lauantai 19. joulukuuta 2015

Niin mureat ja herkulliset sitruunapikkuleivät plus muutamia ruokalahjavinkkejä jouluksi

Jo vuosia olen seurannut entisessä asuinmaassani Venezuelassa vaikuttavaa ruokablogia,El Gato Goloso;osittain espanjankielen ylläpidon vuoksi ja myös koska siellä välillä otetaan  kantaa sikäläisiin tapahtumiin jotka edelleenkin kiinnostavat. En ole koskaan vielä tehnyt mitään Marun blogin ohjeista , mutta kun näin ihanien sitruunapikkuleipien ohjeen niin niitä oli pakko kokeilla. Näistä pikkuleivistä tuli hurjan herkullisia , mureita ja niin sitruunaisia!  Sitruunainen makuhan on sellainen mitä rakastan ja näissä se tuli todella hyvin esille.Nämä ihan sulavat suussa! Pikkuleivät ovat munattomia ,joten kun voin vaihtaa kasvisrasvaan muuntuvat nämä vegaanisiksi pikkuleiviksi.

Mureat sitruunaiset pikkuleivät
  • 170 gr huoneenlämpöistä voita3
  • 3/4 dl sitruunamehua
  • 3/4 dl tomusokeria
  • 1 suuren (tai kahden pienen) sitruunan kuoriraaste
  • 2 tl vaniljauutetta (tai vaniljaa tangosta raaputettuna)
  • 4,25 dl vehnäjauhoa
  • 4 rkl Maizenaa 
  • tomusokeria pikkuleipien päälle
Huoneenlämpöinen voi vatkataan kuohkeaksi tomusokerin kanssa.Lisätään sitruunamehu,sitruunakuori sekä vanilja ja sekoitetaan hyvin. Jauhot ja Maizena sekoitetaan toisessa astiassa .Jauhoseos sekoitellaan vähitellen,vatkaten,voi-sitruunaseokseen kunnes taikinamassa on tasaista. Taikina jaetaan nyt kahteen osaan: molemmista osista pyöritellään tankoja joko elmukelmun tai talouspaperin avulla.Taikinatangot laitetaan joko jääkaappiin jähmettymään tunniksi tai pakastimeen puoleksi tunniksi. Uuni lämmitetään 180 C-asteeseen.Jähmettyneet taikinatangot otetaan jääkaapista /pakastimesta ja niistä leikataan n. puolen sentin paksuisia palasia. Pikkuleipiä paistetaan  10-12 minuuttia ,kunnes ne saavat kevyesti väriä mutta pikkuleivät jäävat kuitenkin vaaleiksi. Pikkuleipien kannattaa antaa jähmettyä kunnolla,sillä lämpiminä ne menevät rikki. Pikkuleivät eivät ole itsessään kovin makeita joten ne tarvitsevat tomusokeripinnan eli tomusokeria laitetaan pussiin ja kun pikkuleivät ovat kunnolla jähmettyneet niitä laitetaan pussiin muutama kerrallaan;pussia ravistellaan niin että tomusokeria tulee hyvin pikkuleipien pinnoille. Pikkuleivät laitetaan jääkaappiin jähmettymään kunnolla ennen tarjoilua ja nämä olivat mielestäni vielä parempia seuraavana päivänä.
Ai että nämä ovat mureita ja hyviä.Vein näitä ystävälle joka piti niistä niin paljon että lupasin tehdä toisen satsin.Toiseen satsiin laitoinkin appelsiinia sitruunan tilalle mutta appelsiinin maku ei tule yhtä paljon esille kuin sitruuna, Jos haluaa näihin myös appelsiinin makua kannattaa laittaa mehuna sitruunamehua mutta osan kuoriraasteesta voi korvata appelsiininkuoriraasteella. Näistä ihanuuksista saa herkullisen ruokalahjan  kun ne pakataan kauniiseen rasiaan ja mukaan laitetaan vaikka resepti,sillä ken näitä syö ihastuu nähin...

Laitan tähän muutaman aiemmin blogissa olleen herkun ,jotka sopivat niin hyvin joulun ruokalahjoiksi:

.1, Kotitekoinen kermalikööri rommilla 
2. Polvorones-Espanjalaiset myös  niin mureat joulun ajan pikkuleivät
3. Gevulde koeken-eli hollantilaiset täytetyt mantelikakkuset


14 kommenttia:

  1. Hei Jaell. Ihanan näköisiä luomuksia. Huokaus..olisipa aikaa leipoa..mutta nyt,iltaa aamua kukkien keskellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli:kiitos:) Sulla taitaakin olla nyt vuoden kiireisin aika,jaksamisia!

      Poista
  2. Ihania leivonnaisia <3 Espanjalaiset pikkuleivät näyttävät todella herkullisilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi: kiitos,nuo polvoronit ovatkin todella ihania:)

      Poista
  3. Hyvältä näyttävät ja kuulostavat

    VastaaPoista
  4. SItruuna on ihanaa ihan missä vain. Kuulostavat tosi herkullisilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna:niin onkin:) Rakastan sitrushedelmiä ja nyt kun ne täällä ovat sesongissa käytän tosi paljon:)

      Poista
  5. Ihania! Sitruunaisista pikkuleivistä tulee niin elävästi mieleen sitruunainen kuivakakku, jota leivoin opiskeluaikana melkein joka viikonloppu...kun koti-ikävä iski. Ainesosat melkein tismallaeen samat kuin noissa pikkuleivissä. Sitä oli ihana leikata, kun se oli maustunut jääkaapissa ja oli ihanan kevyttä ja niin sitruunaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli: sitruunainen kakkusikin kuulostaa tosi hyvältä,sitruuna kyllä antaa niin ihanasti makua:) Voin ihan nyt kuvitella miltä se kakkusi maistui:)

      Poista
  6. Ihanalta kuulostavat nämä pikkuleivät. Itse tein juuri polvoroneja jouluksi, tosin ilman laardia ja gluteenittomina. Näistäkin voisin kokeilla jonkun version.

    VastaaPoista
  7. Varmasti herkullisia pikkuleipiä - noista oikein näkee, miten ne sulaisivat suussa! :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...