tiistai 1. joulukuuta 2015

Turkkilainen salaatti

Täällä turkkilaiseksi salaatiksi kutsutaan  tomaateista ja paprikoista tehtyä salsamaista salaattia,joka tosiaankin taitaa perustua  turkkilaiseen ezme-salaattiin.   Turkkilainen salaatti on täällä erittäin suosittu meze-valikoimissa  ja sitä löytyy lähes joka marketin salaattihyllyltä.Olisikohan tämä jäänyt muistoksi ottomaaneilta....Kävin läpi täkäläisiä  ohjeita ja huomasin että aika monta erilaista versiota  löytyy tällekin herkulle, ja ohjeista löytyi sekä kypsennettejä (enimmäkseen) sekä ei -kypsennettyjä versioita.Hieman yhdistelin muutamaa kypsennetyn turkkilaisen salaatin ohjetta ,josta tulikin tosi hyvää.

Turkkilainen kypsennetty salaatti
  • 4 tomaattia,kaltattuna
  • 1 punainen paprika, kuutioituna
  • 2 keskikokoista sipulia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 100 gr tomaattipyreetä
  • 2 rkl harissatahnaa
  • 2 tl jeeraa
  • 1 tl mustapippuria
  • suolaa maun mukaan
  • 1 tl sokeria
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl silputtua korianteria ,2 rkl silputtua persiljaa (pelkkä persiljakin käy)
  • 1 rkl sitruunamehua
Pilko kaikki kasvikset pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipuli ja valkosipuli keskilämmöllä kunnes niistä tulee läpikuultavia, mutta ei ruskistuneita. Lisää paprikakuutiot,alenna lieden lämpöä ja kypsennä seosta kannen alla 10 minuuttia..
Lisää nyt  tomaatti,mausteet,vesi ja sokeri ja kypsytä seosta keskilämmöllä kunnes se paksunee ja neste on haihtunut. Ota pois liedeltä ja  lisää yrttisilppu sekä sitruunamehu,
Tämän turkkilaisen salaatin annetaan jäähtyä kunnolla,sillä se tarjotaan kylmänä. On hyvää kalan kanssa,lihan kanssa,voileivän päällä ,pitaleivässä falafelin seurana,hummuksen kanssa ym,ym.
Turkkilaista salaattia oli myös meze-valikoimassa viime viikolla Vanhus ja Meri-ravintolassa Jaffassa ,jossa kävimme Andalusian Auringossa-blogaanin kanssa nauttimassa ah niin täyttävän ja hyvän lounaan. Nuo meze-lautaset olivat niin runsaat ja täyttävät että taas kerran vannoin että seuraavalla kerralla  otan vain salaatit....Aiemmin olen kirjoittanut tuosta paikasta joitakin vuosia sitten täällä.

Entä sitten ezme-salaatti,jota ei ole kypsennetty mutta jossa on aika lailla samanlaisia aineksia kuin
ylläolevassa. Tässä yksi sellainen:

Ezme
  • 4 tomaattia ,kuutioituna
  • 4 kevätsipulin vartta ,pieneksi leikattuna
  • 1 valkosipulin kynsi ,paloiteltuna
  • 1 punainen paprika,pieneksi kuutioituna
  • 1 punainen chilipippuri,kuutioituna (ilman siemeniä)
  • ripaus chilijauhetta
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl granaattiomenasiirappia
  • 1 tl sitruunamehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl silputtua persiljaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään.Anna seistä jonkun aikaa ennen tarjoilua,

22 kommenttia:

  1. Ezme olikin minulle tuttu, mutta tätä turkkilaista salaattia en ole koskaan kokeillut. Mutta veikkaan, että olis ihan täysin mun makuun, tomaattihullu kun olen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidi:aloin miettimään että onko tuollainen keitetty versio sitten ihan vain täkäläinen versio ja muisto ottomaaneilta jotka hallitsivat täällä pitkään.... I love tomatoes too:)

      Poista
  2. kylla tama on ihan kuin taalla turkissa ezme, sitakin on niin monta versiota eli juuri tuollaista kypsennettya tai sitten raakaversiota, jotkut survovat sen viela lopussa sileaksi tahnaksi, ezme on taallakin yksi tutuimpia mezeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra:odotinkin että tulet siitä tänne kertomaan;D on varmaankin jäänyt ottomaaneilta tänne tai jotain sen tapaista mutta ylen suosittua myös täällä.

      Poista
  3. Tuota voisin syödä kulhollisen vaalean pehmeän leivän kaverina, nam. Näyttää niin herkulliselta.
    Ihanaa joulukuun alkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:kiitos,sellaisen kanssa tuo maistuisikin:) Ja ihanaa joulukuuta sinnekin!

      Poista
  4. Ihana lisuke, sopii moneen tarkoitukseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaura:kiitos,todellakin sopii moneen tarkoitukseen lisäkkeenä:-)

      Poista
  5. Vaikuttaa herkulliselta, mutta puuttuuko reseptistä paprika`?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heini:Kiitos,hyvä kun huomasit:-) Asia nyt korjattu:-)

      Poista
  6. Kyllä se on hyvää!! Ja tuo teidän meze-pöytä... aahhh... olisin syönyt itseni täyteen ähkyyn ja kieriskellyt kotiin =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta>hyvää oli ja meze-pöytä tuolla ooh ja aah! Tuon kaiken jälkeen on kyllä aika ähkyssä;D

      Poista
  7. Olen tehnyt ezmeä meze-pöytään ja tykkään siitä, mutta tätä täytyy täytyy ehdottomasti testata. Vesi herahti kielelle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selina:pidän tosi paljon tällaisista meze-tyyppisistä salaateista ja ne sopivatkin niin monen lisukkeeksi:)

      Poista
  8. Taas näyttää niin upeilta sun ruokakuvasi. Nam.

    VastaaPoista
  9. Herkulliset salaatit! Tuollaiset ovat kyllä parhaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:tosi herkullista.Arvaa vetävätkö tuollaiset meze pöydät aina puoleensa;D

      Poista
  10. oijoijoi <3 mitkä muistot nousivat heti pintaan! Tuo on niin oma suosikkini ja kiitos vielä kerran seurasta - Vanhus ja meri oli taas niin kohdillaan.

    Turkkilainen salaatti on minullakin heti ensimmäisenä tuliaisreseptinä mielessä- vakoilin omaani reseptiä Nasaretissa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Andalusiana:kiitos samoin ,oli ihana lounas ,ne salaati,ah ja uh! Turkkkilainen salaatti on kyllä niitä parhaimpia:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...