maanantai 24. huhtikuuta 2017

Eritrealainen kikhernemuhennos

Jos viime postauksessa käytiin ruokamatkalla Filippiineillä , niin tässä postauksessa käydään Afrikan puolella; eritrealaisen shiro-muhennoksen ohjeella. Shiroa syödään myös Etiopiassa, ja Eritrean ja Etiopian keittiöthän muistuttavat paljon toisiaan. Molemmissa maissa syntyneitä on täällä paljon: Etiopiasta tulleita Etiopian juutalaisia , ja sitten lähes 30 000 Eritrean diktatuuria  paennutta eritrealaista,  joista vain muutama on saanut pakolaisstatuksen.
Shiron pohjana käytetään usein shirojauhetta, jota varmaankin löytäisin täälläpäin etiopialaisten/eritrealaisten kaupoista, mutta halusin tehdä tästä muhennoksesta hieman yksinkertaisemman version, eli pohjana on kikhernejauhoa.  Löysin myös shirojauheen ohjeen, mutta se näyttää  aivan liian monimutkaiselta...  Mausteena käytin suuresti rakastamaani etiopialaista berbere-mausteseosta,  jota löytyy helposti Suomessakin.
******************************************************************************
Eritrealainen (etiopialainen) shiro muhennos
  • 2 dl kikhernejauhoa + kiehuvaa vettä
  • 1 sipuli pilkottuna
  • 1 valkosipulin kynsi
  • pieni pala inkivääriä
  • ripaus sokeria
  • 1 vihreä chili pieneksi kuutioituna
  • 3 isoa tomaattia kuutioituna
  • 3 rkl öljyä (käytin 2 rkl rypsiöljy+1 rkl seesamiöljyä)
  • 2½ rkl berbere-mausteseosta
******************************************************************************
Tee ensin kikhernejauhoseos: sekoita jauhojen joukkoon sen verran kiehuvaa vettä että seos muistuttaa pannukakkutaikinaa. Anne seoksen vetäytyä vähintään 15 minuutin ajan.
Hienonna valkosipuli sekä inkivääri,  ja paista niitä keskilämmöllä öljyssä , minuutin ajan tai kunnes niistä nousee kunnon tuoksut. Lisää sipuli, ja  paista sekoitellen muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen lisätään berbere-mausteseos, kuutioidut tomaatit, noin teelusikallinen sokeria   sekä vihreä chili .  Kun vihannekset ovat pehmenneet, lisää kikherne-vesiseos sekoitellen. Peitin kattilan kannella, ja annoin seoksen kypsyä kannen alla 15 minuuttia, kunnes seos oli muhennosmainen. Shiro on helppotekoinen , kivan makuinen ja hieman erilainen papumuhennos. Muhennos on myös vegaaninen.
Uudelleen lämmitettynä shiro oli vieläkin parempaa.
Ja tässä on jemeniläistä jalkakeittoa . Kuulostaa aika hirveältä mutta nimi tulee siitä että keitossa pitäisi olla myös naudan , vasikan tai lampaan jalkaluita. Kävimme täällä vierailleiden veljeni ja kälyni kanssa lounaalla Tel Avivin jemeniläisessä korttelissa, ja kälyni rakastaa tätä keittoa. Itse en maistanut koska en syö lihaa, mutta käly oikein nautti tästä keitosta. Tämän maukkaan keiton voi tehdä myös kanasta, ja ohje sille  löytyy täällä.
Jemeniläisessä ravintolassa pöytään tuotiin myös kuvan taka-alalla näkyvää vihreänharmaata hilbehiä , eli rohtosarviapilan siemenistä  ja parista muusta aineksesta tehtyä tahnaa. Hilbehiin pitää varmaankin tottua ihan pienestä lähtien, sillä minulle se ei maistunut....Sen vieressä on punaista, hapahkoa valkosipulikastiketta.
Munakoisotahnani tahinilla sen sijaan oli todella hyvää:)

7 kommenttia:

  1. Ihanan erikoisia ruokia sinä teet! Ei ne varmaan erikoisia ole sinulle, mutta minusta on kiva lukea, miten käytät erilaisia mausteita ja yhdistelet ihanasti erilaisia makuja.
    Aurinkoista viikkoa Jael!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Tämä oli mullekin vähän erikoisempi muhennos,ja teki mieli kokeilla.Olikin tosi hyvää,yksinkertaiset ainekset,ja kiva lopputulos💛❤Kiitos Outi ihanainen,kiva kuulla että tykkäät lukea näistä "kokeiluistani" 😉

      Poista
  2. Spännande och säkert gott. Ha en fin dag!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:tack det samma:) Det blev ännu bättre efter uppvarmning:)

      Poista
  3. Sulla on kyllä ollut melkoista kulinaarista matkailua viime aikoina, siksakkaat ruokakulttuurista toiseen tosta vaan! Ruoalla matkustaminen onkin ihan seuraavaksi parasta itse ruoan ääreen matkustamisen jälkeen :) Tämäkin vaikuttaa herkulta!

    VastaaPoista
  4. Vilka spännande rätter! Du är en lyckans ost som får vandra omkring på kryddmoln mest hela tiden!
    Glada Wappen...fast där du är lär man väl inte fira den!

    VastaaPoista
  5. Wah its very good cooking ... will i try at home, thanks for sharing ...

    Permit share also well, How to make Fresh Fruit Juice

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...