Filippiiniläinen ruoka on viime aikoina kiinnostanut, ja olen tehnyt tutkimusmatkoja tuohon keittiöön, mutta paljon on vielä opittavaa;D Filippiinien alkuperäinen austroneesialainen keittiö on vuosisatojen aikana saanut vaikutteita malesialaisesta, kiinalaisesta, japanilaisesta, espanjalaisesta ja amerikkalaisesta keittiöstä; aikamoinen sekamelska siis , mutta mielenkiintoinen. Joitakin päiviä sitten kävin taas Tel Avivin valtavan ja sokkeloisen pääbussiaseman filippiiniläisellä ruokatorilla, ja näin mm. kuvassa näkyvät makeat Palitaw-riisikakkuset, jotka on tehty tahmeasta riisistä(glutinous rice). Kotona päätin kokeilla niiden valmistamista , ja ylempänä näkyvät omat riisikakkuseni, kun taas suuremmassa kuvassa näkyvät filippiiniläisen kojun palitaw-kakkuset. Väriero johtuu siitä että omat palitaw-kakkuseni päällystin paahdetulla kookoksella ja seesaminsiemenillä, kun taas kojun palitaw-kakkuset oli päällystetty vain kookoksella ja valkoisella kidesokerilla... Palitaw-kakkusiin tulee vain muutama aines: riisiä, vettä, sokeria ,kookosta ja seesaminsiemeniä, ja kakkuset valmistuvat nopeasti ja helposti .Tein ihan pienen satsin,josta tuli 5 kappaletta palitaw-kakkusia. Palitaw on kiva ja hieman erilainen herkku:)
******************************************************************************
Filippiiniläiset Palitaw-riisikakkuset (5 kpl)
- 1 dl tahmeaa riisijauhoa (etnisistä kaupoista)
- ½ dl vettä
- ½ dl kookoshiutaleita
- ½ dl seesaminsiemeniä
- 3 rkl tomusokeria
******************************************************************************
Vesi ja riisijauhot sekoitetaan keskenään, ja niistä muodostetaan pallo. Jos seos tuntuu liian kuivalta lisätään hieman vettä, ja jos seos taas tuntuu liian kostealta lisätään tahmeaa riisijauhoa. Taikinaa oli kiva käsitellä: se tuntui melkein muovailuvahalta , ja muistuttaa japanilaisten mochi-riisikakkujen taikinaa. Taikinapallo riittää 5 pienempään palloon, jotka painellaan litteiksi. Kattilassa kiehautetaan vettä ja riiskakkuset keitellään vedessä yksi kerrallaan. Palitaw on valmis kun se nousee pinnalle, josta se nostetaan reikäkauhalla lävikköön jäähtymään. Riisikakkujen päälle tuleva seos on hyvä valmistaa jo ennen keittämistä, eli paahdoin pannulla kookoshiutaleita ja seesaminsiemeniä kunnes ne olivat saaneet väriä, ja lisäsin joukkoon tomusokeria. Filippiiniläiset käytttävät näissä valkoista kidesokeria, mutta mielestäni tuo tomusokeri sopii näihin paremmin.
Näissä oli jännä venyvä rakenne; jos olette joskus syöneet japanilaisia mochikakkuja niin nämä tosiaankin muistuttavat niitä rakenteensa puolesta. Hieman arvelutti ensin se ettei palitaw-taikinaan tullut muuta kuin jauhoa ja vettä, mutta kun kakkuset päällystettiin seesami-kookos-sokeripäällysteellä niin tajusin ettei taikina muuta tarvinnutkaan.
Tel Avivin pääbussiasemalla voi tosiaankin tehdä ruokamatkan Filippiineille ilman matkaa Filippiineille. Rakennuksesta löytyy erittäin hyvin varustettu filippiiniläinen ruokamarketti, monta pienempää filippiiniläistä ruokakauppaa, sekä useita filippiiniläistä ruokaa tarjoavaa valmisruokakojua, etenkin viikonloppuisin. Tästä on kiittäminen kymmeniä tuhansia filippiiniläisiä vierastyöläisiä, joista osa on jäänyt tänne ,ja perustanut perheitä. Kuvassa näkyvät vihreät siopao-nyytit, sekä tahmealla riisillä täytettyjä banaaninlehtikääryleitä.
Valmista filipppiiniläistä ruokaa voi ostaa kotiin tai syödä paikan päällä.
Pitäiskö olla rohkea ja maistaa...
Nuudeleita |
Filippiiniläinen soppabaari, jossa oli vain lihaisia keittoja....
Valmisruokatorilta voi löytää myös hieman eksoottisempia kasviksia, ja vaikka ne ovat täällä kasvatettuja ei niitä kuitenkaan näe tavallisilla toreilla.
Voisiko riisikakkusten kookoksen korvata jollakin muulla? Aivan ihanan värikkäitä herkkuja näkyy kuvissa.
VastaaPoistaOuti: tuossa on myös seesaminsiemeniä,niin että vaikka niillä ja tomusokerilla,tosin kookos antaa niin paljon makua noille. Tuolla ruokatorilla onkin tosi värikästä,tunnen aina olevani ulkomailla kun menen tuonne;D
PoistaMielenkiintoista. Itse olen syönyt kauan sitten filippiiniläistä ruokaa kun yksi kaverini oli Filippiineiltä, hänen äitinsä teki hurjan hyvää ruokaa.
VastaaPoistaNelli:Varmaankin teki ystäväsi äiti hyvää ruokaa,on ollut hauskaa seurata tuota filippiiniläistä keittiötä:)
PoistaJag tror att jag har ätit något liknande i Singapore. Roligt att du lagade egna.
VastaaPoistaHovkonditorn: så roligt att höra:) Jag tyckte de harde en trevlig konsistens:)
PoistaNo ompas mielenkiintoiset kakkuset! Tosin eivät todennäköisesti minun makuuni kun en tykkää kookoshiutaleista. Mutta maistaisin varmasti!
VastaaPoistaMerituuli:tosi mielenkiintoiset:) Oletko koskaan maistanut niitä japanilaisia mochi-kakkusia?`Olen USAssa kerran maistanut ,ja se tuli näistä mieleen. Kookoksen voisi ehkä vaihtaa vaikka pähkinärouheeseen jos ei tykkää kookoksesta.
PoistaVoi mitä sinulla onkaan tarjolla! Näissä oloissa aika hauskaa, vain katsella! ali
VastaaPoistaAli: täytyy sanoa että ruokapuoli tässä maassa on mitä mielenkiintoisin:)
PoistaFilippiiniläinen keittiö kuulostaa kiinnostavalta, pitää tutustua tarkemmin! Söpöistä riisikakkusista olen ihan varma, että onnistuisin tekemään lähinnä purukumia :)
VastaaPoistaPaula:tosi mielenkiintoinen,aika erilainen kuin muut tutummat aasialaiset keittiöt.Nämä on itse asiassa sen verran helppotekoisia että kyllä varmaan onnistuisit ihan hyvin näissä;D
Poista