lauantai 8. huhtikuuta 2017

Kaksi kertaa villipaistokkaita

 Ei kestä enään kauan kun Suomessakin saadaan taas nauttia luonnon villivihanneksista.Täällä omalla suunnallani sen sijaan ne ovat viimeisen lämpimän ja kuivan  viikon ajan kuivahtaneet niin että niiden aika on todellakin ohi. Hieman ennen villivihannesten kauden loppumista tein niistä 2 erilaista paistokasta ja käytin  molemmissa täällä yleisintä villivihannesta,kiiltomalvaa. Ensimmäiset paistokkaat tein kikherneillä;niin että niissä oli sekä keitettyjä kikherneitä että kikhernejauhoa.
Tässä kiiltomalvan kukka sekä lehti. Wikipedian mukaan kiiltomalvaa löytyy Suomessakin villiintyneenä ,joten jos tällaisia tulee vastaan ne kannattaa poimia,sillä ovat herkullsia sipulin kanssa paistettuna.  Näihin paistokkaisiin voisi käyttää vaikka maitohorsmaa jota voi myös paistaa. Ja jos ei käytä villivihanneksia niin pinaatti tai mangoldi toimivat myös hyvin näissä paistokkaissa.
******************************************************************************
Villivihannespaistokkaat kikherneillä (vegaaniset)
  • 3 dl keitettyjä kikherneitä (mahdollisimman pehmeitä)
  • 3 rkl kikhernejauhoa
  • pari kourallista villivihanneksia (maitohorsmaa ym. tai pinaattia tai mangoldia)
  • 1 iso sipuli tai 2 pienempää sipulia
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 tl sitruunakuoriraastetta
  • 2 rkl silputtua persiljaa
  • suolaa maun mukaan ,mustapippuria,½ tl jeeraa
  • öljyä paistamiseen

2 rkl öljyä lämmitetään pannussa,silputtu silpuli lisätään ja sitä paistetaan kunnes se alkaa saada väriä,jonka jälkeen siihen lisätään silputtua villivihannesta (pinaattia tai mangoldia) . Seosta paistetaan kunnes villivihannes on paistunut kokoon ja sipuli ruskistunut. Seoksen annetaan  hieman jäähtyä jonka jälkeen siihen lisätään haarukalla muussatut (ei liikaa muussattu) kikherneet,valkosipuli,persiljasilppu, kikhernejauho,sitruunamehu,sitruunakuoriraaste sekä mausteet.Sekoitetaan hyvin ja paistokasmassan annetaan levätä jääkaapissa puolisen tuntia,jonka jälkeen siitä muodostetaan litteähköjä paistokkaita öljytyin käsin.  Öljyä lämmitetään pannussa (sitä tulee olla noin sentin korkeudella)  ja paistokkaita paistetaan molemmin puolin kunnes ne ovat kunnolla saaneet väriä.   Paistokkaiden annetaan hieman jäähtyä ennen tarjoilua.Nämä olivat hyviä yrttisen tahinikastikkeen kanssa.
******************************************************************************
Toisiin paistokkaisiin tuli fetajuustoa,mutta alkuvaihe,eli sipulin ja silputun villivihanneksen (tai pinaatin tai mangoldin) ruskistus on samanlainen.
******************************************************************************
Villivihannespaistokkaat fetalla
  • pari suurta kourallista villivihannesta (maitohorsmaa) tai  pinaattia tai mangoldia
  • 1 kananmuna
  • 6 rkl öljyä paistamiseen (2 rkl sipuli -ja villivihannesseokseen,4 rkl paistokkaisiin)
  • 1 suuri sipuli tai 2 pienempää sipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • mustapippuria,chilijauhetta(en lisännyt suolaa koska juusto oli suolaista)
  • 50 gr fetajuustoa
  • 2 rkl vehnäjauhoa
******************************************************************************
Silppua villivihannes (tai pinaatti tai mangoldi) pieneksi silpuksi. Hienonna sipuli. Paista sipulia keskilämmöllä kunnes se alkaa saada väriä, ja lisää silputtu villivihannes. Paista kunnes villivihannes ym. on kutistunut ja pehmennyt  ja sipuli täysin ruskistunut. Anna seoksen jäähtyä,minkä jälkeen lisää seokseen kananmuna,murskattu valkosipuli,fetajuusto murennettuna,vehnäjauho sekä mausteet. Sekoita hyvin ja laita seos jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.Muodosta seoksesta öljytyin käsin litteähköjä pyöryköitä. Lämmitä öljy pannulla ja paista paistokkaita keskilämmöllä kunnes molemmat puolet ovat ruskistuneet. Paistokkaat voi myös kypsentää uunissa; niin että paistokkaat asetellaan öljytyn leivinpaperin päälle,ja päälle sivellään lisää öljyä, Paistokkaita kypsytetään 225 C asteessa kunnes ne ovat saaneet väriä,jonka jälkeen paistokkaat käännetään ja annetaan toisenkin puolen ruskistua. Paistokkaiden annetaan jäähtyä jonkun verran ennen tarjoilua. Paistokkaat ovat herkullisia myös kylminä vaikka voileivän päällä . 

9 kommenttia:

  1. Båda låter jättegoda! Ha en fin dag.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:De var också mycket goda,så synd att sesongen här är över. Ha en bra dag du också:)

      Poista
  2. Ihanan naköisia! Poimin juuri pihalta malvaa ja ajattelin laittaa munakkaaseen. Taalla on nyt paljon erilaisia villiyrtteja, tykkaan niista todella paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra: Kiitos:) Täällä ovat joko kuivuneet,tai sitten niissä on ötököitä nyt kun on ollut niin lämmin viikko ja kuivaa,eli vasta ensi vuonna sitten uudestaan. Täällä taisi tosiaankin loppua villiyrttien kausi;minäkin tykkään tosi paljon villiyrteistä:)

      Poista
  3. Hej mahtava vinkki! Tuota pitääkin tiirailla luonnossa :) Och tack för ett intressant recept. Ser super gott ut!

    VastaaPoista
  4. Superherkulliset kuvat! Ihan pakko kokeilla tuota fetaversiota ei voi mennä pieleen. Kaunista pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli❤Feta tosiaankin teki noista herkulliset🌱🌱ihanaa pääsiäistä sinulle

      Poista
  5. Wau, kiiltomalva kuulostaa jännältä! Ei ole tullut mieleenkään, että sitä voisi syödä paistettuna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina:kiiltomalva on Välimeren alueella se yleisin villivihannes,ja nimenomaan hyvää kypsennettynä.Raakana vähemmän..Sen vuoksi se sopiikin tällaiseen hyvin🌱🌱💚

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...