sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Saisiko olla vihanneskakkua

Juhannuspäivänä meillä suomalaisilla täälläpäin oli hurjan mukava juhannuspiknikki,  joka toimi nyyttikestiperiaatteella. Omat tuomiseni olivat nämä vihanneskakut; toinen punajuuresta ja toinen porkkanasta, ja ne ovat suolaisia eikä makeita. Miksei kakku voisi olla myös suolainen.... Hyviä kuulemma olivat ja saivat paljon kehuja paikan päällä.   Punajuurikakun ainekset kirjoitin ylös: porkkanakakku oli hieman erilainen mutta suurinpiirtein samanlainen.

Suolainen punajuurikakku

Vehnäjauho, polentajauho , ripaus leivinsoodaa sekä leivinjauhe sekoitetaan keskenään.  Voita sulatellaan paistinpannussa keskilämmöllä , ja kun se alkaa ruskistua,  siihen lisätään silputtu sipuli. Sipulia kypsytetään voissa  kunnes sipuli alkaa olla läpikuultavaa.  Sipuli-voiseoksen annetaan hieman jäähtyä.

Punajuuriraaste sekoitetaan jauhojen joukkoon; lisätään myös  mustapippuri, balsamietikka sekä sokeri.  Hieman jäähtynyt voi-sipuliseos lisätään myös.  Tämän jälkeen lisätään murennettu feta seokseen. Lisäsin seokseen myös jonkun verran ruohosipulia, mutta se ei ole tässä välttämätöntä.

Munat  ja ruokalusikallinen  vettä vatkataan erikseen.  Munat lisätään taikinaan sekoitelleen, ja lopulta lisätään myös maito-jugurttiseos (tässä voisi käyttää pelkästään jugurttia ). Taikina sekoitellaan tasaiseksi.
Kakku menossa uuniin
Taikina kaadetaan voideltuun vuokaan (päällystin vuoan leivinpaperilla, jonka pinnan olin kevyesti voidellut).  Lisäsin päälle myös hieman fetaa, johon sekoitin muutaman tipan oliiviöljyä,  sekä ruohosipulia.  Kakkua paistetaan ensin 15 minuuttia  225 C lämpötilassa, jonka jälkeen lämpötila alennetaan 200 C asteeseen,  ja kakkua paistetaan  35-40 minuuttia,  kunnes kakun pinta on saanut väriä,   ja kakkuun pistetty veitsi tai tikku tulee kuivana ulos.
Porkkanakakun tein suurin piirtein samoin kuin punajuurikakun, mutta siihen tuli 2 raastettua porkkanaa,  ja mausteina  tilliä , hieman curryä ja ripaus juustokuminaa.  Tähän ei myöskään tullut balsamietikkaa + sokeria, kuten punajuurikakkuun .
Kakkupalaset tarjoilin piknikillä  huoneen (tai puiston;D ) lämpöisenä.  Kakku säilyy 3-4 päivää jääkaapissa,  ja on hyvää sekä huoneenlämpöisenä että lämmitettynä.    Kakku kannattaa leikata palasiksi jääkaapin jälkeen 10 minuuttia ennen tarjoilua.    Kakun voi myös pakastaa. Vihanneskakkupala salaatin kanssa on kiva lounasvaihtoehto:)

16 kommenttia:

  1. Oijoi tuo punajuuri varsinkin, jotenkin vie kielen mennessään ja enpä ole ennen tälläisiä kakkuja syönyt. Oikein sydämellistä kesäkuun jatkoa Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia:siitä punajuurikakusta pidettiinkin paljon. Samoin sinulle oikein ihanaa kesäkuun jatkoa Tiia;meillä tämä jatkuu ainakin lähipäivät läkähdyttävän kuumana..

      Poista
  2. Tiia innostui punajuurikakusta kun taas minä napostelisin tuota porkkanaista mielummin!
    Herkullisen näköinen, vähän erilainen suolainen tarjottava.
    Ihanaa sunnuntaita Jael ja kiitos ihanasta Eid muistamisesta!

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Sinäkin ollut leivonta puuhissa :) Leipominen on kyllä ihan mahdottoman hauskaa puuhaa. Kakkusi ovat kyllä herkun näköiset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelli:juu leivonta on niin kivaa:) Kunhan joku syö ne leipomukset sitten;D

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Hovkonditorn:tack så mycket, de var också så goda:)

      Poista
  6. Olen tehnyt samantyyppistä ja kyllä on ollut hyvää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maireanna:kasviksista saa tehtyä kaikkea hyvää:) Millä vihanneksilla teit:)

      Poista
  7. Suolainen kakku maistuu jopa paremmin kuin makea : ) Punajuuri ja feta aina toimivat yhdessä, ihastuttava resepti! Tuosta samasta voisi tehdä suolaisia muffineja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli; näin on ,ainakin minulle maistuu:) Punajuuri ja feta todellakin toimivat loistavasti yhdessä, ja laiton nimenomaan fetaa koska tiesin ettei tätä tarjota lämpimänä. Kylmänä kun kovista juustoista voi jäädä sellaisia kovempia klimppejä;D Loppujen lopuksi oli lämmin sää ja nämä olivat täydellisiä mitä tuli tarjoamislämpötilaan. Ajattelin itsekin tehdä ensin muffineita,mutta tuohon tilaisuuteen kakku oli helpompi kuljettaa;D

      Poista
  8. Savoury cakes are so good and I love the beetroot and cheese combo! Happy Midsummers :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lorraine.I actually prefer tjrse savory caked to sweet ones.Thank you dear,we Finns here had a lovely Finnish style Midsummer picnic🇫🇮💙

      Poista
  9. Beets are the best! Your savory cake is such a creative way to serve them up, and beautiful thanks to that natural red color.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah:Yessss💜💜I love the way beets give such a lovely color to so many dishes😀

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...