lauantai 17. maaliskuuta 2018

Brokkoliiniherkku sitruunalla ja sardellilla

Kaalit ovat suurta herkkuani, ja Välimeren alueella  talvella ja alkukeväällä parhaimmillaan. Koko talven (täällä ei kyllä tänä vuonna oikein ollut talvea...) olen popsinut kaaleja lähes päivittäin. Kun näin Ottolenghin brokkoliiniohjeen,  oli ihan pakko tehdä herkulliselta kuulostavaa brokkoliiniruokaa; etenkin koska jääkaapissani  oli paketillinen sekä parsakaalia ja brokkoliiniä,  ja muutkin ainekset löytyivät kaapeista.  Tähän brokkoliiniherkkuun ei tule monta ainesta, ja ohje on helppotekoinen.
Mutta voi  kauhistus! Molemmat paketit olivat olleet jääkaapissa hieman liian kauan, ja mitä pahinta, molempien parsakaalien  muovipäällys, joka estää ilman pääsyn pakettiin,  oli hajonnut. Osa sekä brokkoliinista että parsakaalista oli jo mennyt yli hävikkivaiheen, ja sellaista jota ei voinut pelastaa, mutta sain kuitenkin pelastettua tarpeeksi suuren määrän  sekä brokkoliinia että parsakaalia. Kukinnot olivat jo keltaisia, mutta kelpaavat loistavasti ruuanlaittoon. Ottolenghin ohjeessa käytettiin brokkoliinia, joka sopiikin tähän annokseen paremmin kuin parsakaali.

Brokkoliiniherkku sitruunalla ja sardellilla
  • noin 350 gr brokkoliinia
  •  ripaus mustapippuria  (ripaus suolaa)
  • 3.5 rkl oliiviöljyä
  • 1 sitruuna
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2-3 sardellifilettä
Brokkoliinivarsiin sekoitetaan  1.5 rkl oliiviöljyä , 1.5 rkl  vettä , ripaus suolaa ja ripaus mustapippuria.  Tämän jälkeen brokkoliini  kaadetaan leivinpaperilla  vuoratulle , reunalliselle uunipellille.   Uunipelli peitetään folioarkilla, ja brokkoliinia kypsytetään  uunissa maksimilämmössä  5 minuuttia, minkä jälkeen folio poistetaan .  Brokkoliinia grillataan grillivastuksen alla  4 minuuttia, kunnes brokkoliini on kypsää,  ruskistunutta ja rapeaa.

Brokkoliinin ollessa uunissa valmistetaan ruuan muut ainekset:  Sitruunasta otetaan kuorijalla  kuorisuikaleita, minkä jälkeen sitruunasta puristetaan  mehu (ohjeeseen tarvitaan 1.5 rkl mehua) Valkosipulista leikataan ohuita viipaleita, ja sardellifileet paloitellaan pieneksi.  2 rkl oliiviöljyä , sitruunakuorisuikaleita ,   valkosipulia   ja sardellia paistellaan  välillä sekoittaen  pienessä kattilassa ( tai pannulla)  5-7 minuuttia, kunnes  valkosipuli alkaa saada väriä.   Sitruunankuorisuikaleista   tulee paistaessa ihanan rapeita, ja ihastuin niihin niin että aioin jatkossakin paistella sitruunankuorta; kunhan sitruuna on mieluiten joko luomua, tai hyvin puhdistettu. Käytin tämän ruuan valmistukseen hieman vähemmän öljyä kuin mitä oli Ottolenghin ohjeessa; hänellä on tapana käyttää öljyä runsaskätisesti ohjeissaan.

Brokkoliini asetellaan tarjoilulautaselle.  ja päälle ripotellaan  sitruunamehua , ja sen jälkeen valkosipulia, sitruunakuorisuikaleita , sardellia sekä paistoöljyä  tasaisesti brokkoliinin päälle. Tarjoillaan lämpimänä.
Aivan ihanaa oli.    Sardellit ovat sen verran suolaisia että ruoka ei mielestäni kaipaa lisäsuolaa.

6 kommenttia:

  1. Jag är också galen i både broccoli och broccolini. Dessutom gillar jag sardeller så ska i något skede testa receptet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne: Älskar kål och speciellt broccoli, broccolini och blomkål:) Sardeller ger faktiskt god smak t.ex. i pasta osv.

      Poista
  2. Broccoliinit on niin hyviä ja maistuvat enemmän tankoparsalle kuin parsakaalille. Tykkään oikeinkin paljon. Mutta, mutta mitäs semmonen käyttää kuka ei sardellia tähän ohjeeseen löydä, silakka tai muikku ei varmasti käy, mutta miten oli anjovis? Mitäs sinä tuumaat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari :Broccoliinit onkin tosi namia. 💚Minäkin tykkään tosi paljon .Googlasin, ja ainakin Prismasta pitäisi läytyä sardellifileitä

      https://www.foodie.fi/entry/sardellifileet-oljyssa/8006165387972
      Anjovis on niin eri juttu, eikä oikein tähän sopisi

      Poista
    2. S-Marketeissa kuulemma myös löytyy, ja kai Cittareistakin😀

      Poista
    3. Hei kiitos ihanainen, mä niin tiesin että sinuun voi luottaa <3.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...