perjantai 16. lokakuuta 2020

Burmalaiset riisipannarit

Minulla on täällä burmalainen tuttava ,  Naw Paw Say,  johon tutustuin  vuosikymmenen alussa, kun olin vapaaehtoisena  vierastyöläis/pakolaislasten iltapäiväkerhossa,  ja Naw Paw Sayn poika oli samassa kerhossa.  Burma on tietenkin nykyään Myanmar, mutta tuota Burma -sanaa on vaan helpompi käyttää. Muutama päivä sitten näin Naw Paw Sayn   FB-sivulla kuvan pannukakkumaisesta kakusta,  ja kysyin mikä se oli.   Hän kertoi että pannukakkujen nimi on  Bane mote. En viitsinyt pyytää häntä kirjoittamaan   ohjetta,  vaan etsin netistä, missä ei kyllä ollut monta ohjetta tästä burmalaisesta pannukakusta, joka on siellä suosittua katuruokaa. Huomasin että pannukakkuja kutsutaan myös nimellä  Bane mont, tai Bein mont. 

Nämä burmalaiset pannukakut tehdään riisijauhoista,  ja  taikinan annetaan fermentoitua muutaman tunnin ajan ennen paistamista. Katsoin muutamia videoita ja  muunsin ohjetta itselleni sopivaksi,  käyttäen palmusokerin sijaan  ruokosokeria,  valkoisten unikonsiementen sijaan mustia unikonsiemeniä ,  ja voin sijaan öljyä. 

Bane mote eli burmalaiset riisipannarit (3-4 kpl)

  • 3/4 dl  ruokosokeria (tai muuta tummaa sokeria)
  • 3/4 dl vettä
  • 150 gr riisijauhoa
  • ½ tl kuivahiivaa
  • ½ tl  leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl jugurttia
  • 1 rkl öljyä
  • 1 dl vettä
  • 1 vatkattu kananmuna
  • ½ dl unikonsiemeniä
  • 3-4 rkl kookoshiutaleita
  • maapähkinöitä, seesamisiemeniä ym. ym.
  • muutama rkl öljyä paistamiseen
Ensin tehdään sokerisiirappi:  vesi ja sokeri keitetään ,  kunnes sokeri on täysin liuennut nesteeseen,

Riisijauhoihin sekoitetaan hiiva, leivinjauhe,  suola ja jugurtti,   Lisää jäähtynyt sokerisiirappi ja vatkattu kananmuna jauhojen joukkoon, ja sekoita tasaiseksi. Sekoita öljy veteen ja lisää nestettä taikinaan ,  vähitellen,  koko ajan sekoittaen,  kunnes  taikina on löysähköä, kuten pannukakkutaikina. 

Kaada taikina siivilän läpi toiseen astiaan,  peitä  taikina liinalla, tai lautasella ym.,   ja anna taikinan fermentoitua lämpimässä paikassa vähintään 4 tunnin ajan. 

Taikinan fermentoituessa  paahda unikonsiemeniä kuivalla pannulla.

Kun taikina on paistovalmista, sekoita siihen 1 rkl öljyä.  Taikinan tulisi kuplia jonkun verran tässä vaiheessa.  Sekoita taikinaa hyvin ennen paistamista,  sillä riisijauhon tärkkelys painuu helposti astian pohjalle.

Nämä pannukakut paistetaan kannellisessa astiassa,  joten paistokasari soveltuu tähän parhaiten. Lämmitä  pannu keskilämmöllä kuumaksi, ja sivele pannun pinnoille öljyä. Alenna lämpöä niin että se on  alle keskilämmön mutta ei kuitenkaan minimilämmöllä.  Kaada taikinaa pannulle ,  niin että se on noin  sentin paksuista.  Ripottele  paahdettuja unikonsiemeniä ja kookoshiutaleita pannulle.  Laita kansi päälle, ja anna  pannarin paistua 4 minuutin ajan. Unikonsiementen ja kookoshiutaleiden lisäksi voi lisätä myös pähkinöitä.

Poista kansi ja sivele   pannarin päälle ja sivuille hieman öljyä.  Käännä pannari ,   ja paista toista puolta (jossa siemenet ja kookos) 2 minuutin ajan, ilman kantta.  

Minulle tuli tästä 3 pannukakkua; paistokasarilla jonka halkaisija on 22 cm.    Pannukakut asetellaan toistensa päälle. 

Pannukakut leikataan 4 osaan.  Nämä ovat aivan ihania: rapeita reunoista ja vain lievästi makeita ja jännästi erilaisia. Myös unikonsiemenet lisäävät kivasti rapeutta.  Söimme muutaman eksäni kanssa, ja kaadoin päälle hieman  taatelisiirappia.  Näitä teen takuulla toistekin:)  Kun kysyin tämän jälkeen Naw Paw Saylta ovatko nämä kuin hänen pannarinsa, ja hän sanoi että teki omansa vehnäjauhoilla. Minusta ehdottomasti riisijauhoilla...

Tällä videolla tehdään burmalaisia  riisipannareita, mutta hieman eri tavalla kuin tässä blogini ohjeessa.  

Blogissa on aiemminkin tehty jotain burmalaista, eli burmalaista munacurryä.

12 kommenttia:

  1. Joskus blogin alkuainoina meillä tehtiin risottopannukakkuja. Tuo riisijauhoresepti on niin mielenkiintoinen että sitä täytyy kokeilla. Ilmeisesti unikonsiemenet on tärkeät makumaailman takia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuplaespresso:JOssain joskus onkin tullut vastaan tuollaisia risottopannareita. Sama perusaine niissä ja näissä burmalaisissa, mutta muuten sitten aika erilaisia. Unikonsiemenet toi myös kivasti rapsakkuutta,mutta jos ei niistä tykkää niin voi korvata vaikka pähkinöillä ja muilla siemenillä.

      Poista
  2. Spännande med annorlunda plättar. Ha en fin helg Jael!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina: Tack , det var trevligt att göra lite annorlunda pankakor, och de var också goda:) Tack, ha en fin helg du också.

      Poista
  3. I always learn something new when I visit your blog! I've never heard of such a treat before, and I'm so intrigued. There really aren't enough recipes that celebrate poppy seeds, at least in the US. I've gotta try it!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah:Thank you, and I could say the same about your blog 💚This was really yummy, and easy to prepare, and it can also be easily veganized 💚 The poppy seeds made this so crunchy

      Poista
  4. Oijoi kun näyttävät ja kuulostavat niin herkullisilta! Mukavaa syksyn jatkoa💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivikki: Kiitos, olivatkin tosi hyviä❤ Kiitos samoin sinulle kaunista syksyn jatkoa🍂🍁

      Poista
  5. Taas olisi niin mun lempijuttu ; ) Aika kivat nuo unikonsiemenet, toimisivatkohan tavallisten lettujen paistossa ja makulisänä?

    VastaaPoista
  6. Heli: Nämä olivat kyllä tosi herkullisia ❤ja mikseivät unikonsiemenet toimisi myös tavallisten lettujen kanssa .Kaunista viikkoa sinulle❤

    VastaaPoista
  7. Kiva uusi ohje tämäkin, täytyypä kokeilla joskus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saaran Lautasella: Nämä oli kyllä yllättävän hyviä, ensin mietin miten pysyvät koossa kun on vain riisijauhoa mutta tosi hyvin pysyivät ja kiva koostumus:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...