keskiviikko 24. helmikuuta 2021

Hamantaschen 2021

Joka vuosi ,suurinpiirtein tähän aikaan vuodesta,  olen  postannut täällä blogissa jonkinlaisen version  huomenna illalla alkavan Purim-juhlaan kuuluvista   Hamantaschen- leivonnaisista. Yleensähän nämä tehdään makeina,  täytettyinä  pikkuleipinä,  mutta viime vuonna   tein suolaisen version ,  ja koska tykkään enemmän suolaisesta kuin makeasta, niin tänäkin vuonna  kehitin suolaisen version . Tein nämä alustavasti jo yli kuukausi sitten,  ja pakastin raakana ,  ja eilen paistoin nämä uunissa.  Todella ihania; taikina levisi hieman  , ehkä tuon pakastamisen vuoksi, mutta  maku ja taikinan rakenne oli aivan ihana:) Käytin tähän samaa taikinaa  kuin viime vuonna, mutta pienin muutoksin,  sillä viime vuonna  taikinassa oli   tomaattipyrettä.

Hamantaschen 2021

Taikina
  • 180  gr vehnäjauhoa
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl sokeria
  • 125 gr kylmää voita , kuutioituna
  • 60 ml kylmää vettä
  • 1 tl yrttimaustetta
  • 1 kananmuna+ muutama tl  vettä vatkattuna
Täyte: 
  • 250 gr bataattia, joko keitettynä tai uunissa paahdettuna
  • 100 gr  fetajuustoa
  • 2  persimonia,  kuorittuna ja kuutioituna
  • ripaus chilihiutaleita
  • 1 limen mehu
Taikinan teko onnistuu parhaiten  yleiskoneella.  Jauhot, yrttimauste, suola ja            sokeri sekoitetaan koneessa muutaman kierroksen , minkä jälkeen lisätään voikuutiot, ja   taikinaa sekoitetaan kunnes se on murumaista. Lisätään vesi  ,  ja taikinaa sekoitetaan koneella vain muutaman kierroksen, kunnes taikina pysyy koossa. Taikinaa pitää     käsitellä mahdollisimman vähän  jotta siitä saa rapeita leivonnaisia.   Taikinassa saa        näkyä pieniä voipaloja,    eli sitä ei sekoiteta kunnes kaikki ainekset ovat täysin sekoittuneet.          Taikina kääritään elmukelmuun,  ja laitetaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi.     Taikinan voi myös tehdä valmiiksi edellisenä päivänä.
Täytettä varten  bataatti kuoritaan ja leikataan palasiksi. Jos bataattipalasia keitetään , niiden annetaan kuivua jonkin aikaa lävikössä ennen  keittämisen jälkeen, mutta jos bataattia paahdetaan uunissa , tämä vaihe jää pois.  Bataatti ,  ja fetajuusto sekoitetaan soseeksi.  Kaikki sose ei mennyt täytteeseen, mutta se osa mikä meni, lisäsin siihen myös hieman kananmunaa.   

Persimoni tuli mukaan ihan sen vuoksi  että minulla sattui sitä olemaan, mutta  se sopi täydellisesti bataatin ja fetan kanssa täytteeseen:)    Kuorin ja kuutioin persimonin,  laitoin pieneen astiaan, kaadoin päälle limen mehua ja ripottelin päälle   chilihiutaleita.   

Minulla oli taikinassa  myös pieni määrä yrttitahnaa, mikä oli virhe,  sillä  yrttitahnassa oli öljyä,  ja taikina oli sen vuoksi aika tarttuvaista.  Joten yrttimauste riittää.,,,
Taikina  kaulitaan  ohuehkoksi taikinalevyksi ,  ja siitä otetaan  muotilla tai lasin avulla ympyröitä, noin 7-8 cm .  Lisäsin  ensin hieman bataatti-fetatahnaa,  ja sen päälle muutaman persimonikuution.  Ympyrät  taitellaan  kolmioiksi piirroksen mukaan.

Valmiit täytetyt kolmiot  voidellaan muna-vesiseoksella,  ja laitetaan kylmään odottamaan kunnes uuni lämpenee. Uuni lämmitetään 180 C asteeseen ,  ja  kolmioita paistetaan noin 20 minuutin ajan, kunnes ne ovat saaneet kauniisti väriä.  Valmiiksi täytetyt kolmiot voi myös pakastaa,  ja paistaa  myöhemmin.
Nam nam:) Makeita kolmiopikkuleipiä olen tehnyt esimerkiksi täällä:)

14 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Kiitos reseptistä ja erinomaisista ohjeista!

    VastaaPoista
  2. De ser mycket goda ut! Ha en fin dag!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina:Rack, jätte goda❤️Ha en fin dag du också

      Poista
  3. Muistan sen viime vuotisen version, itsekin tykkään suolaisesta enemmän! Bataatti, niin nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli:Suolaista tosiaankin mieluummin, vaikka makeakin maistuu. Bataatti tosiaankin niin hyvää❤️

      Poista
  4. Nam mitä herkkukolmioita. Bataatti on niin hyvää ja juuri sopivan makeaa herkkua.
    Kivaa iltaa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Kiitos, tosi hyviä oli. Bataatti on ihanaa ja niin monipuolistta. Oikein hyvää keskivikkoa sinulle ❤️

      Poista
  5. Varmaan on mukava viettää ilontäyteistä juhlapyhää koronakoettelemusten jälkeen. Näistä leivonnaisten varianteista tulee mieleen laskiaispullat joita viime vuosina ln näkynyt monilla eri täytteillä tehtyinä. Voisi ehkä sanoa että traditiot elävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Månstråle:On kyllä, vaikka juhla oli tänäkin vuonna kaukana normaalista, kiitos rajoitusten. Kiva kun laskiaispyullistakin tehty eri muunnoksia niiden perinteisten rinnalle 💙

      Poista
  6. I knew I could count on you for an exciting twist on these seasonal treats! This also reminds me that I need to eat MUCH more persimmon before they disappear again. What a wonderful pairing.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah:Thank you so much❤️Yes, persimmon does not have s long season. The pairing worked really well and could be used in other things as well ❤️

      Poista
  7. Sukulainen tarjosi luumulla täytettyinä tänä vuonna joten tuli mieleen joulutortut. Hän oli saanut idean joulutortuista kun ei ole hyvin makeiden täytteiden ystävä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...