perjantai 29. lokakuuta 2021

13 vuotta Appelsiineja ja Hunajaa

Taas  on tullut se aika kun tämä blogi täyttää vuosia,  ja nyt on tullut 13 vuotta täyteen.   Blogisynttäreitten kunniaksi leivoin aivan mielettömän herkullisen banaanikakun, joka on myös gluteeniton.  Inspiraatio kakkuun tuli vietnamilaisesta banaanikakusta (Banh chuoi)  joka on oikeastaan  banaaninen leipävanukas eikä kakku,  ja  johon tulee mm. kookosmaitoa, kondensoitua maitoa, valkoista leipää ym, En halunnut tehdä mitään leipävanukasta, mutta otin tuosta  vietnamilaisesta  banaanikakusta  muutaman aineksen,  kuten banaanit,   kookosmaidon ja riisijauhon, mutta muuten kehittämäni kakkuohje on sitten aivan erilainen kakku.

Gluteeniton banaanikakku
  • 5-6 banaania + ½ dl ruokosokeria + 2 rkl rommia
  • 3  kananmunaa
  • 2.5 dl ruokosokeria
  • 250 ml kookosmaitoa
  • ripaus aitoa vaniljaa tai 1 tl vanilja-aromia
  • 1 tl  rommiaromia
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 4 dl kookoshiutaleita
  • 2 dl  riisijauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl psylliumia
  • (50 gr valkosuklaata  )
Tämä kakku aloitetaan leikkaamalla banaanit palasiksi. Palaset laitetaan kannelliseen kulhoon, ja päälle ripotellaan ruokosokeria tai muuta tummaa sokeria, sekä rommia.  Jos ei halua käyttää  rommia, sen voi korvata vaikka rommiaromilla ym. Banaanien annetaan marinoitua muutaman tunnin ajan.

Kakkua varten vatkataan munat ja sokeri  ,  jonka jälkeen lisätään  kookosmaito,  öljy , makuaromit sekä psyllium.  Seoksen annetaan hieman turvota (psylliumin vuoksi) noin 20 minuutin ajan.

Kuivat aineet eli kookoshiutaleet, riisijauho ja leivinjauhe sekoitellaan keskenään,  ja lisätään käännellen märkien ainesten joukkoon.

Kakku ei ole suuren suuri,  ja tein tämän  20 cm  irtopohjavuokaan, jonka pinnat öljysi , ja ripottelin hieman kookoshiutaleita vuoan pinnoille.   Tein tämän niin  että kaadoin ensin vuoan pohjalle muutaman sentillisen taikinaa,  ja  peitin koko taikinan banaanipaloilla.  Päälle kaadoin loput taikinasta,    ja myös taikinan pinta peitetään banaanipaloilla. 

Kun banaanit marinoituvat sokerin ja rommin seoksessa,  sokeri sulaa nesteeksi.  Banaanipaloja jäi vielä jonkun verran ,  ja  survoin ne  marinoitujen banaanien nesteeseen. Lisäsin joukkoon vielä 50 grammaa  valkosuklaata,  ja keitin seosta matalalla lämmöllä, kunnes suklaa oli sulanut ja seos paksuuntunut, muutaman minuutin ajan. Tämän jälkeen seoksen annetaan  hieman jäähtyä,  jonka jälkeen lusikoin sitä kakun keskelle. Kakku painui hieman alas siitä kohtaa, mutta  tuo lisäys teki kakusta aivan ihanan mehukkaan ja maukkaan. Paistoin kakun 180 C lämmössä  noin 45 minuutin ajan.

Kakun annetaan kunnolla jäähtyä, ja  on hyvä antaa kakun olla muutama tunti  jääkaapissa ennen leikkaamista.
Tästä tuli tosi hyvää, vain kahdella "jauholla " (riisijauho+kookoshiutaleet).   Iso osa tänne blogiin laitetuista leivonnaisista ovat olleet gluteenittomia.  En vältä kokonaan vehnäjauhoa,  mutta  olen selvästi jotenkuten herkkä vehnäjauholle, ehkä sen sisältämälle gluteenille,  koska se aiheuttaa turpoamista ja epämukavuutta.
Siksipä olikin tosi mielenkiintoista olla keskiviikkoa  Moilaksen  virtuaalisessa pressitilaisuudesssa, ja kuulla  heidän uusista tuotteistaan ,   sekä  yhteistyöstä saksalaisen tuotekehittäjän kanssa. Tässä kollaasissa ovat heidän uudet tuotteensa,   kuten  mehevän rouheinen ja sopivasti hapan Tumma Pyöreä,   joka on syntynyt pitkän tuotekehityksen tuloksena.

Free From-perunacocktailpiirakka on sekä laktoositon että gluteeniton ja kuori on tehty tattarista.
Free From kauraisessa coctailpiirakassa on kaurainen  kuori,  eikä sisällä tattaria,  jolle jotkut ovat allergisia.  Molemmat cocktailpiirakat on pakattu 10 kpl pussiin. Kaikki   uutuustuotteet on leivottu Moilaksen omissa leipomoissa Pieksämäellä ,  ja  niillä on Avainlippu-merkki.  Nämä tuotteet tulivat testiin  poikani perheeseen,  ja niistä tykättiin tosi paljon ,  sekä aikuiset että lapset. Tummasta Pyöreästä tykättiin erityisen paljon.  Nämä uutuustuotteet sopivat mainiosti myös niille jotka eivät noudata mitään erikoisruokavaliota.

21 kommenttia:

  1. Grattis till din fina blogg och all inspiration du sprider. Kakan ser så god ut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina :Tack så mycket, det var trevligt att höra❤️Kalan var jätte god🍌

      Poista
  2. Mojovat onnittelut blogillesi! Sieltä olen löytänyt monta herkullista ohjetta, joita tulee tehtyä säännöllisesti. Ihanan näköisen kakun olet taas kehitellyt; banaania, kookosta, rommia... mmm mm. Jo pelkkä ajatus tuo lämpöä ja eksotiikkaa lokakuun loppuun. Kiitos ohjeesta Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena:Kiitos paljon❤️Ja kiva kuulla että olet löytänyt täältä sopivia ohjeita😄Banaanikakusta tulikin tosi hyvä noilla aineksilla🍌🍌Kaunista viikonloppua sinulle🌺

      Poista
  3. Lämipmästi onnea blogille ja sen emännälle <3<3

    VastaaPoista
  4. Oikein paljon onnea teini-ikäiselle blogillesi <3 Herkullisen näköinen kakkukin.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Oikein paljon kiitoksia Tuo olikin tosi hyvää🍌Oikein hyvää viikonloppua sinullekin ❤️

      Poista
  5. Onnitelut ja hyvät jatkot blogillesi!

    VastaaPoista
  6. Happy blog birthday! Congratulations on this milestone and I'm so glad you're still sharing recipes with us all. :) Sounds like a perfect cake to celebrate such a sweet occasion.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bittersweet :Thank you so much Hannah for your kind words ❤️I am sure this cake would taste great as a vegan. version too🍌

      Poista
  7. Onnea upea Jael & mahtavan monipuolinen ja aina innostava blogisi <3
    Tästä on hyvä jatkaa vaikka täysi-ikäiseksi asti..ja ylikin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli-Hannele:Kiitos paljon Heli Ihanainen ❤️Vieläkin tuntuu siltä että tätä voi jatkaa

      Poista
  8. Paljon onnea hienosta blogiurasta!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...