Täällä omalla suunnallani lämpöasteet ovat edelleenkin hyvin helteisiä, mutta kosteuden hieman laskettua ja päivien lyhentyessä jo aistii että lähitulevaisuudessa täälläkin viilenee,hieman. Ja niinpä eräänä päivänä teki mieli sellaista lämmittävää pataruokaa. Tein tomaattista kikhernevuokaa, johon tuli myös mangoldin varsia ja sipulia, mutta koska mangoldia voi olla hieman vaikeampaa löytää Suomessa, sen voi korvata esim. sellerin varsilla sekä juureksilla, kuten porkkanalla.
Rakastan mangoldia, ja yleensä käytän lehtiosat tähän paistokseen, jossa välillä käytän myös pinaattia, ja varsiosat käytän wokki-tai pataruokiin. Silloin leikkaan nuo varret ensin pieniksi paloiksi, laitan astiaan, ja kaadan päälle kiehuvaa vettä. Annan mangoldivarsipalojen pehmentyä vedessä, minkä jälkeen siirrän ne lävikköön, jonka jälkeen ne ovat valmiita käytettäväksi.
Tomaattinen kikhernepata
- 400 gr tomaattikastiketta, kaupan valmista tai itse tehtyä
- 3 dl palasiksi leikattuja mangoldin varsia (tai varsiselleriä )
- 1 iso tomaatti paloiteltuna
- 1 iso sipul
- 2 valkosipulin kynttä , hienonnettuna
- 4 dl valmiiksi keitettyjä kikherneitä (käytin kaupan purkkikikherneitä)
- 3 dl vettä
- 1 tl paprikaa, 1 tl yrttimaustetta, hieman pizzamaustetta, hieman chilihiutaleita jos haluaa tulisuutta pataan.
- suolaa ½ tl tai maun mukaan
- 1.5 rkl oliiviöljyä
Tomaattikastike: teen yleensä itse tomaattikastikkeeni, niin että puolet tomaattia , yleensä kirsikkatomaatteja, ja puolet kaupan valmista tomaattisurvosta. Lisään joskus paprikaa muutaman palasen, ripauksen balsamietikkaa, ripauksen sokeria ja mausteita. Jos tässä käyttää kaupan valmista tomaattikastiketta, niin sitä voi maustaa hieman lisää, jos kastikkeessa ei tarpeeksi makua.
Aloita leikkaamalla sipuli palasiksi, lämmitä öljy kattilassa ja kuullota sipulia alhaisella keskilämmöllä, aina välillä sekoittaen. Kun sipuli on saanut väriä, lisää mangoldin (tai sellerin palaset) mausteet sekä valkosipuli ja paista seosta muutaman minuutin ajan, välillä sekoittaen. Lisää tomaattikastike sekä vesi, kikherneet ja lopuksi paloiteltu tomaatti. Anna seoksen saavuttaa kiehumispiste, alenna lämpö minimiin ja peitä kattila kannella. Anna seoksen kiehua hiljalleen noin 40 minuutin ajan, tai kunnes iso osa nesteistä haihtunut pois, ja kaikki kasvikset sekä kikherneet pehmeitä. Maista , ja lisää tarvittaessa lisää makua/mausteita ym.
Näyttää herkulliselta! Voisi sopia jhyvin naanleivän dipiksi illanistujaisiin : )
VastaaPoistaKaunista uutta viikkoa sinne <3
Heli-Hannele:Kiitos💚Sopiskin hyvin just noin kuin ehdotat 🍅Samoin sinulle kaunista uutta viikkoa 🍁🍂
PoistaÅh, så gott! Hade jag gärna ätit :)
VastaaPoistaKatarina:Tack❤️Då gott att gjort det redan flera gånger 🍅
PoistaNäyttääpä herkulliselta ja tuo olisi niin hyvää pastan kanssa.
VastaaPoistaIhanaa viikkoa sinulle Jael <3
Outi:Kiitos❤️Ja totta, pastan kanssa sopiskin tosi hyvin🍅🍝Oikein ihanaa viikkoa sinullekin❤️
PoistaSimple and delicious; I could happily eat this kind of dish any day, everyday.
VastaaPoista