sunnuntai 3. lokakuuta 2021

Tomaattinen kikhernepata

Täällä omalla suunnallani lämpöasteet ovat edelleenkin hyvin helteisiä, mutta  kosteuden hieman laskettua ja päivien lyhentyessä jo aistii  että  lähitulevaisuudessa täälläkin viilenee,hieman.   Ja niinpä eräänä päivänä teki mieli sellaista lämmittävää pataruokaa.   Tein  tomaattista kikhernevuokaa,  johon tuli myös mangoldin varsia ja sipulia,  mutta koska  mangoldia voi olla hieman vaikeampaa löytää Suomessa,  sen voi korvata esim.  sellerin varsilla sekä juureksilla,  kuten porkkanalla.
Rakastan mangoldia,  ja yleensä käytän lehtiosat tähän paistokseen,  jossa välillä käytän myös pinaattia,  ja varsiosat käytän wokki-tai pataruokiin.  Silloin  leikkaan  nuo varret ensin pieniksi paloiksi, laitan astiaan,  ja kaadan päälle kiehuvaa vettä.  Annan  mangoldivarsipalojen pehmentyä   vedessä,  minkä jälkeen siirrän ne lävikköön,  jonka jälkeen ne ovat valmiita käytettäväksi.  

Tomaattinen kikhernepata
  • 400 gr tomaattikastiketta, kaupan valmista   tai itse tehtyä
  • 3 dl palasiksi leikattuja mangoldin varsia  (tai varsiselleriä )
  • 1 iso tomaatti paloiteltuna
  • 1 iso sipul
  • 2 valkosipulin kynttä , hienonnettuna
  • 4 dl valmiiksi keitettyjä kikherneitä (käytin kaupan purkkikikherneitä)
  • 3 dl vettä
  • 1 tl  paprikaa,  1 tl  yrttimaustetta,  hieman pizzamaustetta,  hieman chilihiutaleita jos haluaa  tulisuutta pataan.
  • suolaa ½ tl tai maun mukaan
  • 1.5 rkl oliiviöljyä
Tomaattikastike: teen yleensä itse tomaattikastikkeeni, niin että  puolet tomaattia , yleensä kirsikkatomaatteja,  ja puolet kaupan valmista tomaattisurvosta.  Lisään  joskus paprikaa muutaman palasen,  ripauksen balsamietikkaa,  ripauksen sokeria   ja mausteita. Jos tässä käyttää kaupan valmista tomaattikastiketta,   niin sitä voi maustaa hieman lisää,  jos kastikkeessa ei tarpeeksi makua.
Aloita leikkaamalla sipuli palasiksi, lämmitä öljy kattilassa  ja kuullota sipulia alhaisella keskilämmöllä, aina välillä sekoittaen.  Kun sipuli on saanut väriä, lisää  mangoldin (tai sellerin palaset) mausteet  sekä valkosipuli ja paista seosta muutaman minuutin ajan, välillä  sekoittaen. Lisää  tomaattikastike sekä vesi,  kikherneet  ja lopuksi  paloiteltu tomaatti.     Anna seoksen  saavuttaa kiehumispiste, alenna lämpö minimiin ja peitä kattila kannella. Anna seoksen  kiehua hiljalleen  noin 40 minuutin ajan, tai  kunnes iso osa nesteistä haihtunut pois, ja kaikki kasvikset sekä kikherneet pehmeitä.  Maista ,  ja lisää tarvittaessa lisää makua/mausteita ym. 
Tarjoile vaikka pastan,   riisin ym. kanssa.

7 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta! Voisi sopia jhyvin naanleivän dipiksi illanistujaisiin : )
    Kaunista uutta viikkoa sinne <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli-Hannele:Kiitos💚Sopiskin hyvin just noin kuin ehdotat 🍅Samoin sinulle kaunista uutta viikkoa 🍁🍂

      Poista
  2. Åh, så gott! Hade jag gärna ätit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina:Tack❤️Då gott att gjort det redan flera gånger 🍅

      Poista
  3. Näyttääpä herkulliselta ja tuo olisi niin hyvää pastan kanssa.
    Ihanaa viikkoa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Kiitos❤️Ja totta, pastan kanssa sopiskin tosi hyvin🍅🍝Oikein ihanaa viikkoa sinullekin❤️

      Poista
  4. Simple and delicious; I could happily eat this kind of dish any day, everyday.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...