Viime viikon suklaahommista jäi vielä vähän kermaa jäljelle joka piti pikaisesti käyttää pois ja pakastimessa oli pussi maissia jonka päivämäärä alkoi jo lähestyä sitä viimeistä. Ja koska Venezuela on viime aikoina ollut usein mielessä,muistin Cachapa-maissilätyt.Cachapat ovat Arepa-leipien ohella kaikkein suosituinta katuruokaa Venezuelassa ja siellä näkeekin useita lettujenpaistopistettä. Kaikista parhaimmat cachapat saa tehtyä ihan tuoreesta maissista ja täällä tähän aikaan vuodesta nuori maissi onkin parhaimmillaan,mutta ihan hyvää tulee myös pakaste-ja jopa purkkimaissistakin.Etsin netistä taas ohjeita ja päädyin sitten ottamaan joistakin mallia ja yhdistämään sopivaksi. Perinteisesti cachapat täytetään queso de mano-juustolla,joka on rakenteeltaan kuin mozzarella mutta siinä on enemmän makua. Kuuman lätyn keskelle laitetaan iso pala litteää juustoa ja lätty taitetaan kahtia jolloin juusto hieman sulaa kuuman lätyn alla.Minulla kuitenkin oli tässä lampaanmaitofetaa,joka sekin sopi tuohon hyvin. Cachapat voi tietenkin täyttää mielensä mukaan;sekä makeat että suolaiset täytteet sopivat niihin.Täällä video suositusta cachapa-paikasta Caracasissa.Videolla lättyjä paistetaan nopeaan tahtiin;D
Cachapat eli venezuelalaiset maissilätyt (4 isoa lättyä)
- 450 gr maissia (tuoretta,pakastettua tai purkista)
- 1 iso kananmuna
- 5 rkl maizenaa
- 1 rkl öljyä (käytin oliiviöljyä)
- 1½ rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- 2 rkl kermaa (tai maitoa)
- vettä
- muutama rkl öljyä paistamiseen
Laita hieman öljyä(jotkut käyttävät voita) paistinpannulle ja anna sen lämmetä tosi kuumaksi,jonka jälkeen laita kauhallinen taikinaa pannulle.Levitä kauhan avulla taikinaa hieman sivuille ja anna cachapan kypsyä,kunnes taikinaan tulee selviä ilmakuplia. Käännä lätty sen jälkeen ja paista toinenkin puoli ruskeaksi.Rasvaa ei tarvitse lisätä käännettäessä. Laita kuuman lätyn puolikkaalle mozzarella-siivuja ja taita lätty kahtia niin että lätyn yläosa tulee juuston päälle.Maissia jäi hieman yli ja kokeilin tehdä myös vegaaniversion,jossa korvasin munan psylliumilla,ja maizenan tavallisilla jauhoilla mutta niistä tehdyt cachapat tarttuivat pannuun ja menivät rikki.
Koirani Bambi,joka ei lainkaan pidä maissinjyvistä seurasi tarkasti lättyjen paistamista ja katseli niin vetoavasti että pakkohan Bambillekin piti antaa lettua.Ja oi kuinka se maistui hänelle!
Tein myös samantapaista wokkiruokaa mihin aiemmin käytin parsaa,mutta tällä kertaa käytin parsan sijaan sokeriherneitä ja lisäsin myös keltaista ja oranssia paprikaa joukkoon.Tämä oli houkuttelevaa jo ihan värinsäkin puolesta!
No ompas mielenkiintoiset letut!
VastaaPoistaPidän kovasti siitä miten kerrot ruokien taustoista ja autenttisista versioista. Maailmalla se kokemus ja tieto karttuu!
Vähän erilaiset joo mutta sitten toisella puolella maailmaa ylen suositut;D Jos olen itse kokenut jotain vähän erilaista ruokaa on sitten kiva kertoa taustastakin:)
PoistaNäyttääpä hyvältä. Minulla on heikko kohta mille tahansa ruoalle, johon laitetaan juusto sulamaan ;)
VastaaPoistaSuloinen Bambi ei hoksannut syövänsä maissia - ehkä se on maissin rakenne, mistä se ei pidä.
Se sulanut juusto on kyllä houkutteleva juttu! Näin taitaa olla ;Bambi ei tykkää maissinjyvien rakenteesta mutta lettuna se oli herkkua;D
PoistaEn ole koskaan syönyt maissilettuja. Kuulostaa herkulliselta juuston kanssa!
VastaaPoistaJuuston kanssa todellakin hyvää,harmi vaan ettei tuota ihanaa queso de manoa taida saada paljon mistään muualta.
Poistano alkoipa pehdä mieli nyt noitakin :-)
VastaaPoistaHih,siitä vaan;D
PoistaNami herkkuja taas!
VastaaPoistaTuula:)
PoistaMaissi on herkkua. Olen hulluna siihen. Pitäisi maista myös lettuina. Mielenkiintoinen ohje, itse kuvitelin joku maissijauho kun luin otsikko. Sosen kanssa on varmasti mehevämpi. ;)
VastaaPoistaEtenkin tuore,nuore maissi on ja nyt niitä on täällä mutta piti saada se pussi käytettyä ja ihan ok oli niinkin. Näissä tosiaankin käytetään tuoretta maissia (tai pakastettua) já letut ovatkin aika meheviä:)
PoistaKiitos vaan, tuli nälkä :)
VastaaPoistaMaistuu Bambille ja maistuis varmaan meillekin... kaikki tykkäävät maissista ja nuo ovat tosi herkun näköisiä.
VastaaPoistaBambi tosiaankin pyöri jaloissa koko ajan kun noita tein...Nämä olivat ihan kivat ja samalla tuli vähän veresteltyä muistoja Caracaksesta:)
PoistaSuloinen pieni apuri sinulla ;)
VastaaPoistaKiitos,Bambi on tosiaankin ihana pikku apuri;D
PoistaLöysin blogiisi falafel ohjetta etsiessä. Paljon mielenkiintoisia reseptejä, joista varmasti melko montaa aion kokeilla tulevaisuudessa.
VastaaPoistaAnsku,kiva kun löysit tänne:) Ja toivottavasti löytyy jotain kokeiltavaa blogin resepteistä..
PoistaOho, vau. Näitä voisi syöttää ukkelillekin, ja näitä voisi varmaan myös vähän tuunata tuon täytteen osalta. ;-)
VastaaPoistaMiten pystyt kokkaamaan, kun Bambi katselee noin suloisena vieressä! :-D
Täytettä voi laittaa mitä haluaa;tuohon vaan sopii parhaiten sellainen sulanut juusto.;D
PoistaNo Bambille piti aina välillä antaa lettupala. Yleensä Bambi ei kauheasti häiritse kokatessa mutta letut saivat sen aistit heräämään;D
Kiva tapa käyttää pakastemaissia. Lettujen muodlssa kyllä melkein mikä tahansa maistuu :)
VastaaPoistaParhain tuosta tulee ihan tuoreella maissilla,jota nyt juuri on,mutta olin kerran ostanut pussin pakastemaissia kun tuoretta ei ollut saatavilla,ja ihan kiva cachapa siitäkin tuli:)
PoistaHauskan näköinen tuo Bambi kun se odottaa makupalaa. Varmasti nuo lettuset ovat herkullisia ja tuo wok saa jo nyt nälän tunteen kipristelemään sisälläni. Ihanaa viikonlopun jatkoa sinulle =)
VastaaPoistaBambi katsoi tosiaankin niin vetoavasti;D Letut olivat ihan kivoja;teen kyllä aniharvoin mitään lettuja mutta näitä teki mieli kokeilla;viimeksi maistoin asuessani Venezuelassa.Ja tuo wokkiruoka oli kyllä hurjan hyvää:)
PoistaTosi herkullisen kuuloinen yhdistelmä tuo lätty ja sulanut juusto, nam!
VastaaPoistaSulanut juusto maistuu vaikka missä;D
PoistaNäitä maissilettuja aionkokeilla, näyttävät herkullisilta.
VastaaPoistaUnelma,kiitos,ovat aika kivoja:)
PoistaVoiko noin anovaa katsetta ohittaa? hih.. :)
VastaaPoistaNäyttää tosi hyviltä nämä maissiletut, pitääpäs kokeilla!
No ei oikein voi;D Yleensä Bambi ei tule kerjäämään (tulisi varmaan jos keittiössäni olisi myös liharuokia) mutta nämä letut näköjään houkuttelivat;D
PoistaKiitos taas gluteenittomasta reseptistä! Nää lettuset menee kokeiluun heti, kun olen taas raaka-aineiden äärellä. Aavistelen, että kreetalaiset mizithra- ja manouri-tuorejuustot sopisivat tähän erinomaisesti.
VastaaPoistaTerveiset Helsingin likaisen harmaasta huhtikuusta lähettää
Suometar
Ole hyvä vaan:) Nuo kreetalaiset juustot kuulostavat hyviltä,pitää googlata ne..
VastaaPoistaVoi että kevät nyt ei ole tullut vieläkään kunnolla teille sinne,tsemppiä! Täällä sen sijaan oli tänään 35 astetta,ei ihan kauhean kivaa sekään..