Näin marketissa ennestään tuntemattomia sieniä, Shimeji-sieniä, ja teki kauheasti mieli kokeilla näitä pienen pieniä sieniä;vielä kun olivat aika edullisia. Shimeji-sieniä oli siellä kahta eri sorttia,valkoisia ja ruskeita,ja valitsin ruskeat sienet.
Kotiin tullessa en malttanut olla maistamatta pari sientä raakana,mutta en kyllä tuntenut minkäänlaista erikoista makua,aika neutraaleja olivat. Hienoinen kitkerä tuoksu niissä kuitenkin oli,ja wikipediassa tuossa ylempänä linkin takana kerrottiin,ettei näitä pitäisikään syödä raakana,koska niissä voi olla kitkerä maku,joka kypsyessä häipyy kokonaan.
Ajattelin ,että sienet voisivat sopia hyvin johonkin salaattiin,vaikka tofun kanssa ja näin tein tämän salaatin:
Ensin kastike:
- 4!½ rkl soijakastiketta (käytän tamari soijakastiketta)
- 4½ rkl vettä
- pieni pala inkivääriä raastettuna
- 2 valkosipulinkynttä raastettuna /murskattuna
- 2 rkl hunajaa
- 1/4 vihreä chili paloiteltuna, ilman siemeniä jos haluaa vähemmän pikantin
Muut ainekset:
- 300 gr kuutioitua tofua
- 200 gr sieniä (vaikka herkkusieniä)
Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
Paista sienet tilkassa oliiviöljyä vain hetken,niin että ne ehtivät pehmentyä, lisää kastike ja soijapalat ja anna olla tulella minuutin pari,kunnes hunaja on hyvin sulanut kastikkeeseen. Tarkoitus on vain lämmittää ainekset. Kaada sienet ja tofu astiaan kastikkeineen,ja anna marinoitua puolisen tuntia,tai kunnes seos on täysin jäähtynyt.
Kokoa salaatti: Asettele lautaselle/vadille erilaisia salaatinlehtiä ja paloittele sekaan pari kevätsipulin vartta .Aseta sieniä ja tofua salaatinlehtien päälle ja annostele niiden kastiketta salaatin kastikkeeksi. En huomannut näissä shimeji-sienissä mitään erikoista makua,tai ehkä kastike peitti maun,mutta kokonsa ja muotonsa takia ne olivat kivoja salaatissa. Ihan hyvin käyvät muutkin sienet hieman pienemmiksi paloiteltuna.
Ja sitten….
Sain joku aika sitten ihanalta blogiystävältäni Ritalta tällaisen blogitunnustuksen. Ihania blogeja on ihan tuhottomasti ,mutta tämän jakaisin tällä kertaa seuraaville mieluisille blogeille:
Johannalle blogiin Kissa Pöydällä
Okriinalle blogiin Kahvila Vegaani
Merituulille blogiin Sillä Sipuli
ja Nellelle Siskot Kokkaa blogiin
Ritalta sain myös tällaisen maagisen tunnustuksen, jonka vasta nytten muistin laittaa tänne,kiitos tästä ja tuosta ylemmästä,Rita:-)
Tämän voikin sitten jokainen blogiani lukeva napata mukaansa…..
Kiitos Yaelian, tämä lämmitti mieltä!
VastaaPoistaKiinnostavan näköisiä sieniä ja kiva aasialaishenkinen salaatti.
Tätä salaattia aion kokeilla.
VastaaPoistaMmmm. Rakastan sieniä ja täällä valikoima tosi rajallinen, tai sitten 10 vuoden hakemisen jälkeenkin käyn väärillä marketeilla.
VastaaPoistaTiistai-illasta
Heljä
kiitos Yaelian tunnustuksesta. olipa ihana saada sellaienn sinulta!
VastaaPoistasienet näyttävät kovasti samalta joita upotettiin japanissa kuumaan liemeen muiden ainesten kanssa. niitä muita olivat mm. ohuet naudansuikaleet, tofu, kaali...nam!
salaattisikin näyttää tosi hyvältä.
Kiva salaattiohje, jota voisi soveltaen valmistaa täällä suomalaisten raaka-aineiden avulla... salaatit ovat hyvää eväsruokaa - ei tule liian raskas olo syönnin jälkeen ja jaksaa tehdä työpäivän loppuun=) Minä teen tällähetkellä ihan perustyötä eli olen laitoshuoltajan sijaisena keikkafirman kautta...
VastaaPoistaOI KIITOS Yaelian!! :) Kissalan ensimmäinen tunnustus, tämä tuotti kyllä paljon iloa!
VastaaPoistaMäkin yritin kerran, josko kantarelleista olisi salaattiaineksiksi raakana, mutta kun ne vielä olivat pakkasestakin, niin en ihan välittänyt mausta ja käytin pannun kautta. Kuivattuinahan ne on niiiin hyviä ja heittelen niitä aina sinne tänne. Miltähän noi shimejit maistuisivat kuivattuina?
Okriina:-)Sienet olivat aika jänniä,tosi pieniä ja nättejä.
VastaaPoistaUnelma:oli aika hyvää...
Merituuli:Kiitos:-)Nuo sienet näkyvätkin wikipedian mukaan olevan Japanista alunperin.Keittoon varmaan sopivatkin hyvin;täällä vielä helteet niin ei keitot oikein kiinnosta...
Marke:Ihan hyvin voi soveltaa, käyttää tavallisia herkkusieniä tai muita. Ruokaisat salaatit onkin
aika hyviä kun tekee aika raskasta työtä niinkuin sinä.
Johanna:-) Minnes laitat niitä kuivattuja kantarelleja? Nuo sienet ovat aika pieniä,niin että pitäis olla vähän suurempi määrä että kannattais kuivata. Kantarelleissa on muutenkin niin hyvä maku että varmaan on kuivattunakin ihania.Joskus voisin kokeilla näitä kuivatella kun kuivatan jotain muutakin.
Rouva Hoo:Täällä jättimarketissa jossa käyn on loistava sienivalikoima,Joskus jää ihan sormi keskelle suuta kun katselee niitä. Mutta kyllä olisi ihan kivaa päästä oikeaan sienimetsäänkin...
VastaaPoistaåh, yum! i japan åt jag så otroligt mycket tofu, dom har även en 13 rätters (eller fler) restaurang dit man kommer och endast äter tofu tillagat på olika vis. fast jag hittade den inte...
VastaaPoistaHej Sara: Tofu måste vara jättegott i Japan.En tofu restaurang! Synd att du inte hittade den..
VastaaPoistaHassun näköisiä sieniä! En kyllä uskaltaisi raakana maistella... ;-)
VastaaPoistaVarmaan tosi hyvä ja täyttävä salaatti!
Kiitoksia kiitoksista ja kiva katsoa mitä blogeja palkitset ja suosittelet :)
VastaaPoistaHippu:Nämä eivät tosiaankaan olleet hyviä,mutta herkkusienethän ovat ihan ok raakoina.Ja monet muutkin,kun ne ensin marinoi.Salaatti olikin ihan hyvää...
VastaaPoistaRita:-)
oh, kiitos Yaelian! Tämä päivä selvästi parantaa vaan loppua kohti, aamulla olimme melkein myöhässä A:n kanssa, jäin ilman aamiaista ja takki jäi kotiin. Lisäksi jouduin etsimään parkkirahaa kissojen ja koirien kanssa ;) Kaikenlaista... Mutta kiitos, piristi!
VastaaPoistaNelle:Kiva kuulla että piristi kaikkien kommellusten jälkeen;-)
VastaaPoista