perjantai 4. tammikuuta 2013

Etiopialainen linssimuhennos ja käynti etiopialaisessa kasvisravintolassa

Kävin ystävän kanssa lounaalla pienessä vastikään avatussa etiopialaista kasvisruokaa tarjoavassa ravintolassa,jonka ohi menen ainakin kerran viikossa ja josta sitten oli juttua lehdessäkin.Tel Avivissa on muutama etiopialainen ravintola ja Eritrean pakolaiset ovat avanneet joitakin pieniä ravintoloita,mutta tämä taitaa olla ainoa,jonka ruokalistalla ei ole lainkaan lihaa (tai kalaa..) Yhteisen historiansa johdosta etiopialainen ja  eritrealainen keittiö muistuttavat paljon toisiaan;
Tulimme ravintolaan hieman liian aikaisin,ja ruoka ei vielä ollut valmista,joten jäimme odottelemaan sen valmistumista teetä juoden. Tuoksut siellä olivat mahtavia  ja  ruokahalua herättäviä. Päätimme jakaa annoksemme,eli injera-lätyn ja sen päälle laitettuja erilaisia muhennoksia.Injeran päällä oli kahdenlaista linssimuhennosta,kaalimuhennosta,sieniä ja kasviksia ja joinkinlainen perunamuhennos.Tätähän syödään niin,että injeraa rullataan tai siitä otetaan palasia jolla sitten syödään noita eri muhennoksia. Haarukankin saa jos pyytää..Ravintola täyttyi nopeasti ja huomasimme,että kaikilla oli tämä sama annos,eli ehkä muuta ei tässä ravintolassa tarjotakaan,mutta kaikki nuo muhennokset olivat niin   mielettömän herkullisia ja täyttäviä että  päätimme tulla uudestaan ravintolaan joku toinen kerta.
Linssimuhennokset olivat sen verran hyviä että oli pakko tehdä sellaista kotonakin. Ravintolassa oli nuorten etiopialaisten tekemä etiopialainen keittokirja,jota ei voi enään ostaa sillä ensimmäisen painoksen loputtua kirjan tekijöillä ei enään ollut varaa painattaa toista painosta. Valokuvasin muutaman reseptin kirjasta ja Mesir watin eli linssimuhennoksen ohje on sekoitus kirjan ohjetta sekä netistä löytämiäni ohjeita.

Etiopialainen linssimuhennos Mesir wat(4-5 annosta)
  • 2 keskikokoista sipulia
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • muutaman sentin pala inkivääriä
  • 1 punainen chilipippuria,josta siemenet on poistettu
  • 3 rkl öljyä
  • 2 rkl paprikaa
  • 1 tl maustekurkumaa (jos sattuu olemaan tuoretta,niin sitä raastetaan 1 tl joukkoon)
  • 5 dl punaisia linssejä
  • 7 dl vettä+ muutama dl lisää vettä 
  • suolaa ja mustapippuria

Paloittele sipulit,chili,inkivääri ja valkosipulit ja jauha soseeksi.Sose sisältää nestettä,mutta se haihdutetaan myöhemmin. Linssit olin liottanut noin tunnin vedessä ennen käyttöä. Lämmitä öljy kattilassa ja lisää mausteet;sekoita ja anna mausteiden lämmetä öljyssä noin puolisen minuuttia.Lisää sose ja kuullota sosetta kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut;noin 10 minuuttia.Lisää nyt linssit ja vesi ja sekoita. Anna kypsyä kannen alla miedolla lämmöllä.Linssit imevät veden itseensä ,joten kannattaa tarkistaa etteivät ne kuivu kokoon ja lisätä hieman myöhemmin lisää vettä.Anna linssimuhennoksen kypsyä kannen alla 40 minuuttia.Suola ja pippuri lisätään vasta lopussa.

Tämä linssimuhennos on mitä parhainta lohturuokaa kylmällä säällä ja mausteet ja chilin polte tekevät siitä sellaisen,että sitä haluaa lisää.

Etiopialaisessa keittiössä käytetään paljon myös maustettua kirkastettua voita,niter kibbehiä,ja ravintolan muhennoksessa oli käytetty sen ja öljyn sekoitusta.Omassa muhennoksessani oli öljyä,joten muhennokseni  oli vegaaninen.Ohjeen mausteiden tilalla olisi voinut myös käyttää valmista etiopialaista maustesekoitusta,berbereä,jota saa Suomessa näistä paikoista. Tuoreen chilin lisäsin kuivatun sijaan,sillä osallistun tällä muhennoksella tammikuun ruokahaasteeseen,jonka aiheena on ihana chili!
Pieniä yksityiskohtia etiopialaisesta kasvisravintolasta,jonka pienessä   keittiössä  porisi monta pataa.

19 kommenttia:

  1. Tätä muhennosta kokeilenkin ensi kerralla, kun teen itselleni linsseistä ruokaa. Tykkään linssikeitoista ja -muhennoksista, ja niitä usein laittelen silloin, kun teen miehelle sellaista liharuokaa, mistä ei saa kasvispuolta erikseen.

    Kiva lättyannos, kun pääsee maistelemaan monenlaisia makuja.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen todellakin,tämä oli tosi hyvää ja täyttävää kylmällä säällä. Linssikeitoista tykkään minäkin ja linssit ovat muutenkin ihanan monipuoliset:) Injeralätyt ovat aika jänniä;D

      Poista
  2. Herkullisen näköinen lätty :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa tuo lätty ei kauheasti ole mun makuun,mutta sen päällä olevat jutut kyllä;D

      Poista
  3. Hihii, mitään mistään tietämättä olen siis keitellyt monet kerrat etiopialaista sapuskaa ! Herkullista on ja niin helppoa.

    Injera näyttää älyttömän hyvältä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No katos vaan;D Todellakin helppoa ja hyvää talvella etenkin:) Injera on ihan mielenkiintoista,mutta en ole siihen mitenkään hurahtanut.Sehän on gluteenista ja hapahkoa,ihan kivan makuista mutta vähän liian lättymäistä;D

      Poista
  4. Olen monta kertaa miettinyt etta olisi kiva menna joskus etiopialaiseen ravintolaan.
    me mieluummin kylla sellaiseen jossa olisi liharuokiakin.
    Jotkut etiopialaiset ruuat taitavat muistuttaa vahan jemenilaisia sapuskoita. Esim. tuo injera on vahan samantyyppinen kuin jemenilaisten lahuh. Samoin kirkastettu voi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen sillä he osaavat käyttää mausteita tosi taitavasti. Ja jännästi on noita yhtäläisyyksiä jemeniläisen keittiön kanssa.Lahuhista olen kuullut,mutten koskaan maistanut.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Oli tosiaankin herkullista ja hyvin täyttävää.En jaksanut syödä kuin ihan kevyesti myöhemmin illalla tuon jälkeen..

      Poista
  6. Hieno juttu että on etnisiä ruokapaikkoja. Eritreat ja Etiopiat minulle sinänsä vieraita mutta pari oppilaistani on Etiopiasta joten kiinnostaa kyllä. Sinä Yaelian olet niin taitava että voisit jo perustaa oman ravintolan :)

    VastaaPoista
  7. Voi kiitos ystäväiseni.Olishan oma ravintola ihan kiva,mutta siinä on niin kinnni ..kahvila ehkä enemmän kiinnostaisi-PIdän kovasti kaikenlaisista etnisistä ruokapaikoista ja sulla kun on niitä etiopialaisia oppilaita niin kysy ihmeessä heiltä heidän ruuastaan.

    VastaaPoista
  8. Juuri tänään ajattelin, että pitäisi tehdä jotain linsseista ja jostain syystä teff-jauhoakin livahti ostoskassiin. Selvää ajatuksen siirtoa ;D Täälläkin Etiopialainen ravintola on aina täynnä. Eikä ihme, kun ruoka on niin hyvää.

    VastaaPoista
  9. Missa ja minka niminen tama kasvisravintola oli?

    VastaaPoista
  10. Olipa taas ihana postaus! Olisinpa ollut noissa kuvioissa mukana, en vain kärpäsenä katossa, vaan ihan oikeasti paikalla.

    VastaaPoista
  11. Annoin linkin postaukseesi yhdelle etiopilaiselle oppilaalleni :)

    VastaaPoista
  12. Outi:linsseistä saa kyllä tehtyä kaikenlaista hyvää ja tämä oli ihanan täyttävää ja lämmittävää.Sopii lohturuoaksi;D Injeraako ajattelit tehdä? Etiopialaiset osaavat tosi kivasti käyttää mausteita:)

    Pilvi:lähetin sulle tekstarin....

    Marja-Leena:kiva kun pidit:)Olisi ollut kiva jos olisit voinut olla mukana...

    Rita:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...