tiistai 22. tammikuuta 2013

Unikonsiementorttu halvalla ja raw unikonsiemenpallerot

Vein tämän ystävälle ja hän huokaisi ihastuksesta tätä maistaessaan....
Unikonsiemen on aines jota käytän suhteellisen harvoin,vaikka se sopiikin mitä parhaiten erilaisten leivonnaisten täytteisiin. 

Kuva täältä Unikonsiemenrulla on
suosittu leivonnainen
Täällä unikonsiemenillä täytettyjä leivonnaisia saa ympäri vuoden monista leipomoista , mutta varsinkin Purim-juhlan aikana niiden kysyntä kasvaa ,sillä niistä tehty täyte on kaikkein yleisin tuon juhlan leivonnaisissa. Muistan ,että Suomessa ainakin ennen oli vaikeaa löytää unikonsiemeniä muuten kuin sellaisessa pienessä maustepurkissa,mutta viime kesänä näin unikonsiemeniä irtopainossa Punnitse&Säästä-kaupassa ja niitä saa näköjään myös täältä.



Unikonsiemenet ovat maultaan pähkinäisiä ja niiden ravintoarvo on hyvä:unikonsiemenet sisältävät antioksidantteja,kuitua,B-vitamiineja,rautaa,kalsiumia,potassiumia ,magnesiumia ja sinkkiä. Unikonsiemenet ovat myös vähemmän allergeenisiä  kuin monet muut siemenet.Unikonsiemenet kerätään  oopiumunikon kuivista hedelmistä eivätkä ne sisällä minkäänlaisia oopiumin sivuoireita;oopiumia varten kerätään kasvin kodasta vuotavaa maitiaisnestettä,joka kerätään eri aikaan kuin jo kuivuneen kodan siemenet.Unikonsiemenet tosin aiheuttavat vääriä opiaattitestituloksia,joten urheilijan ei ihan kannata tällaista piirakkaa syödä just ennen kilpailuja....
Ystäväni Mary rakastaa unikonsiemenrullia ja torttuja,ja olin  luvannut leipoa hänelle unikonsiementortun. En ollut ennen sellaista tehnyt ja löysin erään täkäläisen tunnetun kondiittorin unikonsiementorttuohjeen. Täyte oli hieman erilainen kuin yleensä,ja vaikutti helpommalta,joten kokeilin tätä.Ohje oli myös videolla,joten se vaikutti erittäin selkeältä.

Unikonsiementorttu  halvalla (24 cm piirakkavuoka)
Taikina:
  • 75 gr tomusokeria
  • 200 grammaa vehnäjauhoa
  • noin. 5 gr leivinjauhoa
  • 1 kananmuna
  • 150 grammaa kuutioitua,kylmää voita

Taikina on helpointa valmistaa monitoimikoneessa. Kuivat ainekset sekoitetaan ensin nopeasti monitoimikoneessa,jonka jälkeen sekaan lisätään voi ja sekoitetaan muutamia kierroksia,lisätään kananmuna ja sekoitetaan vielä muutama kerta,kunnes taikina on hyvin koossa,ei kuitenkaan liikaa,koska kyseessä on murotaikina.Taikina otetaan monitoimikoneesta ja taikinaa käsitellään vielä käsin jonkun aikaa,kunnes taikina on yhtenäinen. Taikina kääritään elmukelmuun ja laitetaan jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.













Täyte:
  • 125 gr sokeria (käytin luomuruokosokeria)
  • 100 gr voita
  • 1 kananmuna+1 kananmunan keltuainen
  • ripaus vaniljaa (laitoin 1/4 tl vaniljajauhetta)
  • 135 gr unikonsiemeniä
  • 2 rkl perunajauhoa
  • 75 gr halvaa
Sokeri ja voi vaahdotetaan monitoimikoneessa.Joukkoon lisätään kananmunat,vanilja,unikonsiemenet sekä perunajauho.Halva leikataan kuutioiksi. Taikina otetaan jääkaapista ja kaulitaan jauhotetulla pinnalla ,myös taikinan päälle ripotellaan jauhoa.Taikina kaulitaan ½ sentin paksuiseksi ja asetellaan piirakkapohjan päälle (alle ripotellaan hieman jauhoja).Piirakkapohjaan tehdään reikiä haarukalla.Piirakkapohja laitetaan pakkaseen 15 minuutiksi,tai kunnes reunat ovat kovettuneet pakkasessa.Näin hieman jäykkää täytettä on helpompi levitellä piirakkapohjalle.Paloitellut halvakuutiot asetellaan piirakkataikinan pohjalle ja täytettä laitetaan tasaisesti piirakkapohjalle;sitä tulee olla 3/4 piirakkataikinan korkeudesta.Piirakka paistetaan puolisen tuntia 175 C-asteessa tai kunnes täyte on hieman jähmettynyt.Torttu otetaan uunista ja sen annetaan jähmettyä kunnolla ennen leikkaamista. Taikinasta jäi hieman yli,ja käytin ylimenevän taikinan tartelettivuokiin;täytettä tosin ei jäänyt lainkaan yli niitä varten...

Käytin tässä sokeritonta;kuorimattomista siemenistä tehtyä halvaa,jonka rakenne on erilainen kuin tavallisen,sokeria sisältävän halvan.Ja niinpä tortustani ei tullut yhtä kaunista kuin kondiittorin ,sillä halva nousi pinnalle! Mielestäni tuon halvan voi hyvinkin jättää pois ja tilalle laittaa vaikka pähkinöitä.Tortusta tuli sekä maultaan että rakenteeltaan tosi ihana,vaikka tuo pinnalle noussut halva vähän häiritsikin ja ystäväni varmaankin tulee pitämään tästä.Torttu on sen verran tuhti,että ihan pieni viipale riittää kerralla.Yleensä unikonsiemenleivonnaisten täyte tehdään eri tavalla eli siemenet,voi ja sokeri keitetään ensin maitoon sekoitettuna,kunnes voi on sulanut ja seos yhtenäistä.Usein täytteeseen lisätään myös taatelia,joka sopiikin hyvin siementen kanssa.Myös suklaa ja unikonsiemenet käyvät hyvin yhteen.
Unikonsiemeniä jäi jäljelle ja halusin tehdä itselleni jonkinlaisia unikonsiemennamuja,ja näin syntyivät nämä pallerot.

Raw unikonsiemenpallerot
  • 1½ dl unikonsiemeniä
  • 2 dl kookoshiutaleita
  • 1½ dl saksanpähkinöitä
  • ripaus ruususuolaa ,ripaus vaniljaa
  • 1½ dl taatelisiirappia (8 taatelia ja vettä soseeksi jauhettuna)
Laitoin kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja sekoitin tasaiseksi.Jos makeutta puuttuu,sekaan voi lisätä hunajaa tai muuta makeutusta.Pyörittelin massasta palleroita ja kuivasin niitä kuivurissa lyhyen aikaa,mutta nämä ovat hyvin vaikka eivät kävisikään kuivurissa.Pallerot jähmettyvät jääkaapissa ja näistä tuli hurjan hyviä:)
Tällä viikolla kävin poimimassa villiyrttejä.Suosikkini kiiltomalva on  nyt parhaimmillaan,samoin ketunleivät (täällä keltakukkainen lajike)ja nokkostakin löytyy.Sinappi löytyy vasta ensi kuussa. Malvaa oli puistossa lähes silmiin kantamattomiin ja keräsin sitä valtavan pussillisen,josta osan paistoin sipulin kanssa,osa meni smoothieihin ja osa vielä valmistamatta....Suomessakin kiiltomalvaa tavataan joskus viljelykarkulaisena luonnossa.

23 kommenttia:

  1. Ketunleipää meillä on lehdossa tosi paljon, mutta se kukkii valkoisin kukin. On kauniskin, kun sitä on niin paljon.

    Teit todella terveellisen kakun.Minäkin leivoin äsken, ja koko hommaan meni 30 minuuttia kaikkineen.

    Mukavaa viikon jatkoa herkkujen ja villiyrttien parissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä hieman eri lajike,eli keltakukkainen,mutta muuten kai aika sama.Ja nätisti kukkii keltaisena täällä..Terveellinen...noh,unikonsiemenet ehkä,mutta muut ainekset tuskin;D mutta minä vain otin tuosta pienen osan;loput menee Marylle,joka rakastaan tuollaista ja myös raakajuttuja.
      Kiitos,tarkoitus on näinä aikoina kerätä villiyrttejä aina kun voi:)

      Poista
  2. Onpa jänniä ohjeita ja nättejä kuvia! Oi, teilläkö on nyt villiyrttikausi? Täällä vielä paukkuvat pakkaset, mutta päivät ovat jo huomattavasti pidentyneet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Meillä tosiaankin villiyrttikausi on nyt talvikeväällä,ja sitten kun teillä on se,niin täällä on rutikuivaa.Täällä on satoja syötäviä villikasveja,mutta tunnen niistä vain alle 10,mutta joita sitten kerään innokkaasti:) Kiva että päivät teillä ovat jo pidentyneet,kevättä kohden olette menossa;D

      Poista
  3. Kannattaa muistaa, että kun syö viipaleen unikonsiemenleivonnaista, niin (ihan oikeasti) huumetesti voi olla positiivinen jopa kolme päivää sen jälkeen. Huomasin tämän ollessani tekemisissä lääketutkimusten kanssa, joihin osallistuvat testattiin huumeiden käytön varalta, ja hups, tietyissä maissa oli paljon huumetestipositiivisiä -ihan liian paljon. Onneksi asia selvisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olinkin lukenut tuosta;ja kiitos muistutuksesta;laitoin sen tuonne postaukseen.Mutta muuten kuin tuo väärä testitulos niin mitään harmia ei noista siemenistä ole,vaan päinvastoin:)

      Poista
    2. Niin, ajattelin muistutella vain siksi, koska nykyään monilla työpaikoilla tehdään huumetestejä.

      Poista
  4. Tähän ei voi olla sanomatta kuin "totella KALLIIN näköne torttu" (kuten eteläinen naapurikansamme tapaa sanoa, kallis siellä kai tarkoittaa ihana, rakas, hieno tai jotain sinneppäin...ja tuohon sun otsikkoonkin viitaten...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai ihan kallis;D Huvittavia välillä nuo eteläisen naapurin sanat,jotka tarkoittavat jotain muuta kuin samanlaiset suomenkieliset sanat;D Kiitos:)

      Poista
  5. Olen tehnyt Haamanin korvia unikonsiementäytteellä ja ne olivat tosi hyviä. Arvatenkin tuo torttu on herkullinen, nappaan ohjeen heti talteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannele,sehän onkin niiden Haamanin korvien klassinen täyte ja tosi ihana.Nykyään joka vuosi konditoriat ja kahvilat yrittävät keksiä uusia täytteitä mutta kyllä vaan se unikonsiementäyte on paras;D

      Poista
  6. Minulla on tällä hetkellä hirmu hinku halvaan mutta syön sitä palasen kahvin kanssa kun en keksi muutakaan tapaa käyttää, ja itseasiassa se vaan on tosi hyvää ihan sellaisenaan. Mutta sitä makeaa halvaa, en tuota sinun mainitsemaasi sokeritonta jonka olemassa olosta en ole tiennytkään. Jännä piirakka, tuo voisi sopia mun halvahimooni oikein hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halva on kyllä välillä tosi hyvää.Tuo sokeriton halva on makeutettu muistaakseni maltitolilla ja siinä se rakennekin on erilainen. Jos olisin käyttänyt tavallista halvaa niin ne kuutiot olivat pysyneet paikoillaan;D

      Poista
  7. Enpä tiennyt tehneeni terveysruokaa, kun paistelin niitä unikonsiemenmuffinsseja ;-) Niitä voi siis laittaa noinkin tuhdisti, pitääkin testata tuollaista tahnamaista täytettä joku kerta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo täyte on tosi ihana,joten suosittelen. Täällä hyvin suosittua,ja kuten tuolla laitoinkin ,niin sellaisessa pullamaisessa rullassa monesti.

      Poista
  8. Unikonsiemenet ovat herkullisia ja ostankin niitä aina välillä. Tosin ne menevät useimmiten suolaisiin ruokiin, kuten erääseen pastakastikkeeseen. Täältä irtomyynnissä saatavat siemenet ovat valitettavasti kuitenkin usein vähän off eli eivät enää ihan parhaimmillaan, joten harvoin olen käyttänyt torttutäytteisiin tai vastaaviin, mihin tarvitsee paljon siemeniä. Nautinnollisia villiyrttiretkiä! Täällä niistä tosiaan vasta unelmoidaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta;herkullisia ovat.Tosin eltaantuvat helposti ja ostankin aina vain sellaisen määrän kerrallaan ,että käytän heti kaiken.Ja jos vaan voin,niin tarkastan ovatko ok. Suolaiseen en ole koskaan käyttänyt,paitsi leivonnassa leivän päälle.Kiitos,aionkin kerätä villiyrttejä niin paljon kuin voin.Sitten kun teillä on se aika niin täällä se on jo ohi..

      Poista
  9. Herkullisen näköinen piirakka! Mä en ole koskaan käyttänyt unikonsiemeniä mihinkään. Pitääkin tutustua kun osuu kohdalle..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli erittäin herkullinen (maistoin vain pienen palan mutta ystävä oli aivan ihastuksissaan;D) .Unikonsiemenistä tulee tällä tavoin tehtyä tosi herkullinen täyte,niin että jos niihin törmäät;suosittelen!

      Poista
  10. Herkullinen torttu. Halvaa en ole koskaan käyttänyt. Pitäisikö opetella sen käyttö vaikkapa juuri näin kuin teit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena:halva on herkkua ja käy hyvin myös leivontaan.Suosittelen kokeilemaan:)

      Poista
  11. Ihana piirakka! Halva ja unikonsiemenet odottelevat kokeilujonossa. Tässä ohjeessa saisi siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiva että löytyi sitten ohje,johon molemmat käyvät:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...