tiistai 29. tammikuuta 2013

Greippi-fenkolisalaatti

Inhosin ennen fenkolia ja sivuutin aina ruuat,joissa sitä oli,kunnes joitakin vuosia sitten maistoin uunissa kypysytettyä fenkolia ja pian sen jälkeen appelsiinista fenkolisalaatti.Nykyään syön ihan mielelläni salaatteja ,joissa fenkolia on,ja uunissa paahdettu fenkoli on todella hyvää.Ihme että vierastin niin sitä aniksen makua,vaikka  lapsena tykkäsin aniskarkeista,joita isoisällä oli usein mukanaan.
On se niin nätti...
Näin joku aika sitten jossain fenkolisalaatin ohjeen,johon oli lisätty greippiä,mutta en muistanut missä sen näin ja mitä siinä tarkalleen oli.Tässä salaatissa oli sitten suurinpiirtein mitä siinäkin salaatissa oli ja tämä oli tosi hyvää.Mikä sen teki erittäin hyväksi oli se,että höyläsin fenkolipuolikkaat ohuen ohuiksi suikaleiksi mandoliinilla.Jos ei ole mandoliinia,saa hyvällä veitsellä myös otettua ohuita palasia fenkolista,mutta mandoliinilla se on helpompaa.
Greippi-fenkoliksalaatti
  • 1 fenkoli
  • 1 greippi (käytin verigreippiä,mutta tavallinen greippi käy yhtä hyvin,tosin verigreipillä salaatti on nätimpi)
  • 2 rkl hyvää oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria (minun on hieman vaikeaa aina antaa tarkkoja määriä suolalle ja pippurille,sillä lisään ja maistan,lisään ja maistan...)
  • ½ tl chilihiutaleita
  • 2 rkl greippimehua (tai sitruunamehua)
  • kourallinen silputtua korianteria


Kuva täältä
Greippi halkaistaan ja siitä yritetään ottaa mahdollisimman kokonaisia kalvottomia lohkoja.Minulla on muuten tuo kuvassa näkyvä Chef’nin laite,jolla ne lohkot pitäisi pystyä ottamaan greipistä tai appelsiinista siististi,mutta olen kai aika tumpelo,sillä minä en vaan onnistu tuolla tekemään siistejä lohkoja! 
Fenkoli halkaistaan puolikkaiksi,ja sen kantaosa sekä yläosa vihreine osineen poistetaan. Siitä poistetaan myös kuvassa näkyvä kovempi osa,joka pitää fenkolin kerrokset yhdessä.Fenkolista otetaan joko mandoliinilla tai hyvällä veitsellä ohuen ohuita siivuja,jotka erkanevat suikaleiksi itsestään.Fenkolisuikaleitten joukkon lisätään öljy,suola ,pippuri,greippilohkot,greippi(tai sitruuna)mehu ja silputtu korianteri ja sekoitetaan.

28 kommenttia:

  1. Fenkoli on nyt paljon esillä ruokaohjeissa. Lehdissä ja mm. siinä Matkalla huipulle kirjassa.

    Takuulla hyvää ja kaunis esillepano.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Entisestä inhokistani on tullut sellainen aines,mistä nyt tykkään:) Kiitos,kauneus on puoliruokaa;D

      Poista
  2. Ihanan raikkaan kuuloinen salaatti. Kaupan fenkolit eivät harmi kyllä ole ainakaan täällä kehä 3:n takana riittävän tuoreita raakana syötäväksi. Pitää muistaa tämä kun pääsee seuraavan kerran kokkaamaan "ruokamaassa".
    Hassun näköinen tuo greippiappelsiinihärveli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosiaankin raikkaan hyvää eikä se aniksenkaan maku kauheasti tuntunut kun sen teki näin.Harmi että teilläpäin tähän aikaan ei saa kunnon fenkoleita mutta hyvä että pääset kokkaamaan myös sinne missä niitä on:) Tuo härveli oli kyllä vähän turha ostos pari vuotta sitten...

      Poista
  3. Ihanan näköinen salaatti. Juuri tulin kotiin pussi fenkolin siemeniä kauppakassissa. Saa nähdä suostuisivatko tänä vuonna kasvamaan. Ajattelin esikasvattaa ja varmistaa sadon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,oli tosi hyvää.Ja toivottavasti ne sinun fenkolisi kasvavat sitten kunnolla kesällä.

      Poista
  4. Juuri tein greippi-punajuurisalaattia, ja aivan mahtavsti sopii greippi salaatteihin. Fenkoli on kans yksi lemppari raaka-aineista ja tää vaikutti kivalta ohjeelta. Greippilusikka on kans aika kätevä, sillä saa lohkot hyvin ulos. Sellanen sahalaitanen pikkuinen lusikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mm,punajuuri greipin kanssa kuulostaakin hyvältä! Fenkoli on ihan kiva aines,ja nykyään tykkäänkin siitä.Tuo greippilusikka kuulostaa kätevämmältä kuin tuo mun laitteeni...

      Poista
  5. ihanalta kuulostava lisukesalaatti, samanlaista kun itsekin harrastan esim appelsiini fenkolisalaatilla. mielest'ni fenkolissa on ihanaa juuri se lakritsimainen aniksen maku...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olikin tosi hyvää.Minä vieläkin hieman vierastan sitä lakritsan makua tuossa,mutta tässä salaatissa se ei niin tuntunut...

      Poista
  6. Kuulostaa namilta! Hesarissa muistan nähneeni myös viime viikolla greippi-fenkolisalaatin:
    http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/Fenkoli-sitrussalaatti/a1358953158111

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas vaan,niinpäs onkin,hieman erilainen versio kuin tämä.Ja se minun lukemani ohje oli jostain täkäläisesta lehdestä,jonka luin joku aika sitten.

      Poista
  7. Ihanan näköinen annos. Fenkoli on aina hyvää, mutta muistan kun eka kerran maistoin ihan raakana sitä, kun se oli marinoitunut sitruunassa.. sopii ihanasti nuo happoiset jutut sen kanssa, nam :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Mulla kesti pitkään ennenkuin aloin tuosta fenkolista pitämään,ja sille tosiaankin sopii tuo sitrusten happoisuus ihanasti:)

      Poista
  8. Tuo härveli on aika avaruusvempeleen näköinen... Fenkoli on ihanaa. Jopa anista tosissaan vierastava isäntä pistelee fenkolia ihan tyytyväisenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvittelin tuota ostaessani että otan sillä greipistä tosi siistit lohkot mutta eihän se niin ollut...Fenkoli on tosiaankin hyvää. Tässä ei tuntunut paljon se aniksen maku.

      Poista
  9. Ihanan raikkaan oloinen salaatti.:) Fenkolissa on kiva aniksen maku, mutta todella harvoin tulee käytettyä. Täällä fenkoli maksaa jonkun verran, enkä oikein tykkää muoviin yksittäin pakatuista. Ihmeesti sitä vanhemmiten alkaa maistumaan sellaisetkin, joista ei ole ennen pitänyt. Itselläni on mm. palsternakka ja varsiselleri sellaisia, joita ennen inhosin ja nykyään jo kelpaa. Varsinkin palsternakka on herkkua.:)

    VastaaPoista
  10. Kiitos,oli tosi raikkaan makuista:) Minä edelleenkin hieman vierastan sitä vahvaa aniksen makua fenkolissa,mutta uunissa se häviää ja tässä salaatissa se ei myöskaan paljon tuntunut. Joo maku muuttuu vuosien varrella.Ihan nuorena inhosin korianteria ja sen tuoksua ja nyt rakastan sitä! Harmi vaan kun tuota palsternakkaa ei ole täällä...

    VastaaPoista
  11. En minäkään palsternakkaa koskaan osta. Useimmiten sitä näkee vain valmiiksi pakattuna. Kaksi pientä nahistunutta palsternakkaa muovin sisällä, ja kilohintaa kuitenkin reilusti.:( Itse kasvatettuja syödään syksyllä ja alkutalvesta. Aika nopeasti täytyy käyttää noston jälkeen kellarista pois, kun eivät säily ihan niin hyvin kuin perunat, lantut, punajuuret... Mutta hyvä, kun edes jonkun aikaa vuodesta saa niilläkin herkutella.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnellinen sinä jolla on se ihana keittiöpuutarha:) ehkä mun pitäisi seuraavalla Suomen reissulla etsiä palsternakan siemeniä...

      Poista
  12. Minun isoisälläni oli kanssa aina sellaisia aniskakkeja. Onkohan se joku isoisien yleinen kuvio :-) Herkullisen oloinen salaatti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih,näköjään oli yleistä isoisien keskuudessa ne aniskarkit;D Kiitos,tuo oli hyvää:)

      Poista
  13. Raikkaan oloinen salaatti! Ja mulla on vielä kaikki aineetkin valmiina kaapissa, pääsee heti testaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,oli tosiaankin raikasta ja tätä teen varmaan toistekin! Ja kiva että sulla on kaikki ainekset valmiina;D

      Poista
  14. olet haastettu. http://lautasella.blogspot.fi/2013/01/lisaa-herkullisia-ruokablogeja.html

    VastaaPoista
  15. Fenkoli ja greippi on suosikkiyhdistelmiäni. Ihana tuo ensimmäinen kuva!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...