keskiviikko 16. elokuuta 2017

Kochinilaiset punalinssipihvit tomaattisessa kastikkeessa

Tehdessäni linssifalafeleita mietin miten sama onnistuisi muiden linssien , kuten vihreiden tai punaisten linssien kanssa.  Netissä surffatessa löysin  ohjeen punaisista linsseistä tehtyihin  pihveihin, joiden tekotapa oli samanlainen kuin falafelien,  vaikka ainekset olivat  hieman erilaiset.  Punaisista linsseistä tehdyt pihvit kuuluvat Kochin juutalaisten keittiöön.  Kochin juutalaiset ,  Intian eteläisessä osassa Keralan osavaltiossa, ovat Intian vanhin juutalainen ryhmä. Heitä oli siellä aikoinaan useita tuhansia, mutta tänään Kochin kaupungissa on jäljellä vain 26 henkeä.  eli Kochin juutalaisten lähes 2 vuosituhannen historia Kochissa on pian muisto vain,  ja tuon mielenkiintoisen yhteisön historiaa onkin laitettu muistiin dokumenttielokuvien muodossa, esim. täällä, ja täällä (kokonainen dokumenttielokuva).

Punalinssipihvien ohjeen löysin La Terra Promessa viinitarhan videolta.  Eteläisessä Israelissa sijaitsevan La Terra Promessa viinitarhan ravintolan ruokalista on mielenkiintoinen: se yhdistää italialaisen ja eteläisen Intian  keittiöitä, omistajapariskunnan taustojen mukaan.  Kochin juutalaisten keittiöön kuuluu paljon kasvisohjeita,  ja tämä on yksi niistä. Nämä linssipihvit eivät kuitenkaan olleet samalla tavalla falafelien  tapaisia kuten mustista linsseistä tekemäni falafelit,  ja mielestäni sopivat hyvin yhteen tomaattikastikkeen kanssa, joka ei  kuulunut ohjeeseen,  Pihvit pysyivät hyvin koossa ja  olivat hyviä tomaattikastikkeen kanssa.

Kochinilaiset punalinssipihvit
1. Liota linssejä 30- 60 min.  tai kunnes ne ovat pehmentyneet . Punaiset linssit pehmenevät muita linssejä nopeammin.  Laita liotetut linssit lävikköön  kuivumaan.
2. Leikkaa sipuli palasiksi, ja tee sama chilipippurille.  Jos et halua liian tulisia pihvejä,  poista siemenet,  tai käytä niistä vain osa. Laita sipuli, chili, inkivääri, valkosipuli ja korianteri monitoimikoneeseen, ja jauha muutama kierros. Lisää  linssit, suolaa ja mustapippuri. Jauha tasaiseksi seokseksi.  Ota seos pois monitoimikoneesta, ja sekoita kikhernejauho taikinamassaan.  Anna seoksen vetäytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen paistamista.   Maista seosta ja lisää suolaa jos siltä tuntuu.

3. Alkuperäisessä ohjeessa  pihvit uppopaistettiin.  Niissä oli myös curryn lehtiä, mitä minulla ei ollut. En uppopaistanut näitä , vaan lämmitin muutaman ruokalusikallisen  öljyä pannulla, keskilämmöllä,  ja paistoin pihvejä ( taikinasta muodostetaan pingpongpallon kokoisia palloja, jotka litistetään pihveiksi)  niin että alla oleva puoli sai väriä, käänsin pihvit  ja annoin toisenkin puolen ruskistua.

Tomaattinen kastike pihveille
Tämä on suosikkejani, kun teen tomaattipohjaista  kastiketta:)

1. Sipuli pilkotaan, öljy lämmitetään pannulla tai kattilassa  , ja sipulia paistetaan kunnes se alkaa ruskistua.

2. Chili, paprika ja selleri pilkotaan pieniksi, ja ne lisätään pannuun /kattilaan sipulin joukkoon. Seoksen annetaan paistua kunnes kasvikset hieman pehmenevät.  Tomaattipyree, tomaattimurska, vesi,  sokeri ja mausteet sekoitetaan keskenään ,  ja kaadetaan vihannesten päälle.  Olen usein korvannut suolan soijakastikkeella,  ja lisännyt myös paprikamaustetta joukkoon.    Pannu/kattila peitetään kannella, lämpö alennetaan minimiin, ja kastiketta keitellään noin 20 minuuttia.  Kastikkeen annetaan jäähtyä, tarkistetaan maku, ja kastike hienonnetaan esim. sauvasekoittimella.

3. Hienonnettu kastike kaadetaan takaisin pannuun/ kattilaan, ja linssipyörykät lisätään kastikkeeseen. Kastiketta keitetään vielä viitisen minuuttia.

15 kommenttia:

  1. Oi mitä herkkua. Ihanan näköinen annos. Tällaisella ruoalla saa nopeasti vatsan täyteen, ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:kiitos, pihvit oli tosi hyviä, ja tuo tomaattinen kastikeeni sopii vaikka minkä kanssa , ja on aina hyvää:)

      Poista
  2. Aina sivistyy kun tänne tulee reseptiesi houkuttelemana. Kochinilaiset olivat aivan uusi asia. Niinkuin koko reseptikin. Ja ne muuten näyttävät ihanilta tuossa tomaattikastikkeessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna:kiva kuulla,kiitos❤Tuo Kochinin yhteisö onkin vähemmän tunnettu,ja minäkin tutustuin siihen paremmin resepti myötä.Kiitos paljon,olivatkin tosi hyviä kastikkeessa🍅

      Poista
  3. Namnam, näyttääpä hyville.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelli:kiitos,olikon hyvää noilla aineksilla❤

      Poista
  4. Oi mä tykkään tekovaihekuvista, ja tuo lopputulos! Ihan valtavan hieno! Onnistuisikohan tämä ohje Beluga-linsseistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli:Kiva että tykkäsit❤ja kiitos paljon🍎Varmaan onnistuisi myös belugalinsseistä,mutta tein aiemmin falafelipyöryköitä tummista linsseistä,joten ehkä sillä ohjeella onnistuu vieläkin paremmin💚

      Poista
  5. Kuulostaapa hyvältä tämä resepti. Aineksetkin on valmiina kaapissa :)
    Minäkään en ollut ennen kuullut Kochin juutalaisista, kiitos sivistämisestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanna kiitos paljon,oli tosi hyvää💚,ja ylipäänsä pidän intialaisen keittiön tavasta maustaa ruokia🌶.Tuolla Kochinin juutalaisella yhteisöllä oli tosi mielenkiintoinen,mutta vähemmän tunnettu historia

      Poista
  6. Vau! Kohta koittaa aika välimerellisten tuoksujen! Tätä ei voi vastustaa. Ali

    VastaaPoista
  7. Oi kun näyttää hyvältä koko annos! En ole syönyt tomaattimurskaa reilusti yli puoleen vuoteen (koska raskausnärästys...) ja arvaa tekeekö mieli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekeekö paprika saman?
      Siitäkin nimittäin vois saada hyvän soosin (vaikka eihän se toki sama ole.)

      Poista
    2. En tiennytkään että tomaattimurskasta voi tulla raskausnärästystä,tuleekohan samaa jos tekee murskan tuoreista tomaateista? Paprikasta en osaa kyllä sanoa...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...