En ole pitkään aikaan tehnyt seitanpepperonia , eli gluteenijauhoista tehtyä makkaraa, mutta kun äskettäin kävin eräässä leivontatarvikekaupassa niin huomioni kiinnittyi gluteenijauhopussiin, ja niinpä aloitin pitkästä aikaa makkaratehtailun . Tein tätä eri lailla kuin aiempina kertoina , ja loin itselleni oman seitanmakkaraohjeeni, joka on ehdottomasti paras ikinä valmistamistani seitanmakkaroista. "Makkaran" herkullinen maku tuli maukkaasta kastikkeesta, joka oli osa "makkaran " märistä aineksista. Kastikkeessa oli kasviksia , ja siitä tuli tosi herkullinen:) Tein kerralla aika monta "makkaraa" , eli näitä taisi olla 6 kappaletta, joten ohjeen määriä voi puolittaa kun haluaa tehdä pienemmän määrän "makkaroita". Vaikka näyttää siltä että aineksia on todella paljon , ja että "makkaroiden " valmistus on hankalaa; se on itse asiassa tosi helppoa , ja kastikkeen voi tehdä etukäteen. Täkäläinen yritys tekee todella hyviä vegaani seitanmakkaroita, mutta aina on kivempi ja edullisempaa tehdä niitä itse.
Seitan makkara (6 kpl)
Kuivat ainekset
- 6.5 dl gluteenijauhoa
- 5 rkl kikhernejauhoa
- 1 tl fenkolinsiemeniä jauhettuna
Kastike
- 1 punainen paprika
- 1 sellerinvarsi
- 3 valkosipulin kynttä
- 1 vihreä chilipippuri (siemenet voi poistaa jos ei halua makkarasta liian tulista)
- 1 keskikokoinen sipuli
- 2 reilun kokoista tomaattia
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 2 tl tummaa sokeria
- ½ tl savupaprikaa
- 1.5 tl paprikamaustetta
- 1 tl jeeraa
- 2½ rkl soijakastiketta
- 1 tl yrttimaustetta
- ½ tl mustapippuria
- ½ tl chilihiutaleita
- 3 rkl oliiviäöljyä
- 1 tl balsamietikkaa
- 2½ dl vettä
Kosteat ainekset
- 150 gr tofua
- edellä mainittu kastike
- 1. 5 tl savuaromia
- Tabascon Chipotle-kastiketta muutama tippa (ei välttämätön)
- kourallinen tuoretta korianteria
- kourallinen tuoretta persiljaa
- vettä tarpeen mukaan
Aloitin makkaran teon tekemällä kastikkeen (edellisenä päivänä)
- Kaikki kasvikset pilkotaan pieneksi.
- Lämmitin pannussa (kattila käy yhtä hyvin) 3 rkl öljyä, ja paistoin sipulia, kunnes se alkoi hieman ruskistua. Lisäsin paloitellun sellerin, valkosipulin, paprikan ja chilipippurin , ja annoin seoksen paistua keskilämmöllä muutaman minuutin.
- Sekoitin keskenään kuutioidut tomaatit, tomaattipyreen, sokerin , veden , soijakastikkeen , balsamietikan ja mausteet.
- Kaadoin nestemäisen seoksen pannuun, ja käänsin lämmön minimiteholle. Peitin pannun kannella, ja annoin kastikkeen hiljalleen kypsyä, noin 20 minuutin ajan.
- Kastike sai hieman jäähtyä, jonka jälkeen hienonsin sen sauvasekoittimella.
Kokosin makkarataikinan näin:
- Jauhoin tofun , yrtit ja kastikkeen keskenään.
- Tähän sekoitukseen lisäsin gluteeni-sekä kikhernejauhot, jauhetut fenkolisiemenet , savuaromia ,Chipotle Tabascoa sekä vettä sen verran että siitä sai hyvin koossa pysyvän taikinan.
- Tässä vaiheessa taikinaa kannattaa maistella, ja lisätä suolaa jos siltä tuntuu.
Folioarkkiin laitetaan makkarataikinaa , ja tehdään pötköjä, joiden päät kierretään tiukaksi. "Makkarat " kypsensin vesihauteessa, 40 minuutin ajan. "Makkarat " ovat sen jälkeen tosi kuumia, joten kannattaa odotella että ne jäähtyvät , ja vasta sen jälkeen poistaa ne foliokääreistä. Nämä ovat tosi maukkaita, ja täyttäviä. Koirani Bambi on nähin ihan hulluna ;D
Vilket spännande recept och säkert mycket gott!
VastaaPoistaKatarina: tack,det blev nog jätte gott, och har redan gjort detta 3 gånger. Min hund är tokig i vegansk korv, är det inte konstigt;D
PoistaEnpä ole ajatellutkaan, että kasviksista saisi noin herkullisen näköisiä makkaroita. Bambilla taitaakin olla hyvä makkara maku!
VastaaPoistaOuti:minä kun en syö mitäänj lihaperäistä niin nämä ovat mun "makkarat";D Ja näistä tuli tällä kertaa tosi hyviä kun käytin tuota kastiketta pohjana,tuli paljon kasviksia samalla mukaan niihin. Joskus olen ihmetellyt Bambin intoa vegaaniruokiin;D
PoistaIhan tuli vesikielelle kun kuulosti ja näytti niin hyviltä nuo makkarat😍 Tuossa kuvassa näyttää ettei tuo "makkara" hajoa vaikka sitä keittää siinä vesihauteessa..Kaunis koostumus! Mukavaa sunnuntaita sinne♥
VastaaPoistaPäden Paja:voi kiitos,nämä kasvis"makkarat" olikin tosi hyviä,ehkä juuri noiden kasvisten vuoksi💚Hyvin pysyivät tosiaankin koosssa kypsymisvaiheessa,gluteeni on proteiinia,joka tekee "makkaran"koostumuksesta vähän lihamaista.Samoin sinulle oikein hyvää sunnuntaita🌼🌸💙
VastaaPoistaVery impressive! I still haven't tried making my own seitan sausage, but I sure do enjoy eating them. Perhaps I'll try your formula!
VastaaPoistaThanks so much Hannah:) You should try,it is both yummy ,and not that hard to make,and with this veggie sauce the taste was really good:)
Poista