sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Vielä ehtii

Valmistaa vaikka  taatelilikööriä jouluksi.  Jos liköörin laittaa lähiaikoina alulle on se takuulla valmis sitten jouluna, vaikka joululahjaksi. 

Taatelilikööri
  • Laita taatelit likoamaan veteen , niin että taatelit jäävät hieman veden alle. Anna taateleiden pehmentyä muutaman tunnin ajan. 
  • Poista taateleiden kivet,  ja jauha  taatelit yhdessä liotusnesteen kanssa.
  • Sekoita taatelisose  , vanilja ja vodka , ja laita seos pulloon kehittymään.
  • Noin kuukauden päästä  keitä sokeriliemi  ruokosokerista ja ½ desistä vettä,  Kun sokeriliemi on jäähtynyt, lisää se pulloon. Anna liköörin kehittyä vielä joitakin viikkoja.  Siivilöi likööri hienon siivilän  läpi ja tarkista maku: liköörini ei ole kovin makea mutta jos likööristä haluaa makeamman voi sokerin määrää . Kun likööri on valmis,  siirrä se kauniiseen pulloon .
Itse on kiva tehdä tällaista:)
Tein pienen satsin inkiväärillä maustettua greippihilloa. Greipit löysin kodin läheltä , laatikossa, johon lähellä kotiani asuvat samarialaiset olivat ne laittaneet.  Sitä ennen greipit olivat roikkuneet samarilaisen lehtimajan katossa,  yhdessä muiden hedelmien kanssa.  Miltä se näyttää näkyy täällä.
Greipit oli kiinnitetty kattokehikkoon rautalangalla, ja osassa greippejä oli vielä rautalanka jäljellä. Greipit oli poimittu omasta pihasta, ja tosi mukavaa että jakelivat muille näitä hedelmiä. Otin vain pari kiloa koska oli vain pieni kassi mukana... Kuten kuvasta näkyy greipit olivat vielä vihreitä (täysin kypsiä) mutta niissä oli  hieman keltaista. Sitrushedelmien väri riippuu siitä missä ne kasvavat: kun asuin Venezuelassa ihmettelin alussa miksi sitruunat ja appelsiinit olivat aina vihreitä, mutta kuitenkin täysin kypsiä. Kylmä sää poistaa kuorista klorofyllin, ja  kuorien väri muuttuu  oranssiksi, keltaiseksi tai punaiseksi.  Täällä on viimeisen viikon aikana yölämpötila laskenut, joten pian ovat sitrushedelmätkin täällä taas värikkäitä, eivätkä vain vihreitä. Miten olisi, ostaisikohan kukaan Suomessa vihreitä appelsiineja .....

23 kommenttia:

  1. Tein tuoreista kriikunoista (pieniä luumuja) vastaavaa luumuviinaa/likööriä. Katsotaan mitä tulee. mausteena myös hieman vaniljaa. Laskin, että minun versio on valmis joskus maaliskuussa. Tämänhän ehtisi vielä tosiaan jouluksi tekemään. Kiitos vinkistä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiina:kuulostaa hyvältä se sinun liköörisi:) Tämä minun ei vielä ihan täysin valmis mutta ihan hyvältä jo maistui,mutta laitan sen vielä valmistumaan pidemmäksi ajaksi:) Itse on niin kiva kokeilla tehdä tällaisia:)

      Poista
  2. Tuo taatelilikööri on varmasti makeaa juomaa.
    Mukavaa sunnuntaita Jael!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi> Voisi olla makeaa, mutta en tehnyt tästä niin makeaa. Oikein hyvää alkanutta viikkoa sinulle Outi:)

      Poista
  3. Kiitos vinkistä, pitääkin laittaa alulle ja antaa joululahjaksi. Minulla on ollut tapana antaa ruokalahjoja. :) Saisipa täälläkin greippejä ihan tuoreeltaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marina: Minäkin tykkään antaa/tehdä ruokalahjoja:) Ihan omaa greippi-tai sitruspuista ei itselläni ole,mutta onneksi naapurustossa on sellaisia:)

      Poista
  4. Herkullisen kuuloinen likööri. Olen kirsikoista ja muista marjoista tehnyt likööriä ja sitruunoista limoncelloakin monta kertaa, mutta taatelilikööriä en ole koskaan tainnut edes maistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumo:kiitos:) Aika monesta jutusta olen tehnyt likööriä, ja aina kiva kokeilla jotain uutta:)

      Poista
  5. Voihan taateli, mun äiti olisi varmasti onneissaan kun saisi lahjaksi tätä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melissa:hih,muistanin kun olet kertonut äitisi suuresta taatelirakkaudesta;hän takuulla pitäisi tästäkin:)

      Poista
  6. Vad gott det låter med dadellikör.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:Det är så kul att själv laga likör . och den här med dadel blev nog ganska god:)

      Poista
  7. Oijoi kun tuo taatelilikööri kuulosti hyvältä! Tuota voisikin kokeilla ja viedä mammalle pienen joulunalus terveisen♥ Onko siellä millaiset kelit nyt?! Täällä jaksaa sataa, pikkuisen vilakasti tulee ja kovin harmaata/pimeää/sateista juuri nyt..:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden Paja: Kiitos, näitä liköörejä on kiva tehdä, eikä edes vaikeaa, paitsi se odottaminen;D Meillä nyt vihdoinkin alkaa olla mukavat kelit,öisin nukun jo ilman tuuletinta, ja päivisin ,vaikka hellettä, ei niin vaikeaa enään kun kosteus ei enään vaivaa kuten kesällä ja alkusyksystä. Voi kun saisitte vähän aurinkoakin välillä... Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin:)

      Poista
  8. Taatelilikööriä en ole kokeillut, luumulikööriä kylläkin monia kertoja, ja hyvää oli. Kiitos vinkeistä ja mukavaa viikkoa. Meilläkin vielä paripäivää 20 astetta sitten normi sadetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esther>ole hyvä vaan ,toivottavasti löytyi jotain kinnostavaa:) Teillä taitaa olla jo talvi, täällä vieläkin lämmintä

      Poista
  9. Taidan tehdä likööriä lahjaksi, taikka ehkä teenkin sitä vain itselleni :)
    Kiitokset superihanasta ideasta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:itse tehdyt ruoka/juomalahjat ovat kivoja:) Ole hyvä vain ,toivottavasti tykkäät.

      Poista
  10. It's starting to look (and taste) a lot like the holidays... I can't believe how quickly this year is flying by!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah: it is soon end of the year, how quickly the time flies.

      Poista
  11. 2 x 0,75 litran putelia taatelilikööriä odottaa kypsymistä. Löysin etnisestä kaupasta 450 gramman purkin taatelisiirapappia (Basra date syrap) ja keittiön kaapista 1 litran vodkaa 40 %, joten tuumasta toimeen. Korkkaan sitten jouluna! Kiitos reseptistä Jael :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannu:kiva että löysit taatelisiirappia, siitä onkin helpompi tehdä likööriä. Toivottavasti lopputulos hyvä:)

      Poista
  12. Maltankohan olla maistelematta :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...