lauantai 28. lokakuuta 2017

Herkkutahnaa paahdetusta punajuuresta leivän päälle

Vihanneksista saa tehtyä niin hyviä tahnoja leivän päälle. Tämä tuli mieleeni yhtenä päivänä kun söimme ystävän kanssa  kevyen aamiaisen eräässä viehättävässä kahvilassa, jossa aamudiiliin kuuluu kuuma juoma ja puolikas leipä,  joka itse asiassa käsitti kaksi reilun kokoista  täysjyväleipäpalaa, ja täytteet niiden välissä. Otimme leivät, joissa oli myös punajuuritahnaa, mikä  sai voileivän maistumaan hurjan herkulliselta,   En tiedä miten siinä paikassa tehtiin punajuuritahnaa  , mutta oman tahnani tein alla olevan ohjeen mukaan, ja se maistui niin  hyvältä itse leivotun ruiskauraneliön päällä. 

Herkkutahna paahdetusta  punajuuresta
  • 450-500 gr punajuurta, ennen kuorimista 
  • 2 valkosipulin kynttä
  • kourallinen korianterin lehtiä
  • suolaa& mustapipuria maun mukaan
  • ½ rkl balsamietikkaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ripaus chilihiutaleita
  • 50 gr fetajuustoa  (vegaanisessa versiossa , jonka tein edellisellä kerralla , laitoin  liotettuja cashewpähkinöitä jotka jauhoin  punajuuren ja muiden ainesten kanssa)
Suurin osa aineksista

Valmistin tahnani uunissa paahdetuista punajuurista, mutta tahnan voi valmistaa myös keitetyistä punajuurista.  Tosin paahdetuista punajuurista tulee paremman makuinen tahna.
Punajuuret menivät uuniin muiden kasvisten kanssa

  1. Punajuuret paahdetaan uunissa, kunnes ne  ovat pehmentyneet,  ja paahtuneet.  Jos käytetään keitettyjä punajuuria,  punajuuret leikataan paloiksi jotka keitetään,   kunnes ne ovat sen verran pehmeitä että ne voidaan jauhaa.  Jos käytetään keitettyjä punajuuria; ne laitetaan keittämisen jälkeen lävikköön kuivumaan.  Punajuuripaloja voi myös kuivatella pannulla ilman öljyä.
  2. Punajuuret jauhetaan valkosipulin,  chilihiutaleiden,  sitruunamehun , balsamietikan ,  öljyn ja korianterilehtien kanssa.  Jos tahnaan lisätään fetajuustoa, joka on suolaista, ei tahna välttämättä kaipaa lisää suolaa.  Feta (tai cashewpähkinät) jauhetaan  punajuuriseoksen kanssa. Maistellaan ja lisätään suolaa ja mustapippuria maun mukaan.
  3. Kokeile tahnaa voileivissä , joiden päälle/ väliin tulee vaikka punajuuritahnaa, tahinia , juustoa ja salaatinlehtiä.  Tosi hyvää 💜 Kahvilan voileivän välissä oli ihania paistettuja sieniä, punajuuritahnaa, korianteritahnaa (lisäsin korianterin punajuuritahnaan) ja tahinia.
Nam:)

19 kommenttia:

  1. Onpa ihanan kuuloinen tahna, tykkaan ihan kauheasti kaikista leivan kanssa syötavista levitteista! Sulla on kylla mahtavia ideoita ruokiin, oletko tehnyt muista vihanneksista tahnoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra:tein samalla bataatista tahnaa, joka sekin oli tosi hyvää,ehkä jossain toisessa postauksessa sitten siitä:) Kasvikset ovat kyllä niin inspiroivia, kiitos Petra:)

      Poista
  2. Så fin färg och gott att ha på en skiva bröd.

    VastaaPoista
  3. Pitäisikin alkaa tekemään tahnoja, toimisi retkilläkin paremmin kuin voi.

    VastaaPoista
  4. Ihanan kuuloinen tahna, varsinkin kun punajuuri on mun lemppari juures:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne:kiitos💜 Punajuuri on kyllä ihana juures, ja se väri💜💜

      Poista
  5. Itselläkin on tullut tehtyä punajuurilevitettä leivälle. Huomaan, että nyt kun on taas pimeä vuodenaika kohta käsillä, niin keho kaipaa värikkäitä ja ravintorikkaita ruokia. Tätä voisi taas tehdäkin, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari; punajuuresta saakin tehtyä hyvää levitettä, ja sitten vielä se väri päälle:D Varmaankin kaipaa kaikkea värikästä tähän aikaan vuodesta, meillekin tuli talviaika (aika sama kuin SUomessa) ja nyt pimeä tulee jo hieman ennen klo 18.

      Poista
  6. With such a vibrant color, I can only imagine how brilliant this must taste!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bittersweet: I love the way beetroot gives color to foods:) THank you Hannah:)

      Poista
  7. Aijaijaijai. Näyttää aivan ihanalta. Pitänee mennä ostamaan lisää punajuuria ja korianteria. Heti tänään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:kiitos, tuo väri on tosiaankin hurmaava:) Ja suosittelen, on tosi hyvää tämä tahna:)

      Poista
  8. Nam!! Tuo tahna kyllä kuulostaa/näyttää hyvältä! Kiitos vinkistä:) Mukavaa sunnuntai päivää sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden Paja:kiitos, on tosiaankin hyvää, niin että meninkin ostamaan lisää punajuuria. Hyvää alkanutta viikkoa sinulle ja lokakuun loppua.

      Poista
  9. Paahdetuista kasviksista ja varsinkin punajuurista syntyy se maukkain tahna! Ihanan herkulliset kuvatkin : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli: totta, paahtaminen lisää ihanasti makua kasviksiin ,ja tahnoihin jos tekee niistä sellaisia:) Kiitos ihanainen:)

      Poista
  10. LOVE that color! Great recipe! Sounds like a lovely spread!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...