Seuraan täällä MasterChefin täkäläisen version 9. kautta (ja Suomen MasterChef Vipiä,,,) , joka on ehtinyt jo siihen vaiheeseen että jäljellä on 9 kilpailijaa, ja viime jakson pudotusvaiheessa kilpailijoiden piti tehdä lämmin sekä kylmä annos ruuasta jossa maistui kahvi. Yhden kilpailijan kahvilla maustettu kaaliruoka sai tuomareilta niin paljon kehuja , että oli ihan pakko kokeilla sellaista, ja teinkin kaalia ohjeen mukaan, jossa oli monta vaihetta, sillä MasterChefissä ei voi tehdä mitään liian simppeliä annosta. Toisella kerralla halusin tehdä samaa , mutta paljon yksinkertaisemmalla tavalla , ja myös siitä tuli tosi hyvää, ja kahvi todellakin maustaa kaalin niin että siitä tulee hyvää.
Kahvia ja kaalia yhsinkertaistuna
Alkuperäinen annos tehtiin myös uunissa, mutta tässä yksinkertaisessa versiossa käytin kannellista paistokasaria.
Leikkasin kaalin 4 osaan, niin että kantaosaa oli mukana. Halusin pehmittää kaalia , joten laitoin kaalit astiaan, ja kaadoin päälle kiehuvaa vettä. Kaalit saivat olla vedessä kunnes vesi oli jäähtynyt.
Tämän jälkeen siirsin kaalit lävikköön kuivumaan noin tunniksi. Sillä välin sekoitin kastikkeen ainekset, eli murukahvi, sokeri, soijakastike, valkosipuli, chili, öljy ja vesi sekoitetaan keskenään ,
Laitoin kuivahtaneet kaalit paistokasariin, ja kaadoin kastikkeen kaalien päälle. Lämmitin kaalia ensin maksimilämmöllä, kunnes kastike saavutti kiehumispisteen, minkä jälkeen lämpö sai olla minimissä ja kansi laitettiin päälle. Kaali sai kypsyä kannen alla 15 minuuttia, minkä jälkeen käänsin kaalit varovasti ja kaali sai kypsyä kannes alla vielä 10 minuutin ajan.
Tämän jälkeen poistin kannen ja annoin kaalien kiehua korkeammalla lämmöllä 5-6 minuutin ajan, minkä jälkeen poistin kaalit pannusta lautaselle. Suurustin pannussa jäljellä olevaa kastiketta Maizenalla ja kauramaidolla, ja kun kastike oli sopivan paksuista , kaadoin sitä kaalien päälle.
Kuva täältä |
Laitan tähän alkuperäisen ohjeen, jossa on muutamia vaiheita.
Kahvia ja kaalia
- 1 kaali
Kahvilla maustettu liemi
- 1 litra vettä
- 3 sellerin vartta
- puolikas chilipippuri
- 3 pientä kuivattua punaista chiliä ( jätin pois)
- 1 sipuli , 4 osaan leikattuna
- 2 rkl tummaa sokeria
- 3 rkl murukahvia
- 1 kuorittu juuripersilja (minulta puuttui tämä)
- 1 kuorittu porkkana
- 1 rkl suolaa (laitoin vähemmän.)
- 1 tl kokonaisia mustapippureita
- 1 1 tl kokonaisia maustepippureita
- 2 laakerinlehteä
- 1 kokonainen valkosipuli, josta yläosa leikattu
Kaalin marinaadiliemi
- 1 rkl mustaa kahvia
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 5 rkl öljyä
Kahvikastike
- 2.5 dl kahvilientä (ohjeen ensimmäinen osa)
- 0.6 dl kermaa
- 1 rkl voita
- suolaa , pippuria
Labneh-kastikekkeeseen tuli labnehia eli jugurttijuustoa, vuohenmaitojugurttia, valkosipulia ja suolaa.
- Liemen aineksia keitetään kiehumispisteeseen, minkä jälkeen keitto saa kiehua keskilämmöllä 15 minuutin ajan.
- Kaali puolitetaan, ja molemmat puolikkaat jaetaan 3. osaan. Kaalit lisätään liemeen, ja niitä keitetään liemessä 15. minuutin ajan.
- Uuni lämmitetään 180 C asteeseen. Jäähtyneiden kaalien pinnoille sivellään kahvimarinaadia, Kaalit asetellaan leivinpaperilla vuoratullle uunipellille, ja kaalia paistetaan kunnes molemmat puolet saaneet väriä (käännetään keskivaiheessa).
- Kahvikastikketta varten kahvilientä keitetään ensin matalalla lämmöllä kunnes noin puolet nesteestä on haihtunut. Lisätään kastikkeen muut ainekset ja keitetään kunnes ainekset yhdistyneet kastikkeeksi.
- Tarjoilulautaselle levitellään labneh-kastiketta. Kaalit asetellaan jugurttikerroksen päälle, ja kaalien päälle kaadetaan kahvikastiketta. Päälle tuli vielä lehtikaalisipsejä
Cabbage and coffee? What an innovation! I do love both separately, so why not try them together? I'm into it!
VastaaPoistaHannah:It really is a surprisingly good match☕I really recommend trying this
PoistaAlltså JA!! Det här låter så otroligt gott :)
VastaaPoistaKatarina :älskar olika kål, och det här med kaffe var nog jätte gott💚
PoistaIhan hyvältähän tuo näyttää! Aivan liian harvoin tulee syötyä kaaliruokia, koska olen meidän perheen ainoa, joka tykkää kaalin mausta.
VastaaPoistaIhanaa sunnuntaita sinulle Jael <3
Outi:Kiitos💚Voihan harmi että vain sinä teidän perheessä tykkää kaalista, itse syön kaalia tosi paljon💚
PoistaNäyttää hyvälle! Viikonloppuna paistoimme vsrhaiskaalia paistinpannulla. Tuo kahvikastike on mielenkiintoinen. Vaikka en kahvia juo, niin sen maku sopii mielestäni hienosti moneen leipomukseen. Ruokiin en ole vielä kokeillut.
VastaaPoistaTarja:kiitos, 💚Paistettu kaali on kyllä hyvää, ja kastike tosi hyvää, vaikka ei kahvista tykkäisikään, ja mielestäni sopii hyvin paitsi leipomuksiin niin myös suolaisiin ruokiin💚
PoistaOh,en kyllä ihan ensimmäiseksi yhdistäisi kahvia ja kaalia, mutta miksipäs ei. Tosin meillä on kaikilla vähän vaikeuksia kypsennetyn kaalin syömisessä (maistuu liikaa kaalilta, luulen). Olisikohan tässä ratkaisu?
VastaaPoistaMinna:Kahvi on yllättävän hyvää myös mausteena💚☕Voihan harmi ettei teidän perheessä kaali niin maistu. Tässä oli tosi hyvä kastike joten ehkä maistuisi?
PoistaKaali on vähän jäänyt toissijalle perheessämme, joten tämä voisi olla sopivan mausteinen resepti kokeilla, jotta innostus iskisi : )
VastaaPoista