lauantai 17. huhtikuuta 2021

Kahvia ja kaalia

Seuraan täällä MasterChefin  täkäläisen version 9.  kautta (ja Suomen MasterChef Vipiä,,,) , joka on ehtinyt jo siihen vaiheeseen että  jäljellä on 9 kilpailijaa,  ja viime jakson pudotusvaiheessa kilpailijoiden   piti tehdä lämmin sekä kylmä annos ruuasta jossa maistui kahvi.  Yhden kilpailijan kahvilla maustettu kaaliruoka sai   tuomareilta niin paljon kehuja ,  että oli ihan pakko kokeilla  sellaista, ja teinkin kaalia  ohjeen mukaan,  jossa oli monta vaihetta,  sillä MasterChefissä ei voi tehdä mitään liian simppeliä annosta.   Toisella kerralla halusin tehdä samaa , mutta  paljon yksinkertaisemmalla tavalla ,  ja myös siitä tuli tosi hyvää,  ja kahvi  todellakin maustaa kaalin  niin että siitä tulee hyvää.

Kahvia ja kaalia yhsinkertaistuna
  •  1 keräkaali
  • 1.5 tl  murukahvia
  • 2 tl tummaa sokeria
  • 2 rkl  soijakastiketta
  • ½ tl chilihiutaleita
  • 2 valkosipulin kynttä murskana
  • 3 rkl öljyä
  • 1.5 dl vettä
  • 2 rkl  soija/kaura ym. maitoa  (tai kermaa , jos  ei vegaanista)
  • 1.5 tl Maizenaa
  • Annos on kyllä tosi ruma mutta tosi herkullista.
Alkuperäinen annos  tehtiin myös uunissa,  mutta tässä yksinkertaisessa versiossa käytin  kannellista paistokasaria.

Leikkasin kaalin  4 osaan, niin että kantaosaa oli mukana.   Halusin pehmittää kaalia ,  joten laitoin  kaalit   astiaan,  ja kaadoin päälle kiehuvaa vettä. Kaalit saivat  olla vedessä kunnes vesi oli jäähtynyt.

Tämän jälkeen  siirsin kaalit   lävikköön kuivumaan noin tunniksi.   Sillä välin sekoitin kastikkeen ainekset,  eli murukahvi, sokeri,  soijakastike, valkosipuli, chili,  öljy ja vesi sekoitetaan keskenään ,

Laitoin kuivahtaneet kaalit paistokasariin,  ja  kaadoin kastikkeen kaalien päälle.  Lämmitin kaalia ensin maksimilämmöllä,  kunnes   kastike saavutti kiehumispisteen,  minkä jälkeen   lämpö sai olla minimissä  ja kansi laitettiin päälle.    Kaali sai kypsyä kannen alla  15 minuuttia,  minkä jälkeen käänsin kaalit  varovasti ja kaali sai kypsyä kannes alla vielä  10 minuutin ajan.  

Tämän jälkeen poistin kannen ja annoin  kaalien kiehua korkeammalla lämmöllä  5-6 minuutin ajan, minkä jälkeen poistin kaalit  pannusta  lautaselle.  Suurustin pannussa jäljellä olevaa  kastiketta  Maizenalla  ja kauramaidolla,  ja kun kastike oli sopivan paksuista , kaadoin  sitä kaalien päälle.
Kuva täältä
Kuvassa  MasterChef-ohjelman kilpailijan alkuperäinen  kaaliannos,  Alla oli  labnehia, eli valutettua jugurttia, ja  päällä  friteerattua lehtikaalia, jota omassa annoksessani ei ollut. Oma kuvani annoksesta oli niin ruma, että en laita sitä  tänne....

Laitan tähän alkuperäisen ohjeen,   jossa on muutamia vaiheita.

Kahvia ja kaalia 
  • 1 kaali
Kahvilla maustettu liemi
  • 1 litra vettä
  • 3 sellerin vartta
  • puolikas chilipippuri
  • 3 pientä kuivattua punaista chiliä ( jätin pois)
  • 1 sipuli , 4 osaan leikattuna
  • 2 rkl tummaa sokeria
  • 3 rkl murukahvia
  • 1 kuorittu juuripersilja (minulta puuttui tämä)
  • 1 kuorittu porkkana
  • 1 rkl suolaa (laitoin vähemmän.)
  • 1 tl kokonaisia mustapippureita
  • 1 1 tl kokonaisia maustepippureita
  • 2   laakerinlehteä
  • 1 kokonainen  valkosipuli,  josta yläosa leikattu
Kaalin marinaadiliemi
  • 1 rkl mustaa kahvia
  • ½ tl  suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 5 rkl öljyä
Kahvikastike
  • 2.5 dl kahvilientä (ohjeen ensimmäinen osa)
  • 0.6 dl kermaa
  • 1 rkl voita
  • suolaa  , pippuria
Labneh-kastikekkeeseen tuli labnehia eli jugurttijuustoa,  vuohenmaitojugurttia, valkosipulia ja suolaa.

  1. Liemen aineksia keitetään  kiehumispisteeseen, minkä jälkeen keitto saa kiehua keskilämmöllä 15  minuutin ajan.
  2. Kaali puolitetaan,  ja molemmat puolikkaat jaetaan 3. osaan. Kaalit lisätään liemeen,  ja niitä keitetään liemessä 15. minuutin ajan.
  3. Uuni lämmitetään 180 C  asteeseen. Jäähtyneiden kaalien pinnoille sivellään kahvimarinaadia,  Kaalit asetellaan  leivinpaperilla vuoratullle uunipellille,  ja kaalia paistetaan kunnes molemmat puolet saaneet väriä (käännetään keskivaiheessa).
  4. Kahvikastikketta varten kahvilientä keitetään ensin matalalla lämmöllä  kunnes noin puolet nesteestä on haihtunut. Lisätään kastikkeen muut ainekset ja keitetään kunnes ainekset yhdistyneet kastikkeeksi.
  5. Tarjoilulautaselle levitellään labneh-kastiketta. Kaalit asetellaan  jugurttikerroksen päälle,  ja  kaalien päälle kaadetaan kahvikastiketta. Päälle tuli vielä   lehtikaalisipsejä

11 kommenttia:

  1. Cabbage and coffee? What an innovation! I do love both separately, so why not try them together? I'm into it!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah:It really is a surprisingly good match☕I really recommend trying this

      Poista
  2. Alltså JA!! Det här låter så otroligt gott :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina :älskar olika kål, och det här med kaffe var nog jätte gott💚

      Poista
  3. Ihan hyvältähän tuo näyttää! Aivan liian harvoin tulee syötyä kaaliruokia, koska olen meidän perheen ainoa, joka tykkää kaalin mausta.
    Ihanaa sunnuntaita sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Kiitos💚Voihan harmi että vain sinä teidän perheessä tykkää kaalista, itse syön kaalia tosi paljon💚

      Poista
  4. Näyttää hyvälle! Viikonloppuna paistoimme vsrhaiskaalia paistinpannulla. Tuo kahvikastike on mielenkiintoinen. Vaikka en kahvia juo, niin sen maku sopii mielestäni hienosti moneen leipomukseen. Ruokiin en ole vielä kokeillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarja:kiitos, 💚Paistettu kaali on kyllä hyvää, ja kastike tosi hyvää, vaikka ei kahvista tykkäisikään, ja mielestäni sopii hyvin paitsi leipomuksiin niin myös suolaisiin ruokiin💚

      Poista
  5. Oh,en kyllä ihan ensimmäiseksi yhdistäisi kahvia ja kaalia, mutta miksipäs ei. Tosin meillä on kaikilla vähän vaikeuksia kypsennetyn kaalin syömisessä (maistuu liikaa kaalilta, luulen). Olisikohan tässä ratkaisu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna:Kahvi on yllättävän hyvää myös mausteena💚☕Voihan harmi ettei teidän perheessä kaali niin maistu. Tässä oli tosi hyvä kastike joten ehkä maistuisi?

      Poista
  6. Kaali on vähän jäänyt toissijalle perheessämme, joten tämä voisi olla sopivan mausteinen resepti kokeilla, jotta innostus iskisi : )

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...