keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Punajuuri tahna tahinilla ja kikherne confit

Luin täkäläisen bloggaajan  vierailusta Rama's Kitchen-ravintolassa,ja heidän ruokalistallaan huomasin mielenkiintoisen annoksen: punajuurihummusta ,tahinia ja kikherne confit.Punajuurihummus ei kauheasti innostanut tällä kertaa,mutta tein sen innoittamana  punajuuritahnaa tahinilla ja sitten aloin etsimään ohjetta tuolle kikherne confitille.Sellainen löytyikin sitten keittiömestari Michael Spilakiksen blogista.Punajuuritahna tahinilla on tosi hyvää ja se väri,aah miten upea!  Mutta kaikkein parasta tässä oli kikherne confit,joka nosti nuo kikherneet ihan uudelle tasolle!

Punajuuritahna tahinilla
  • 2 keskikokoista punajuurta,paloiteltuna  ja keitettynä
  • ½ dl tahinitahnaa
  • ½ dl sitruunamehua
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • suolaa,mustapippuria maun mukaan
  • muutama lusikallinen punajuuren keitinvettä jos tahna on liian paksua
Keitä punajuuret sopivan pehmeiksi (ei ihan muussiksi) ja laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai käytä sauvasekoitinta ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Kikherne confit
  • 2 ½ kupillista keitettyjä kikherneitä(joko valmiiksi ostettuna tai kotona keitettyjä.Ruokasoodan lisäys keitinveteen nopeuttaa kikherneiden pehmenemistä)
  • 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1 tl sinapinsiemeniä( laitoin siemeniä ohjeen mukaan,koska niitä sattui olemaan kaapissa,mutta valmiissa confitissa ei tuntunut sinapin makua ja ne voi mielestäni jättää pois)
  • 1 kokonaisen valkosipulin kuoritut kynnet
  • suolaa ja mustapippuria
  • öljyä (ohjeessa käytettiin oliiviöljyn ja rypsiöljyn sekoitusta;minulla oli oliiviöljyä ja kylmäpuristettua rypsiöljyä)
Laita ainekset öljyä lukuunottamatta  joko paksupohjaiseen kattilaan tai kannelliseen uuniastiaan. Kaada öljyä kikherneiden päälle sen verran että se juuri ja juuri peittää kikherneet.Aseta uuniastia uuniin ja kypsennä kikherneitä noin  45 minuuttia 160 C-asteessa.Tai kypsennä niitä kattilassa kuten minä,kaikkein hiljaisimmalla lämmöllä,noin 40 minuuttia ,kunnes valkosipulit ovat pehmenneet ja karamellisoituneet;kikherneiden ei tule ruskistua.Kokosin annoksen:punajuuritahnaa tahinilla,hieman tavallisella tavalla valmistettua tahinia sekä kikherne confitia.Päälle lisäsin hieman punajuuren mikroversoja,joissa myös on punajuuren ihana väri:)

Valkosipulimäärä saattaa tuntua suurelta,mutta valkosipulit pehmentyvät tuossa prosessissa ja antavat ihanasti makua näille aromaattisille kikherneille,jotka olivat hurjan hyviä näin tehtynä.Osa kikherneistä muussantui hieman ,mutta suurin osa säilyi kokonaisena. Öljynpeittämää kikherne confitia voi säilyttää lasipurkissa 3 viikkoa,mutta jos sitä haluaa käyttää heti,laitetaan kikherneet lävikköön ja öljyn annetaan valua astiaan.Psilakiksen mukaan öljyä voi käyttää esimerkiksi  vinaigretteihin .

Kikherne confitista tein vielä hummuksen ja täytyy sanoa,että tämä oli ehkä herkullisin koskaan maistamani hummustahna!Eli lisäsin kikherne confitin(sen jälkeen kun olin jättänyt ne joksikin aikaa lävikköön) sekaan ½ dl sitruunamehua,suolaa,pippuria,tahinia ja jonkun verran vettä. Mielettömän hyvää!
Muutama päivä sitten söin torilla lounasta ystävän kanssa;samassa paikassa missä söin  joku aika sitten shaksuka-aamiaisen.Otimme antipastilautaset,johon laitettiin paahdettuja papuja,munakoisoa,kesäkurpitsaa,porkkanaa ja paprika,jonka sisälle lisättiin tuoretta tomaattista salaattia.Keskellä oli pieni kippo tahinia nigellansiemenillä,ja erillisessä kipossa oli chimichurria ja pestoa. Meitä viehätti tuo vihannesten joukossa ollut pieni paahdettu päärynän puolikas,joka oli tosi hyvää!

10 kommenttia:

  1. Herkullisia ohjeita taas! Kaikkia lempiaineksiani - punajuurta, kikherneitä ja tahiniakin <3 Punajuuri tuo vieläpä niin hienon värin lähes mihin tahansa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni Minerva:kiitos:) Punajuuri on hyvää,samoin kuin tahini ja kikherneet.Ja se väri on ihan mielettömän nätti! Tahini on suosikkini,ja se on sellaista,mitä pitää aina olla kotona vähintään yksi purkki käytössä ja toinen täysinäinen odottamassa;D

      Poista
  2. Tahinia pitäisi muistaa ostaa.... hummus on herkkuani ja nimenomaan itsetehtynä, koska pidän voimakkaasta mausta ja laitan aika reilusti mm. valkosipulia siihen...Kauniin väristä tuo punajuuritahna:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. D-malli:tahini on kyllä tosi monipuolinen ruoka-aines.Täällä hummusta on joka puolella , mutta itse syön sitä aika harvoin.Tämä sen sijaan oli ihan mielettömän hyvää tuolla tavoin tehtynä! Ja punajuuri antaa niin nätisti väriä:)

      Poista
  3. Kikherne confit kuulostaa todella hyvältä, ihan pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna,suosittelen,sillä tuosta tuli koukuttelevan hyvää:)

      Poista
  4. Kuulostaa ja näyttää, taas kerran, aivan mahtavalta. Ja tuon punajuuritahnan väri on hurjan nätti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna,olin ihan yllättynyt siitä,miten tuo kikherne confit oli hyvää ja punajuuritahna tahinillakin oli herkullista ja niin nätin väristä:)

      Poista
  5. Ihanan väristä punajuuritahnaa. Tätä täytyy kokeilla heti, kun tulee ostettua sitruunoita. Kaikki muut ainekset olisikin jo valmiina, kun tahiniakin tuli taas purkki ostettua ennen joulua.:)

    VastaaPoista
  6. Maistuis varmaan sullekin:väri tässä oli sellainen,että sitä vaan ihmetteli sitä kauneutta;D Ja tahinista saa tehtyä vaikka mitä:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...