torstai 24. tammikuuta 2013

Tuorepolentaa ja munakoisoa

Mites ollakkaan inspiroiduin taas MasterChef-ohjelmaa katsellessani! Siinä eräs kilpailija teki   kalaa tuorepolentan päällä,ja siitä muistinkin Yotam Ottolenghin hieman erilaisen tuorepolentan ohjeen kirjasta Plenty.Olin joskus ajatellut kokeilla ohjetta,mutta tein tätä vasta tuosta ohjelmasta saadun inspiraation seurauksena;D En ole koskaan erityisesti välittänyt tavallisesta polentasta,mutta tämä tuorepolenta oli ehkä parasta mitä viime aikoina olen syönyt. Myös munakoisosta tuli tällä ohjeella todella hyvää. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin 6 maissintähkää;minä kokeilin tätä 3:lla ,josta tuli 2 annosta.

Tuorepolentaa ja munakoisoa
Munakoiso:
  • 1 keskikokoinen,kuutioitu munakoiso
  • 1½ dl öljyä (osa öljystä siivilöidään myöhemmin ja sen voi käyttää jossain muussa ruoassa)
  • 2 tl tomaattipyreetä
  • 60 ml kuivaa valkoviiniä
  • 200 gr tuoreita tai purkitettuja tomaattikuutioita (punnitsin ja 2 keskikokoista tomaattia painoivat lähes tarkalleen 200 gr)
  • 1 dl  vettä
  • ½ tl suolaa
  • ½  tl sokeria
  • 1 rkl  silputtua oregaanoa (käytin kuivattua koska olin unohtanut ostaa tuoretta..)
Kuumenna öljy kattilassa ja paista munakoisokuutioita keskilämmöllä noin 15 minuuttia,kunnes ne ovat ruskistuneet. Kaada kattilan sisältö siivilään anna ylimääräisen öljyn valua astiaan.Kun munakoisokuutiot lisätään kattilaan,näyttää ensin siltä että ne imevät kaiken öljyn,mutta tuosta valui aika reilusti öljyä astiaan.
Kuumenna kattila uudestaan ja lisää siivilöidyt mnakoisokuutiot.Lisää tomaattipyree,ja paista kuutioita 2 minuuttia,sekoittaen. Lisää valkoviini ja sekoittele seosta minuutin,jonka jälkeen lisätään kuutioidut tomaatit,vesi,suola,sokeri ja oregaano ja seosta keitetään vielä 5 minuuttia.Munakoisoseos lämmitetään uudestaan annosta kootessa.Munakoisoseosta jäi yli,ja se on ihanaa vaikka leivän päällä tai sellaisenaan,kylmänä.

Tuorepolenta:
  • 3 maissintähkää (noin 290 gr maissinjyviä)
  • 2,5 dl vettä
  • 1,5 rkl voita
  • 100 gr fetajuustoa (käytin lampaanfetaa)
  • suolaa,mustapippuria
Irrota maissintähkistä vihreät osat sekä säikeet.Säikeet irtoavat parhaiten juoksevan veden alla. Aseta maissintähkä pystysuuntaan ja veistä siitä veitsellä maissinjyvät pois.

Keitä maissinjyviä  ja vettä miedolla lämmöllä 12 minuuttia ,siivilöi maissinjyvät (säästä keitinvesi)ja laita maissinjyvät joko monitoimikoneen astiaan tai hyvään tehosekoittimeen.Monitoimikoneeni tekee ihan hyvää työtä,mutta jos KitchenAid-blenderini olisi ollut kunnossa,olisin varmaan käyttänyt sitä,mutta siitä meni nyt jo toisen kerran irti se kannua pyörittävä osa,joten en todellakaan pysty suosittelemaan tuota blenderiä kenellekkään.Maissinjyvät jauhetaan monitoimikoneessa mahdollisimman hienoksi ja siihen menee jonkun aikaa.Maissiseoksen voi nyt siivilöidä,jos haluaa oikein pehmeän ja tasaisen tuorepolentan tai sitten ei,jos siitä haluaa hieman karkeamman.Päätin siivilöidä maissiseoksen. Maissiseos lämmitetään kattilassa ,melkein koko ajan sekoittaen,10-15 minuuttia kunnes sose paksunee ja on perunamuussin paksuista.Ohjeessa sekaan lisättiin keitinvettä,mutta lisäsin jossain vaiheessa vain ruokalusikallisen keitinvettä eikä seos mielestäni tarvinnut lainkaan enemmän nestettä.

Lopuksi lisätään voi ja murustettu feta  ja seosta lämmitetään vielä 2 minuutin ajan,kunnes voi ja feta ovat sulaneet.Fetan ei tarvitse täysin sulaa polentan joukkoon,vaan siihen jää pieniä valkoisia fetapilkkuja.Maista ja lisää suolaa ja pippuria. Tuorepolenta on rakenteeltaan ja maultaankin pehmeämpää kuin tavallinen polenta,ja minusta paljon paljon parempaa. Annosta kootessa munakoisoseos lämmitetään uudestaan ja sitä laitetaan polentan keskelle.Voi itku kun tämä oli hyvää! Tätä voisi varmaankin tehdä myös pakastetuista maissinjyvistä,niin että aloitetaan tuosta jyvien ja veden keittämisestä,jonka jälkeen jyvät siivilöidään ja jauhetaan.

Ja yllätyksekseni ja ilokseni löysin tämän blogin Cisionin Top 10-ruokablogi-listalta puolivälistä:)

25 kommenttia:

  1. Munakoisolla on tuollainen ihana ominaisuus että kuumennuksessa se imee kaiken mahdollisen öljyn itseensä ja jäähtyessään sitten luovuttaa melkein kaiken öljyn pois. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu jännästi se tosiaankin imee sitä öljyä kuin sieni ja sitten se öljy tulee sieltä pois;D

      Poista
  2. Onnea tuosta viimeisestä kommentista :) tuo olikin ihan uusi tuttavuus tuo tuoreversio, pistetään muistiin, kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sarppu:) Ja tuore oli aivan ihanaa;siitä tavallisesta en ole kauheasti tykännyt.

      Poista
  3. Ihana kokonaisuus! Molemmat kuulostavat hirrrrmuisan hyviltä sellaisenaan, yksikseen saati yhdessä. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hurjan hyvää,molemmat jutut tuossa,Tätä on kyllä pakko tehdä joku päivä uudestaan.

      Poista
  4. On varmaan annettava tuorepolentalle uusi mahdollisuus. Kerran tein, eikä lopputulema oikein palkinnut. En saanut siitä samettisen sileää kuten tavoittelin, mutta vielä minä sille näytän tällä ohjeella ;-) Onneksi olkoon listasijoituksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli ihanan sileää ja ah,niin hyvää! Ja se pehmeä maku...Kokeileppa uudestaan,ehkä onnistaa tällä ohjeella!Ja kiitos:)

      Poista
  5. Tässä on kaikki ne, mistä minä pidän. Siis maut. Tiedät minut ja keittiökoneet;-)

    Mutta munakoisoa en lakkaa ikinä laittamasta ja monella sortilla.

    Onnea sijoitukesta Cisionin listalla♥ Sinä olet sen ansainnut, sillä teet niin perusteellista työtä keittiössäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasinhan minä että tällaiset maut ovat mieleesi,etenkin tuo munakoiso......
      Ja kiitos ystäväiseni:)

      Poista
  6. En ole koskaan maistanut tuorepolentaa, mutta on varmasti hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosi hyvää;olin ihan yllättynyt miten hyvää:)

      Poista
  7. Hieno polenta! En ole koskaan kokeillut tehdä tuoreesta maissista, varmaan herkullista! Ja onnea hyvästä sijoituksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä tosi hyvä ohje Ottolenghiltä: ja kiitos:)

      Poista
  8. Kiitos ja samoin sinulle onnea omasta sijoituksestasi:)

    VastaaPoista
  9. Oh, pitääkin kaivaa Plenty taas hyllystä... tuo tuorepolenta on tosi mielenkiintoisen oloinen.

    Niin, ja onnea Cision listan sijoituksesta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ottolenghin kirjat ovat huippuhyviä:) ja tuorepolenta oli yllättävän hyvää:) Ja kiitos:)

      Poista
  10. Pari päivää sitten meilläkin oli polentaa, mutta ei tuoretta. Tuoretta olisi kiva joskus kokeilla. Löysin hiljattain karkeaa maissijauhoa afrikkalaisesta myymälästä Hakaniemestä ja siitä tuli loistavaa ugalia.

    Onnea sijoituksesta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hannele:) Tuore polenta oli kyllä herkullinen kokemus ja aion ehdottomasti tehdä sitä lisää. Ugali...lukiessani tuon sanan tuli sellainen deja vu-tunne ja sitten muistinkin,että siellä vapaaehtoispaikassani tansanialaiset mamat tekivät sellaista:) Hakaniemen etniset kaupat ovat kyllä mahtavia:)

      Poista
  11. Onnea sijoituksesta! Tuore polenta kuulostaa todella mielenkiintoiselta, täytyy yrittää muistaa kokeilla kun maissi aika taas koittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna:) Tuore polenta oli tosi hyvää,joten suosittelen:)

      Poista
  12. Maissin ystävänä minun oli pakko kokeilla tuorepolentaa. Harmi että kaupassa oli vain pakastemaissia, mutta tuli siitä kumminkin todella hyvää! Yllätyin siitä kuinka täyttävää se on vaikka söin pelkkää polentaa salaatin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että pakastemaissistakkin tuli ihan hyvää tuorepolentaa:) Ja todellakin on tuo polenta täyttävää!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...