Tel Avivissa on viime aikoina uudelleen syntynyt pieni intialaisen ruuan buumi,joka alkoi kun tunnettu keittiömestari sulki ravintoloitaan ja avasi intilaisen katuruokakojun Sarona Markettiin. Pian sen jälkeen 3 intialaisia juuria omaavaa sisarusta perustivat intialaisen katuruokapaikan torin lähelle,ja kai muutama muukin uusi intilaisen katuruuan piste on noussut jonnekin kaupungissa.Ainahan täällä on ollut intialaisia ravintoloita,kuten Reena Pushkarnan Tandoori-ravintolat, mutta nämä uusimmat tarjoavat enemmänkin intialaista katuruokaa. Intialaissyntyisellä Pushkarnalla on ravintoloita myös Singaporessa,mutta niissä ei ole intialaista ruokaa. Kaikesta tästä innostuin minäkin kokkaamaan jotain intilaista,eli kikherneitä punjabilaiseen tyyliin. Ihanasti maustettu ruoka,jota varmaankin teen uudestaan. Netissä oli paljon erilaisia ohjeita ,mutta löysin yhden hyvin visuaalisen video-ohjeen,josta en ymmärtänyt sanaakaan,mutta onneksi ainesten määrät oli annettu englanninkielisin tekstein. Pikkuisen muutin ohjetta itselleni paremmin sopivaksi.
Kikherneitä intialaisittain-Punjabi chole *
- 3 dl esikeitettyjä kikherneitä (voi käyttää kaupan valmiiksi keitettyjä)
- 2 kardemumman siementä (kokonaista
- 1 kanelitanko
- 2 dl hienoksi pilkottua sipulia
- 2 murskattua valkosipulin kynttä
- 3 dl tomaattikuutioita
- 1 rkl raastettua inkivääriä
- 1 rkl hienoksi silputtua vihreää chiliä
- ½ tl chilijauhetta
- mustapippuria
- 2 tl Garam masala-mausteseosta
- 1 tl jauhettua korianteria
- päälle tuoretta korianteria
- 4 rkl öljyä
- 1 rkl sitruunamehua
- suolaa maun mukaan
* Alkuperäisessä ohjeessa kikherneiden keitinliemeen laitettiin myös teepusseja,Minulla oli vain yrttiteetä,joten jätin sen pois. Lisäsin enemmän tomaattia mitä tuli alkuperäiseen ohjeeseen.Alkuperäisessä ohjeessa laitettiin myös Anardana-jauhetta,eli granaattiomenoiden siemenistä jauhettua maustetta,joka antaa ruualle kirpeyttä,Korvasin sen sitruunamehulla.
Käytin esikeitettyjä kikherneitä,jotka eivät kuitenkaan olleet liian pehmeitä. Keitin niitä puolisen tuntia ja lisäsin keitinveteen kokonaisia kaneleita ja kardemummaa,jotka voi korvata muutamalla teelusikallisella piparimaustetta. Keitinliemeen lisätään myös muutama teepussi,jotka puuttuivat minulta. Kikherneiden kiehuessa pilkoin sipulit,lämmitin öljyä kattilassa ja paistoin sipulia kunnes se oli muuttunut läpikuultavaksi.Lisäsin tämän jälkeen inkiväärin,vihreän chilin ,valkosipulin sekä tomaattikuutiot(tomaattikuutiot voi korvata kaupan säilötyillä tomaateilla) nesteineen.. Annoin paistua hiljalleen noin 5 minuuttia,minkä jälkeen lisäsin siivilöidyt kikherneet.Lopuksi lisätään mausteet ja sitruunamehu Annoin ruuan kypsyä miedolla lämmöllä kunnes neste oli haihtunut pois. On hyvää sekä lämpimänä että hieman kylmänäkin.
Päälle lisäsin tuoretta korianteria.
Ja tässä se video mistä otin ohjeen. En kyllä ymmärtänyt sanaakaan mutta kuvat kertovat tarpeeksi;D
Kiitos ohjeesta Jael. Minulla onkin pyörinyt kaapissa pari kikhernepurkkia sopivaa käyttöä varten ja nyt tärppäsi. Mainitsemasi Anardana-jauhetta eli granaattiomenoiden siemenistä jauhetun mausteen sijaan voisi varmankin käyttää Sumakia? Sain sitä joku aika sitten tyttäreltäni tuliaisina.
VastaaPoistaHanski:Sumakki kuulemma antaa lähes saman maun, joten hyvin se korvaa tuon Anardana-jauheen
PoistaIndisk mat är så gott! Det här ser mumsigt ut.
VastaaPoistaHovkonditorn:Tack:) De använder så bra kryddor i indisk mat:)
PoistaNäyttää hyvältä, nam!
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua.
OUti:kiitos,namia olikin :) Ja ihanaa alkavaa viikkoa sinulle:)
PoistaNäyttääpä aivan megaherkulliselta Jael. Ihanaa viikonloppua <3
VastaaPoistaTiia:kiitos,olikin hyvää,kuten intialainen ruoka yleensä. Ja kaunista alkavaa viikkoa Tiia:)
PoistaHerkullisen näköistä ja mahtavat mausteet! Tätä pitää joskus kokeilla.
VastaaPoistaAntti:kiitos;intilaiset mausteet ovat kyllä ihanat ,ja tämä oli hyvää:)
PoistaIhanat mausteet! Nappaanpa linkin talteen; annos toimii varmasti erinomaisesti kesäkuumalla :)
VastaaPoista