tiistai 16. joulukuuta 2008

Ympäristösuojeluasiaa.....

Olin tänään koko päivän mielenkiintoisessa ympäristösuojelukoulutuksessa.Koulutus on osa asuinalueeni kurssi/tapahtumakeskuksen (en keksi parempaa käännöstä tuolle paikalle..)projektia, jossa minusta koulutetaan tämän keskuksen ympäristösuojeluihmistä.He maksavat koulutuksen (6 kokopäiväistä koulutusta, kerran kuukaudessa), jonka jälkeen toimin vapaaehtoisena ympäristösuojeluun liittyvissä projekteissa. Suomeen ja moneen Euroopan maahan verrattuna ympäristösuojelu on täällä vielä aika paljolti lasten kengissä. Olen ollut täällä nyt 2 vuotta ja huomaan edelleenkin kaipaavani roskan lajittelua!!! Sellaistakin voi kaivata ,kun on tottunut lajittelemaan. Täällä voin lajitella ainoastaan tavalliset roskat, vesipullot sekä sanomalehdet.Voisin tietysti eritellä biojätteet ja laittaa ne kompostiin takapihalle, mutta luulen että muut ihmiset täällä kerrostalossa eivät oikein vielä ymmärtäisi asiaa, joten se saa nyt jäädä..
Olisi mielenkiintoista tietää , miten ympäristösuojelu toimii muissa maissa, ja miten toimii esimerkiksi roskien lajittelu.

20 kommenttia:

  1. Oli shokki muuttaa kierratys ystavallisesta Saksasta Teksasiin! Siella ei kierrattamisesta paljoa puhuttu, roska-auto kavi kaksi(!!!) kertaa viikossa hakemassa pussit tien varresta. Roskapussiin saattoi laittaa mita vaan, kunhan mahtui pussiin ja painoi vahemman kuin 50 lbs. Kierratys laatikko oli, tosin harvat vaivautuivat kayttamaan sita.
    Taalla Pacific NW:ssa ollaan sitten jo vihreampia, ihana juttu. Meilla on tavallinen roskis pienempi kuin kierratysroskis. Eli on vahan pakko lajitella jos haluaa valttya "sakoilta" (asiakasta laskutetaan lisaa jos roskiksen vieressa on ylimaaraisia roskapusseja). Outoa minusta on se ettei kierratysroskikseen saa laittaa lasia. Olen sita kerannyt autotalliin ja karraan saannollisin valiajoin kierratyskeskukseen.

    VastaaPoista
  2. Huh, varmaankin oli shokki Teksasissa kuvauksesi perusteella. Mielenkiintoista lukea :-) Täällä ne pullojen ja sanomalehtien kierrätyslaatikot eivät ole talojen jätehuoneissa kuten Suomessa, vaan siellä sun täällä, eli joutuu vähän vaivautumaan kun haluaa lajitella.

    VastaaPoista
  3. Hei Yaelian! Tulin heti vastavierailulle ja huomasin, ettei olekkaan ollut pitka aika siita kun olen poikennut taalla salalukijana (Saaran blogin kautta):D.

    Tosi kiva toi koulutusjuttu; onnea ja menestysta uudelle ymparistonsuojeluhenkilolle!

    Sulla on paljon ihania ohjeita taalla, nam. Ja Bambinne on aivan supersuloinen!

    Terkkuja!

    ps. Saara, toi on tosissaan poljaa, ettei teilla ole sita lasinkierratys mahdollisuutta. Meilla lasin saa laittaa kierratysjatelaatikkoon kylla, kunhan se ei ole sirpaleina.

    VastaaPoista
  4. Onnittelut koulutukseen paasemisesta! Hienoa! Ja sulla on varmaan nakemysta asioista,kun olet asunut Suomessakin.

    Taalla Norjassa alkaa jatteiden keruu olla pian samanlaista kuin Suomessa. Tosin on paljon kuntakohtaisia eroja. Oslossa esimerkiksi on asiat paljon huonommin kuin taalla meidan pienessa kunnassa.

    Tuula

    VastaaPoista
  5. Stina: kiitos ja kiva kun poikkesit vierailulla :-) Voi kun täälläkin voisi pistää noi lasit kiertoon....

    Tuula, kiitos:-) Pohjoismaissa tuo jätteiden keruu ja kierrätys on kyllä niin hyvin hoidettu, ja siihen tottuneena antaa mulle hyvän näkökulman täällä.

    VastaaPoista
  6. Onnea minunkin puolesta ympäristökoulutukseen pääsemisestä! On totta, että sinulla varmasti paljon annettavaa siihen, koska on myös erilaista kokemusta mm. kotitalousroskien lajittelusta.

    VastaaPoista
  7. Meidän paikkakunnalta löytyy jätteiden keräysastiat paloaseman pihalta. Sinne usein kauppareissun yhteydessä viemme peltiroskat, lasit, paristot ja lehdet. Myös vaatteiden keräyspiste löytyy. Ruuan tähteet ja muut maatuvat kompostoimme ja poltettavia jätteitä (esim. sanomalehtiä, kananmunankennoja) käytämme saunassa sytykkeinä. Kierrätyspisteitäkin löytyy lähitienoilta, mutta niitä ei ole tullut käytettyä. Mies (sähköasentaja) tuo usein kotiin rikkoontuneita kodinkoneita ja muita sähkölaitteita (televisioita, tietokoneita jne.), jotka muuten menisivät roskiin, korjaa ne ja yleensä ovat uuden sijoituspaikan löytäneet. Roskakuskin käynnit ovat meillä aivan turhia, kun sellaista jätettä ei yksinkertaisesti tahdo syntyä riittävästi. Roskakuski on kuitenkin pakollinen, joten onneksi ollaan saatu käynnit kierrettyä niin, että meillä on anoppilan kanssa yhteinen jätesopimus ja roskakuski käy heillä. Silloin harvoin, kun sellaista jätettä meiltä tulee, niin viemme anoppilan roskikseen. Turhahan meidän olisi roskakuskin käynneistä maksaa, kun tyhjennettävää ei ole, ja muistaakseni vähintään kerran kuussa pitää tyhjennys olla.

    VastaaPoista
  8. taalla ovat kovin ylpeita roskien lajittelusta, mutta esim Suomeen verrattuna se ei ole kummoista.
    Lasi- ja paperikerayspisteita on, mutta ovat aina hankalissa paikoissa. Jos noita haluaa kierrattaa, niin pitaa erikseen lahtea viemaan kauas; tarvitsisi autokyytia.
    Biojatteita tai esim. maitopurkkeja ei kierrateta. Eika muovijatteita eritella.
    Tyopaikoilla on paperinlajittelua, mutta kotioloissa ei varmasti kovin usea lajittele lehtia erikseen muusta jatteesta.

    IHAN HIRVEASTI roskataan katukuvaa ja luontoa. Auton ikkunoista heitellaan ihan mita vaan teiden varsille: huonekaluja, elektroniikkaa ja ihan vaan moskaa. Lasipulloja rikotaan kaupungilla sita myota kun ne tyhjennetaan...jos ois pullopantti niin ei tullaista varmasti tapahtuisi!

    Mielenkiintoisen pestin olet saanut. Mita toimiisi varsinaisesti kuuluu, noin kaytannossa?

    VastaaPoista
  9. Kmsu, teillähän on hyvin tuo jätehomma ja kierrätys hoidettu, ihan ideaalisesti. Tosi hyvä:-)

    MaaMaa, oli mielenkiintoista lukea millaista se on Irlannissa, ei varsinaisesti eroa täällä olevasta paljon. Kun asuin pohjoisessa, lähellä silloista kotikaupunkia olevalla alueella suunniteltiin jätteiden lajittelua laajemmin, mutta ikävä kyllä se on vielä liian harvinaista täälläpäin.
    Tää juttu vasta alkoi, ja vasta yksi koulutuspäivä on takana, mutta tarkoitus on esimerkiksi auttaa keskusta tulemaan vihreämmäksi, ja ehkä perustaa jotain ryhmiä siellä,missä infoa viedään eteenpäin.Ajan mittaa se hahmottuu paremmin.

    VastaaPoista
  10. Suomessa on kyllä hyvät mahdollisuudet kierrättää jos viitsii. Metallit, muovit ja kartongit viedään meilläkin kierrätyspisteisiin. lehdet ja biojäte lajitellaan pienessä yhtiössämme erikseen kaatopaikkajätteestä. pyrimme ostovalinnoilla jo vaikuttamaan jätemäärään. esim. paljon kuluvaa jogurttia ostetaan litran kartonkitölkeissä erotuksena muovipikareihin. onneksi meillä on ulkovarasto, jonne meillä on mahdollista kerätä kierrätyskamaa - helpottaa hommaa huomattavasti.

    itse asuimme Bremenissä viime syksyn ja olin yllättynyt kierrätyslaiskuudesta. mieheni paikalliset kollegat tai vuokraisäntämme eivät osanneet neuvoa meille kierrätyspaikkoja emmekä niitä myöskään löytäneet. pullot veimme siellä tienvarsien lasinkeräyspisteisiin. olen aina ajatellut saksan olevan mallimaa kierrätyksessä.

    VastaaPoista
  11. Hyppysellinen, teilläkin näkyy olevan hyvin hoidettu tuo kierrätysjuttu.Mielenkiintoista on se, että Saara kommentissaan ylhäällä koko Saksan olevan tosi kierrätysystävällinen kun taas te koitte asian eri tavalla Saksassa, se on kai paikasta kiinni-

    VastaaPoista
  12. Mika kierratys?;)Lempiaiheeni..

    Kaikki roskiin sekaisin.Siina maan tapa. Roska-auto ajaa kylla joka paiva ja esim. juomatolkit kerataan pusseista toisiin pusseihin.Mahdollisesti jotain varten?

    Kaatopaikoilta nousee savua 24/7 eli kaikki poltetaan. Sairaalajatteet yms. muut ovat sekaisin muun roskan joukossa. Lisaksi eraan kaupungin kaatopaikka on suoraan Valimeren rannassa.Meresta loytyy ihan kaikkea.

    Olen useampana aamuna melkein karjunut naama punaisena etta tuo tompeli tuossa on roskis kun roskapussi on lentanyt mereen. Hullun maine senkun kasvaa :).

    Muutenkin taalla on niin likaista etta en ole missaan nahnyt. Siella teilla on kymmenen kertaa siistimpaa.

    VastaaPoista
  13. Onnittelut minultakin :)
    Täällä meillä Sveitsissä on kyllä lajittelu tosi hyvin hallussa ja ainakin meidän kylällä sitä noudatetaankin jopa;) Pahvit, paperit,lasit,peltipurkit lajitellaan erikseen. PET-pullot(esim limsapullot), jugurttiputelit yms, maitopullot(muoviset) voi laittaa kaupan vieressä olevaan lootaan samoin kaupoissa on paristojen keräyspiste. Meillä on oma komposti, mutta ne joilla ei ole omaa kompostia kompostikamat voi viedä myös roskienkeräyspaikalla olevaan isoon kompostoriin. Roskienkeräypaikalle voi viedä myös vanhat telkat yms vielä ihan ilmaiseksi. Sekajäteroskapussi täytyy ostaa itse, yksi 35 l pussi maksaa n 1,15 euroa ja sitten maksetaan myös 52 euron jätemaksua lisäksi per vuosi.
    Käytäntö eri puolella Sveitsiä on vähän erilaista.

    VastaaPoista
  14. Pikkujutut, huh, onpa teilläpäin huono tilanne kierrätyksen/jätteiden suhteen.Toi että poltetaan kaikki, aika järkyttävää koska se saastuttaa tosi paljon.Kestämisiä...;-)

    Marjut, teidän nurkilla asia on näköjään hoidettu ihan kadehdittavan hyvin. Näistä teidän kaikkien kommenteista saan enemmän näkökulmaa asiaan.

    VastaaPoista
  15. Komppaan pikkujuttuja eli mika kierratys... :) Taa on yks naita munkin lempilapsiani! Taalla menee kaikki samaan roskikseen, roska-auto kay pari kertaa viikossa. Lisaksi ihmiset polttaa kaikenlaista roskaa (puutarhajatetta mutta myos styroksia, vanhoja maalipurkkeja jne.) pihoillaan vahan valia. Sairaalalla on omat polttouunit, jossa ne savuttelee taivaan tuuliin jatteensa. Meidan kaupungin kaatopaikalla en ole kaynyt, en itse asiassa edes tieda missa se on. Ehka en pahoiksi mielikseni edes yrita menna sinne... :(

    Meilla kotona kierratan niin paljon kuin mahdollista niin, etta askarrellaan lasten kanssa vahan kaikesta pakkausjatteesta milloin mitakin. Paperia ja peltipurkkeja voi kierrattaa mutta niille ei ole mitaan kerayspisteita vaan jotkut ihmiset kerailee niita ja myy romukauppiaille.

    Yleisesti ottaen taalla on tosi likaista ja sotkuista ja ihmiset roskaa aivan surutta. Meidan lapset ei saa heittaa yhta karkkipaperia maahan vaan se laitetaan taskuun seuraavaa roskista odottamaan :)

    VastaaPoista
  16. Mamae, aika kurjaa kun ihmiset eivät taida olla tietoisia siitä, että tollaisten myrkyllisten aineiden polttaminen saastuttaa ilmakehää. Tiedonpuute ja ehkä olematon kiinnostus sellaiseen arkielämän vaikeuksien takia kai on se syy. Venezuelassa asuessani huomasin ihan saman asian, roskia joka puolella, paitsi ihan rikkaiden alueilla. Caracasissa esim. yksi keskeinen kauppakatu oli päivisin kaupustelijoiden valtaama, ja illalla siellä oli kamalia jätekasoja, ja tietenkin rottia.Olin aivan järkyttynyt joka kerta kun sen näin (usein,koska se oli ihan lähellä...)Tosi hyvä että opetat lapsiasi olemaan roskaamatta:-)

    VastaaPoista
  17. Onneksi olkoon tuosta koulutuksestasi minunkin puolesta! Kuulostaa oikein hyvältä. Mielenkiintoista olisi kuulla millaista se työsi on sitten käytännössä.

    Mielenkiintoista on myös lukea näitä kommentteja, että miten kierrätys eri puolilla maailmaa toimii. Täältä Kiinasta käsin joudun kyllä valitettavasti yhtymään muutamiin edellisiin kommentoijiin, että mikä kierrätys??

    Kiina ja ympäristönsuojelu, siinäpä vasta yhteensopimaton ja varsin surullinen sanapari. Ympäristö täällä on tosi saastunut. Maaperä, vesistö ja ilma sisältää jos minkälaisia myrkkyjä. Ihmiset eivät tunnista ongelmaa, koska hallituskaan ei halua asiaa tiedostaa. Tilanne on sillä tasolla, että tänne länsimaat voi rahaa vastaan rahdata omat ongelmajätteensä. Täällä kun ei ole vastaavia säädöksiä, tai ainakaan niitä ei noudateta.

    Mutta jos nyt mennään tuohon kierrätysasiaan, niin tavallinen kansa ei jätteitään lajittele. Joistakin paikoin kyllä löytyy kaksi roskapönttöä; kierrätettävät jätteet sekä muut. Se on kuitenkin vain silmänlumetta. Samat roskat löytyy kummastakin pöntöstä.

    Roskia kuitenkin lajittelee ne kaikkein köyhimmät. Katukuvassa on pahvinkerääjiä, kuten myös lasin ja metallin. Kuka kerää mitäkin. Köyhät siis perkaavat jätteet ja toimittavat niitä johonkin pientä maksua vastaan.

    Roskaamisesta vielä sen verran, että Pekingin keskusta on yllättävänkin siisti. Johtuu pitkälti viime kesän olympialaista. Kaupunkilaisia on varmasti melkoisin sanktioin koulittu. Mutta täällä vähän laidemmalla ei ole niin "nöpönuukaa". Kiinalaisnaapurimme tyhjentää sujuvasti roskat autostaan tuohon pihalle. Kyllä ne köyhät sitten keräävät. :/ Murrrr.....

    VastaaPoista
  18. Miao, kiitos! Tuo mun koulutusjuttuun liittyvä hommahan on ihan vapaaehtoispohjaista, joten se ei ihan jokapäiväistä ole.Sitten kun koulutus on kesän alussa loppu ja jotain konkreettista pystyn tekemään, varmaankin postaan siitäkin.

    Mielenkiintoista lukea miten se on teilläpäin,en kyllä odottanutkaan Kiinan olevan mikään mallimaa siinä suhteessa.Tosi mielenkiintoista on ollut lukea näitä kommentteja asiasta eri puolilta maailmaa :-)

    VastaaPoista
  19. Egyptissä ei ole juuri yhtään jätteiden kierrätystä, ei järjestäytynyttä sellaista. Vieläkin oikein ahdistaa tämä kaikki roska joka paikassa ja kun käy ruokakaupassa muovipusseja on miljoona! Pakkaaja ei koskaan laita muovikassia täyteen vaan yhdessä pussissa voi olla tosi vähän tavaraa. Ja näkisitte miten egyptiläiset ostavat tavaraa - aivan älyttömästi! Mulla on olemassa kankainen ostoskassi, mutta ei siihen meidänkään ostokset mahdu. Pitää ilmeisesti ostaa sellainen urheilukassi.

    Mutta sitten taas esim. tavaran kierrätys on tavallaan huipussaan, koska täkäläisillä ei ole varaa ostaa aina uutta kuten Suomessa. Kaikki korjataan! Lisäksi on kyllä niitä roskisdyykkareita, jotka etsii roskista/kaatopaikoilta tavaroita jotka yhtä kelpaavat myytäväksi.

    Tästä syystä varmaan jossain uutisissa mainittiinkin, että vielä Afrikan ekologinen jalanjälki on pienempi kuin esim. Suomen! Johtuu varmasti siitä, että vaikka Suomessa kierrätetään, ostavat ihmiset kauheasti uutta tavaraa vaikka vanhakin kelpaisi...LCD-TV:t, uusi känny kerran vuodessa, uudempi ja tehokkaampi tietokone jne.

    Mieheni myös kerran pesi pelkät sukat pesukoneessa ja mä olin ihan että mitä ihmettä sä oikeen puuhaat. Niilin varren valtiot ovatkin kait käärmeissään kun Egypti käyttää hirveän osan Niilin vedestä! Täällä esim. kesähelteillä (+40 ja yli) kauppiaat valelee kauppansa edustaa vedellä - miksi, kun se haihtuu kuitenkin minuuteissa pois??? He kuvittelevat sen auttavan kadun pölyämiseen...

    Lehdessä luki, että on tulossa uusi laki jossa muovipussit kielletään. Juu, varmaan yhtä tehokas kuin uusi liikennelaki, jota noudatettiin varmaan vähän alussa, tuskin kukaan enää muistaa ko. asiaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...