Olen aina tykännyt leivän leipomisesta:se on mielestäni rentouttavaa hommaa ja tulos on useimmiten mieluisa,puhumattakaan tuoksusta.....Suomessa leivoin leipää aika usein,käytin myös leipäkonettani silloin tällöin. Leipäkoneeni jäi Suomeen, mutta kesällä hankin Kenwoodin mikserin, ja nyt vasta kokeilin sitä ensimmäistä kertaa, vaikka se on seissyt kaapissa heinäkuusta lähtien. Käytin reseptiä ,jonka löysin eräästä ulkomaisesta blogista joku aika sitten, en vaan muista mistä blogista sen löysin.Muunsin grammamittoja desilitroiksi. Tästä leivästä tuli todella ihana:kuori oli ihanan rapea ja leipa maistui sekä tuoksui hyvälle. Luulen että mikserilläni oli paljon osuutta siihen:kone vaivasi taikinaa yhteensä 10 minuuttia, jolloin siihen tuli hyvä sitko.
Porkkanaleipä (1 leipä)
Leivän valmistus aloitetaan edellisenä päivänä, jolloin valmistetaan juuri
Juuri
0.5 dl vettä
1 tl hiivaa (käytin tuorehiivarakeita)
hyppysellinen suolaa
0.6 dl vehnäjauhoa
Sekoita juuren ainekset, anna seistä huoneenlämmössä 2 tuntia ja sitten yöksi jääkaappiin.
Taikina
2.4 dl vettä
1 tl sokeria
20 gr tuorehiivaa
4,5 dl vehnäjauhoa
1.5 dl täysjyväjauhoa
2 rkl oliiviöljyä
3 raastettua porkkanaa
1 tl suolaa
taikinajuuri
1 rkl seesamisiemeniä
Voitelu
2 rkl porkkanmehua (purista porkkanaraasteesta mehu ennen taikinaan laittamista)
1½ rkl ruisjauhoa
Liota hiiva 0.8 dl vesimäärässä, lisää loppuvesi juuren sekaan ja sekoita.Laita kaikki ainekset, paitsi suola ja seesaminsiemenet kulhoon ja vaivaa ensin hiljaisella nopeudella 4 min. Lisää suola ja seesamisiemenet ja vaivaa taikinaa vielä 6 minuuttia. Taikinan tulee olla vähän löysää.Peitä taikina ja anna nousta tunnin ajan. Valmista leivänvoitelun ainekset 30 minuuttia ennen leipomista. Anna seoksen seistä 30 min.
Kastele kädet vedellä ja muodosta taikinasta leipä. Voitele taikinan pinta voiteluaineksilla, ripottele jauhoja vielä päälle. Anna leivän nousta vielä tunnin. Säätele uunin lämpötila 220 C.
Paista leipää uunissa 15 min. ajan, avaa uuninluukku jotta höyryä pääsee vähän ulos, sulje luukku ja paista leipää vielä 20 minuuttia,kunnes leivän pinta on kovan rapea.Anna leivän jäähtyä ritilällä.
Oih miten hieno leipä! Ei pitäisi nälkäisenä katsella ruoan kuvia :D Mun pitäisi myös kokeilla juurella leipomista, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi..
VastaaPoistaKiitos Rossana:-) Tämän leivän leivonta oli aika helppoa, kiitos Kenwood KMixin.....Tässä leivässä oli aivan ihana kuori,kuin kunnon maalaisleivällä
VastaaPoistaOn tosiaan hieno leipä! Ja kivan näköinen tuo kone - ihanan pirtsakan värinen :-) Mä olen aina luullut, että juuren tekeminen on jotain mystistä hommaa, mutta eihän tuo nyt kauhean vaikealta vaikuta!
VastaaPoistaHippu, kiitos.Tuota konetta oli monta eri väriä mutta tuo punainen oli niin kiva!Tän leivän juuri oli supersimppeli:-)
VastaaPoistaThat looks great and looks like it has a lovely texture inside too. A good mixer is definitely a good investment-saves the arms when kneading!
VastaaPoistaThanks Lorraine, a good mixer indeed has something to do with the texture of the bread.
VastaaPoistaIhana leipä, kiitos ohjeesta. teen paljon leipää itse, se on minustakin todella plkitsevaa puuhaa, ei vähiten kiitollisen poikaköörin. ;)
VastaaPoistaKrisuh,tää on leipä joka takuulla saa poikaköörin tyytyväiseksi...
VastaaPoistaihanan maukkaan naköista leipaa. tuota pitaa kokeilla.kiitos ohjeesta
VastaaPoistaNyt on pakko ryhtyä leiväntekoon. Tosin ihan käsivoimin kun blenderikin tilttasi sopivasti näin joulun alla. Herkullisen näköinen leipä ja on varmasti hyvää
VastaaPoistaSateenkaari,kiitos:-)
VastaaPoistaJonna:-) lo siento por la liquadora.....
Lämmin tuore leipä on hyvää.
VastaaPoistaPorkkanaleivän ohjetta oli ihan pakko kokeilla ja siitä tuli niin hyvää, vaikka oikaisin pikkaisen...en voidellut leipää porkkanamehulla. Olen pelkän mikroaaltouunin convection-toiminnon varassa ja leipomusten laita on vähän niin ja näin. Samana päivänä leivottu taatelikakku jäi auttamatta kakkoseksi.
VastaaPoistaSaya, kiva kuulla ett' porkkanaleipä maistui ja onnistui tollaisella mikroaaltouunin konvektiotoiminnallakin. Musta se oli niin hyvää leipää että takuulla teen toistekin...
VastaaPoista