tiistai 22. syyskuuta 2009

Lapsuuden fudgekinuskimuisto muutamin muutoksin…

Fudge kinuski

Ajattelin,etten millään ehtisi mukaan syyskuun ruokahaasteeseen,mutta ihan näin viime tingassa teinkin jotain,mikä sopii laittaa tuonne haasteeseen. Itse asiassa ruokahaasteen teemana oli lapsuuden paras kotiruoka,mutta kun siinä sanottiin,että voi olla mitä tahansa,mitä kotona tehtiin,niin miksei tämäkin…

Lapsuuden ruokamuistoja muistissa on montakin,mutta pari sellaista,mitkä nousevat muitten yli. Isälläni nimittäin oli tapana ottaa keittiö haltuunsa pari kertaa vuodessa. Silloin hän sulkeutui keittiöön;sinne ei kukaan muu saanut mennä sillävälin kun hän siellä hääri,ja kun ovi aukeni,oli siellä joko ihanaa kinuskia tai sitten herkullista kiinalaista ruokaa.Koska tämä tapahtui niin harvoin,ja koska keittiössä silloin valmistettiin niin harvoin muuten esillä olevia herkkuja,oli se suuri juttu,kun isä keittiöön sulkeutui! Kinuskia (jota myös fudgeksi kutsutaan) oli palasina lukuisilla tarjottimilla:sitä oli yleensä tummaa ,vaaleaa ja siltä väliltä.Ja voi miten hyvältä se maistuikaan! Se oli parasta makeaaa herkkua mitä tiesin,ja tänä päivänäkin harmittaa,etten ottanut tarkkaa reseptiä ylös. Monta kertaa olen yrittänyt sitä tehdä,eikä se koskaan maistunut ihan samalta kuin muistin sen lapsuudessa m aistuvan.

Nykyään on makuaistini muuttunut ainakin niin,että en pidä enään kovin makeasti,vaan vain lievästi makeasta. Ja kun isän fudgekinuskit tehtiin kermaa ja voita säästelemättä,on minun fudgeni kokonaan vegaaninen.

Kookoslimefudge

  • 2 dl kookosmaitoa
  • 1 dl soijamaitoa
  • 3 1/4 dl ruokosokeria
  • ripaus suolaa
  • 1/4 vaniljatangosta tai vaniljauutetta jonkun verran
  • 3 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • ½ limen mehu+1 rkl limen raastettua kuorta

Laita kattilaan maidot, öljyt, sokeri, vanilja ja suola.Keitä hiljalleen ja lisää loppuvaiheessa limemehu sekä kuoriraaste.fudge kiehumassa Massan pitäisi saavuttaa soft ball vaihe eli 115 c lämpötila. Karamellilämpömittari onkin kätevä laite tällaiseen;siitä näkee just milloin tulee lopettaa kiehuminen. Yleensä tällaisen kiehumiseen menee puolisen tuntia, mutta olisko ollut liian vähäiinen sokerimäärä tai kookosmaito,sillä kinuskimassa poreili liedellä lähes 45 minuuttia.Tuon reseptini määrään jos lisäisi vielä 1/4 dl sokeria,niin saavuttaisi varmaankin nopeammin tuon 115 c lämpötilan. Kiehumisen jälkeen seosta vatkataan ,kunnes se ei enään kiillä,ja kaadetaan sopivan kokoiseen vuokaan,johon on laitettu voideltu talouspaperi päälle. Kinuskimassan annetaan jähmettyä rauhassa huoneenlämmössä,kunnes se on jäfudge 1hmettynyt niin,että sitä voi leikata palasiksi.

Tässä fudgekinusksissa ei mitenkään tuntunut tuo kookosmaidon maku;sen sijaan siinä tuntui kivasti suuresti rakastamani limen maku,joka tasoitti makeutta. Tämä oli tosi hyvää,vaikken vieläkään ole onnistunut kinuskin kanssa kokemaan sellaista makuelämystä kuin aikoinaan koin isän tekemien kinuskien kanssa……

25 kommenttia:

  1. Nam, kinuski kuuluu varmasti monen lapsuuden makumuistoihin. Tämä uudistettu versio vaikuttaa vallan mainiolta.

    PS. laitoin linkkisi ja kommenttisi vähän järjestykseen, ei haitanne?

    VastaaPoista
  2. Reija:kiito kun laitoit sen järjestykseen,siellä kommenttilootassa ei oikein ollut kommentinpoistomahdollisuutta,ja jo nolotti kun niitä surkeasti onnistuneita linkityksiä tuli liikaa...;-)

    VastaaPoista
  3. Kääk! Aivan ihanaa! Mä en malta odottaa, että kokeilen tätä, toffeenkaipuu on välillä valtaisa! Tykkään myös kauheasti kinuskipäällysteisistä kakuista, ehkä tätä voisi käyttää myös sellaisiin! Ihanaa Yaelian!

    VastaaPoista
  4. Oi wau, kuulostaa ihanalta! Ja hymyilytti tuo isän keittiövuoro :)

    VastaaPoista
  5. Johanna:-) Varmasti sopii kinuskikakkuun! Ajattelinkin juuri samaa tätä laittaessakin...

    Hannele:-)

    Jytis:-) Isän keittiövuorot olivat suuri tapaus;-)

    VastaaPoista
  6. Meillakin tehtiin kinuskia, mutta sen teki aiti! Hyvaahan se oli, mutta minun makuuni hieman liian imelaa - jopa lapsena. Mutta sita oli hauska tehda.

    VastaaPoista
  7. jotain tämmösiä tieteellisiä kokeita tein pikkusena mutta aina toffeista tuli kiteisiä ja otti päähän.. nyt voisi taas kyllä testata.

    VastaaPoista
  8. Anna:isäni kinuski oli niin hyvää,että se ei ollut edes imelää,näin ainakin muistan.Ja isä ei antanut auttaa siinä
    kinuskinteossa:-(

    Aleksi: Toffeeta se kai on,ennekuin sitä sekoittaa,Mä taas tykkään,kun se on sellaista murenevaa,eikä sellaista venyvää.Sä varmaan keksitkin jonkun hyvän toffeeversion.

    VastaaPoista
  9. Piipahdin katsomaan, mitä hyvää olit tänään tehnyt. Vesi tuli kielelle. Löytyyköhän täältä Suomesta noita tarvikkeita? Minun kaapissani ei ole, en siis voi heti aloittaa namin keittoa.

    VastaaPoista
  10. Toi lime on jännä lisä. Maistuuko lopputuloksessa? Tein joskus kerma-aikoina fudgea englantilaisen ohjeen mukaan ja siihen tuli vähän etikkaa. Se ei kuitenkaan maistunut valmiissa namissa.

    VastaaPoista
  11. Unelma:kiva kun piipahdit:-) Kyllä Suomestakin näitä tarvikkeita löytyy...

    Okriina;Lime nimenomaan maistui lopputuloksessa.Ahaa etikkaa,jos teen uudestaan niin lisäänkin sitä vähän..

    VastaaPoista
  12. Unelma:kiva kun piipahdit:-) Kyllä Suomestakin näitä tarvikkeita löytyy...

    Okriina;Lime nimenomaan maistui lopputuloksessa.Ahaa etikkaa,jos teen uudestaan niin lisäänkin sitä vähän..

    VastaaPoista
  13. Pink fudge?! Yum, that looks good.

    VastaaPoista
  14. aah, kinuskia! Kun ei muuta saanut, me keitettiin kaverini kanssa sokeria voita ja maitoa kerman puutteessa paistinpannulla ja kyllä sitä nekkua oli ilo imeskellä. Pureskelu, niin nautinnollista kuin se olisi ollutkin saattoi aiheuttaa paikan irtoamisen tai muuta kivaa pikku kamalaa.

    VastaaPoista
  15. Dina:This is vegan fudge, no animal products involved;-)

    Krisu: Juu se kinuskin tekeminen kivaa onkin.Se vaihe,kun se on venyvää,voi ollakin vähän kohtalokasta purukalustolle ;-)

    VastaaPoista
  16. Kauniita lapsuusmuistoja ja varmaankin aivan ihania kinuskeja! *nam*

    Miksiköhän muuten käy aina niin (ainakin mulle), että vaikka kuinka yrittää jäljitellä jotain äidin/isän/mummon/jonkun muun lapsuudessa tekemää ruokaa, ruoasta ei vaan saa yhtä hyvää?

    Onnea kisaan!

    VastaaPoista
  17. Hippu:Kiitos:-) Isän kinuskit oli ihan sairaan hyviä ja koostumus oli tosi hyvä myös.Harmittaa kun en ehtinyt ottaa tarkkaa reseptiä,en tiedä millä konsteilla niistä tuli niin hyviä! Mutta kai se makuaistikin muuttuu vuosien varrella;-)

    VastaaPoista
  18. The translator didn't make a whole lot of sense so I missed all the reminiscing, but the end result sure looks delicious! I LOVE fudge!

    VastaaPoista
  19. Robin:Thanks:-) This was vegan fudge, and really yummy!

    VastaaPoista
  20. Oih, tuota pitaa kokeilla. Reseptisi on ihania myos sen puolen etta ovat maidottomia. Itse myos kaytan soijamaitoa, tofua ja kookosmaitoa mieluummin kuin tavallista.
    On se kumma kun mikaan lapsuudenajoilta ei maistu enaa samalta. :-) Mutta makuaistini on kylla muuttunut ian mukana. Makeaa esim. en pysty syomaan enaa niinkuin ennen.
    Ai niin, ja pitaa viela kehua: ostin K-mix vatkaimen, punaisen niinkuin sinullakin! Entinen Philips vatkain minulla oli vuodesta 1987 ja alkoi temppuilemaan liikaa.

    VastaaPoista
  21. S;Tavallista lehmänmaidon käyttöä en voisi enään kuvitellakaan.Jännää tosiaankin miten makuaisti muuttuu vuosien aikana,ja niinkuin sinulla,minullakin on muuttunut nimenomaan tuon makeuden kanssa,kaikki tavalliset suklaatkin tuntuvat ihan ällöttävän makeilta,joten ei tee(onneksi)enään mieli. Onnea uuden punaisen K-Mixin johdosta;on hyvä laite!

    VastaaPoista
  22. Ihana ohje! Täytyy tosiaan kokeeilla tätä isäntä varsinkin rakastaa kinuskia ja ollaan joskus yritetty tehdäkin mutta jotenkin se on aina mennyt suteen.. =( Jospa tällä onnistaa! =) Näyttää ainakin aivan upealta!

    Maria

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...