tiistai 15. syyskuuta 2009

Pähkinäiset banaani-taateliherkkupalat

taatelibanaanipikkuleivat

Kotini viereisessä puistossa on muutamia taatelipalmuja ,jotka tähän aikaan vuodesta ovat täynnä taateleita.Ulkoilutan koiraani tuossa puistossa, ja koiran nuuskiessa ympäristöään olenkin katsellut ympäröiviä puita tarkemmin kuin ennen.

Pieni palmu Yksi taatelipalmuista on tässä;ei mikään kauhean suuri palmu,mutta kuitenkin täynnä taateleita.

Taatelit puussa

Tässä näkyvätkin taatelit paremmin. Suurin osa on vielä vihreitä,mutta keltaisia kypsyneitä oli jonkun verran tipahtanut maahan,ja löysinkin sieltä joitakin ihan hyviä sellaisia,joihin ötökät eivät vielä olleet ehtineet pesiytyä. Kaupassakin olen nähnyt paljon keltaisia tuoreita taateleita, mutta ne näyttivät ja tuntuivat kovilta, enkä niitä koskaan ostanutkaan,ennenkuin yksi kommentoijistani, Tiskiharjafeministi,ystävällisesti informoi minua,että ne kaupat taatelit ovatkin hyviä,etenkin jos niitä laitetaan yöksi pakkaseen,jossa ne hieman pehmenevät ja muuttuvat läpikuultaviksi.

Taatelit Ja tältä ne kaupan  taatelit näyttävät. Keltaisia ,pulleita ja kauniita.Ne ruskeat, joita yleensä käytetään,ovatkin viime vuoden kuivuneita taateleita (Tiskiharjafeminist,kiitos valistuksesta:-)

2 eri taatelia Tässä sitten vierekkäin kaupan taateli ja puiston taateli (joka on tuo laihempi) Nämä olivat yli yön pakkasessa, ja olivat hieman pehmentyneet ja tulleet läpikuultaviksi. Kaupan taatelin maku oli tosi hyvä  mutta puiston taas ei ollut mitenkään erikoisen hyvä,joten jätän ne siellä kasvavat ihan suosiolla sinne maahan seuraavalla kerralla…Taateleiden koostumus on hyvästä mausta huolimatta kuitenkin erittäin kuiva tässä vaiheessa. Niinpä laitoinkin taatelini kuivuriin pariksi tunniksi,jonka jälkeen ne olivat ihanan pehmeitä,kuori lähti helposti irti painamalla,ja maku oli ihan toffeinen,ihana!  Mietin mitä niistä tehdä,ja ajattelin,että jos sekoitan ne kypsien banaanien kanssa,jossa niissäkin on paljon makeutta ,voisin tehdä niistä jotain,ja näin syntyivät nämä makupalat. Näitä voi tehdä ihan tavallisistakin taateleista, mutta kuoret olisi hyvä ottaa pois.

Pähkinäiset banaani-taateliherkkupalat

  • 1 dl soseutettua taatelia`+1½ soseutettu banaani,yhteensä 2 dl
  • 31/4 dl pähkinäseosta (käytin näistä jäljellejäänyttä saksanpähkinä+kookos+manteliseosta, sekä lisäsin vielä desin mantelijauhoa)
  • 1½ rkl pellavansiemenrouhetta/jauhoa
  • ripaus suolaa ja vaniljauutetta

taateinamu Taateli+baananiseos sekoitetaan hienonnettujen pähkinöiden  ja. pellavansiemenrouheen kanssa.  Seos oli löysähköä ,ja laitoin sitä silikonimuottiin,jonka taas laitoin pakkaseen. Kun ne olivat tarpeeksi kovettuneet, asetin ne kuivuriin, ja kuivatin niitä ,kunnes ne olivat päältä ja alta kuivuneet. Nämä jäivät sisältä hieman pehmeiksi,kun taas pinta oli kuivunut. Näitä voi myös kuivattaa uunissa alhaisimmalla lämpötilassa uuniluukun ollessa raollaan. Näistä tuli hyviä ja olivat miedosti makeita,ja taateleiden sekä banaanien maku tuntui näissä hyvin. Hyvä puoli näissä oli se,ettei minkäänlaista sokeria tai muuta makeutusainetta ollut lisätty:taateleiden ja kypsien banaanien oma makeus riitti aivan hyvin.

19 kommenttia:

  1. Voi mitä ihanuuksia olet taas viime aikoina tehnyt! Minulta on jäänyt koko blogitouhu ihan pimentoon (sattuneista syistä..), ja tällä välin sinä olet kerennyt postailemaan vaikka mitä herkkuja. :-)

    En ole muuten koskaan elämässäni nähnyt tuoretta taatelia, joten kiitos valaisevista kuvista ja tiedoista! Itse asiassa, taisin luulla, että taatelipuun hedelmät ovat niitä ruskeita kuivattuja, heh. :-D Varmaan tosi hyvä tuo taatelin ja banaanin yhdistelmä.

    VastaaPoista
  2. Hippu:Ai kun kiva kommentoit;odotankin,että saat bloggailuintosi takaisin. Mullekin nuo keltaiset tuoreet taatelit olivat vielä viikko sitten tuntemattomia,tuijotin niitä vain marketeissa,mutten ostanut ennenkuin sain hyvää infoa miten niitä voi käyttää.Alussa ne on ihan kovia mutta jäädytys ja sitten lyhyt aika kuivurissa tai uunissa saa ne ihanan makuisiksi.

    VastaaPoista
  3. Voi hyvä ihme näitä sinun herkkujasi ja kivan eksoottisia kuviasi jotka hivelevät aistejamme!

    On varmaan niin taatelin maukkaita kakkusia :)

    VastaaPoista
  4. Taatelin 'oikea' väri tuoreena oli minulle täysi uutinen. Mikä on tuo vaniljauute?

    VastaaPoista
  5. Rita:-)Oli maukkaita,ja mikä parasta;ei yhtään muuta sokeria kuin hedelmien oma sokeri ja pähkinöiden rasvat,ja kuitenkin ihan hyvää!

    Lissu:Monille varmaankin uusi juttu tuo,että taatelit ovat tuoreina tuon näköisiä. Täällä olen nähnyt,mutta aina luullut,että niitä ei voi sellaisina syödä. Vaniljauute on aidosta vaniljasta uutettua , siis ei mitään synteettistä.

    VastaaPoista
  6. Tiskiharjafeministi15. syyskuuta 2009 klo 21.33

    mieheni muuten arveli, etta puistoissa ja katujen varsilla kasvavat taatelipalmut olisivat enemmankin jotain koristelajiketta, eika niinkaan syotavaksi tarkoitettuja :).Ne kaupasta ostetut ovat viikon pakastamisen jalkeen tummia ja aivan suussa sulavia.Laheta uusi kuva sitten :). Tuo sana "toffeinen" kuvaa hyvin makua.

    VastaaPoista
  7. Tiskiharjafeministi: No siltä ne maistamisen perusteella taisi ollakin,ei ollut lainkaan makeeta eikä hyvää kun maistoin. Tuon satsin käytinkin jo,pitää ostaa lisää ja katsoa, miltä ne tosiaankin sitten näyttävät viikon pakastamisen jälkeen.

    VastaaPoista
  8. Enpä ollut nähnyt ennen edes kuvaa tuoreesta taatelista. Mielenkiintoinen juttu ja lurps tekisi mieli heti maistaa noita makupaloja!

    VastaaPoista
  9. This is so interesting, the dates that I've tried look quite different. I'd love to try those one day! :)

    VastaaPoista
  10. Okriina: Tuoreet taatelit osoittautui tosi herkulliseksi parin toimeenpiteen jälkeen ja nuo makupalatkin oli ihan hyviä.Taateli onkin hyvä sokerin korvikkeena välillä.

    Lorraine: These are fresh dates straight out of the tree, and very yummy after freezing and some heating. Most people, including me before, think the brown dates come from trees.

    VastaaPoista
  11. oj, så många godsaker....har aldrig prövat att äta rödbetan rå, men det spar ju en hel massa koktid. ska prövas! håller du på att förbereda dig inför rosh ha shana? (därav all matlagning?) gott nytt år!

    VastaaPoista
  12. Sara> Rödbetan är jättegod som rå,med en god dressing och kryddor. Hälsosamt också! Jag förberedar mig inte specielt för Rosh Hashana,eftersom jag är då hos vänner.Tack för nytt år hälsningar!

    VastaaPoista
  13. Taateleiden keltaisuus oli tosiaan yllätys minulle, kuin monelle muullekin. Tiesin, että kaupassa myyvät kuivattuja mutta olin ajatellut että väri olisi jotenkin enemmän luumun suuntaan kun keltaiseen! :)

    On hauska lukea näitä sinun tarinoitasi, vaikken varmaan koskaan pääse koskemaankaan tuoretta taatelia :)

    VastaaPoista
  14. Nelle:Yllättävää onkin,että ihmiset luulevat taateleiden olevan alunperin ruskeita. Alussahan ne ovat vihreitä ,sitten keltaisia,ja myöhemmin ruskistuvat. Kaupoissa myydään pakastealtaassa pakastettuja tuoreita taateleita,jotka ovat ruskeita,mutta eivät kuivuneita.
    Sääli,ettei näitä keltaisia saa Suomessa,koska ovat todella hyviä pakastuksen ja pienen lämmityksen jälkeen.

    VastaaPoista
  15. Pakko yhtyä tähän hämmästelyyn, enpä arvannut minäkään miltä tuore taateli näyttää. Banaani ja taateli (ainakin se kuivattu) ovat kyllä mainioita makeuttajia!

    VastaaPoista
  16. Jytis: Jeps,aivan loistavasti toimivat taateli ja bansku näissä makeuttajana..

    VastaaPoista
  17. Som sagt väldigt intressant att läsa om dina historier, även om man kanske själv inte någonsin får tag på dessa färska dadlar :) Skiljer de sig mycket från de bruna dadlarna som man får köpa på våra saluhallar här i skandinavien? De är nämligen också jätte goda tycker jag, men säkerligen är de ännu bättre där nere :)

    VastaaPoista
  18. Noita tuoreita taateleita löytyy täältäkin, vähän metkan makuisia. Tuoreita vihreäkuorisia manteleitakin maistanut.

    VastaaPoista
  19. Hannele>Niitä ei pitäisikään syödä ihan noin,siis eivät ole niin kauhean hyviä,vaan pitää pakkasessa pari päivää ja sulattaa,niin ovat hyviä.Niistä ihan tuoreista manteleistä en oikein tykkää.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...