sunnuntai 6. syyskuuta 2009

Pieniä mango-limetorttuja (raw)

KUVAT 011 Mangojen nyt ollessa parhaimmillaan täälläpäin ,on jo jonkun aikaa tehnyt mieli tehdä niistä jotain makeaa. Päätin sitten tehdä yhtä pientä tilaisuutta varten näitä samantapaisia pieniä raw torttuja,joita olen tehnyt aikaisemmin täällä ja täälläkin . Kävin samalla pikaisesti läpi uutta raw food keittokirjaani “Sweet Gratitude”,jota olen jo kauan kuullut kehuttavan,mutta en jaksanut kuitenkaan keskittyä ihan kokonaan siinä oleviin resepteihin,vaan tein nämä aika lailla kuten aikaisemmin tekemäni mansikkatortut,tosin cashewmaidon vaihdoin mantelimaitoon,kun huomasin useassa kirjan reseptissä sitä käytettävän. Näitä torttujahan voi tehdä niin monella variaatiolla,pääainekset niissä ovat erilaiset pähkinät pohjaa varten,ja täytettä varten joku hedelmä/marja jne. sekä cashewpähkinät, manteli/kookos/cashewmaito/,kookosöljy, kaakaovoi ja makeutus,yleensä agave.

KUVAT 009

Jos haluaa katsoa kuvia oikein upeista tämänlaisista tortuista,kannattaa vilkaista Heathyn blogia. Raw food jälkiruokamestarin blogissa on mitä upeampia jälkiruokia.Hän on myös julkaissut e-kirjan,jonka hankin joitakin kuukausia sitten,mutta toivoisin sen olevan ihan kirjamuodossa,;kirja on kuitenkin kirja……

Nämä nyt tein näin:

Pienet mango-limetortut

Pohja: I dl mantelia, 1 dl saksanpähkinöitä, 1 dl kookosraastetta, ripaus suolaa, 4 medjoul taatelia tai muita isoja taateleita.

valmistus

Pähkinät ja taatelit jauhetaan massaksi,japainetaan pienten silikonisten muffinivuokien pohjalle,Laitoin ne täytteen valmistuksen ajaksi kuivuriin,mutta se ei ole välttämätöntä.Lisäsin pohjamassaan myös pari karvasmantelia,jonka tilalla voi käyttää manteliuutetta,mutta sekään ei ole välttämätöntä. Itse vaan pidän kovasti marsipaanin mausta….Pohjamassaa muuten jäi yli;sen voi pakastaa ja käyttää seuraavalla kerralla,tai tehdä niistä pikkuleipiä..

Täyte:

  • 1½ dl cashewpähkinöitä,liotetaan vähintään ½ tuntia.
  • 2 dl manteli-tai cashewmaitoa (käytin tällä kertaa aiemmin tekemääni mantelimaitoa,mutta cashewmaito tekee täytteen kermaisemmaksi)
  • 1 kokonainen mango (mangoni oli valitettavasti aika mauton,joten näistä tuli mango-lime torttuja mangotorttujen sijaan).
  • 1 limen mehu
  • 4½ rkl agavesiirappia (lisääkin voi laittaa,en pidä kovin makeista jutuista)
  • 8 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 1 rkl jauhettua lesitiiniä.

Liotetut cashewpähkinät jauhetaan mantelimaidon/cashewmaidon kanssa, niin että vähitellen lisätään maitoa joukkoon.Tarkoitus on saada sileä tasainen seos. Tämän jälkeen lisätään mango, limemehu,agavesiirappi,ja jauhetaan taas kunnes kaikki on sekoittunut. Lopuksi lisätään kookosöljy ja lesitiini,ja jauhetaan vielä. Kaadetaan vuokiin,jotka asetetaan pariksi tunniksi pakkaseen ennen tarjoilua.Nämä säilyvät hyvin pakkasessa parisen kuukautta.Päälle ripottelin hieman aiemmin kuivaamaani limenkuorijauhetta.Pienet silikoniset muffinivuoat ovat tosi käteviä:tortut irtoavat niistä jäätyneinä tosi helposti!

Tuota Sweet Gratitude-kirjaa pitää kunnolla katsella ja sitten valita sieltä resepti,jonka toteutan sanantarkasti. Ongelmana kirjassa on se,että joitakin useassa reseptissä käytettäviä aineksia kuten Irish Moss-levää eli karrageeniä,jota en ainakaan täältäpäin saa mistään. Sitä käytetään myös joidenkin olueiden valmistuksessa. Tuota karrageenia tulisi käyttää ihan siinä levämuodossa eikä pulverina tai sellaisena.Toinen aines,mitä kirjassa käytetään myös paljon, on nuori kookospähkinä,Täällä löytyy helposti ja edullisesti vanhoja karvaisia kookospähkinöitä,mutta nuoria ei sitten lainkaan.Eräässä lähimarketissa oli pakastettuja nuoria kookospähkinöitä,mutta he eivät enään tuo niitä . Viime vuonna Helsingissä nän niitä ViiVoanissa ,tänä kesänän taas en niitä nähnyt.

31 kommenttia:

  1. Kiva ohje taas kerran! Mitä olet tykännyt Sweet Gratitude-kirjasta? Se näyttää aika kivalta noin nettiselailun perusteella. Täällä on pikkuisen tainnut kerran raw food -kärpänen puraista...

    VastaaPoista
  2. No, huomasin juuri, että olitkin tarkemmin kommentoinut postauksen loppuosaan. Onko joku muu vastaava, johon olet tykästynyt?

    VastaaPoista
  3. Okriina;ihan hyviä ohjeita kirjassa;tosin vaikka se on aika uusi,niin kuvat ovat tosi vanhanaikaisen näköiset,ehkä koska kirja on painettu kierrätetylle paperille. Ja kuten tuossa mainitsin,niin niin monessa reseptissä tuota Irish Mossia käytetään,ja niissä resepteissä se on ihan välttämättömyys. Mulla on pari muutakin raw kirjaa,mutta paras kirjoistani on Matthew Kenneyn "Everyday Raw" Kauniita kuvia ja hyviä ohjeita, mutta niin monessa käytetään sitä nuorta kookospähkinää,jota täällä ei saa.En ole kuitenkaan yhtäkään ohjetta tehnyt step by step ohjeiden mukaan,katson niitä ja sovellan....

    VastaaPoista
  4. Näyttipä hyvältä tuo leivos kuvassa! Pitäisköhän mennä syömään iltapalaa, että pääsöö ohi. :-D

    VastaaPoista
  5. Timo:Kiva kun kävit täälläkin kommentoimassa..Taisi olla paikallaan se iltapala;-)

    VastaaPoista
  6. Ompa kertakaikkiaan kauniita kakkusia! Mango-lime-yhdistelmä kakussa kuulostaa niinhyvältä!

    VastaaPoista
  7. Risulinna:-) Oli ihan hyvä yhdistelmä;ensi piti laittaa pelkästään mangoa,mutta kun se oli aika mauton lisäsin limeä,ja se toimi!

    VastaaPoista
  8. Kertakaikkiaan herkullisen oloinen ohje! Noitahan on ihan pakko joku kerta kokeilla - nam!

    VastaaPoista
  9. Nam, hyviltä näyttää. Pitänee jättää viikonloppuun raakaherkkujen tekeminen:) ja kiitos linkkivinkistä aika uskomattomaan herkkublogiin:)

    VastaaPoista
  10. Päivi:Kiva kun kävit kommentoimassa!Kokeilepa,ovat tosi hyviä..

    Heidi;on tosi hyvää. Tosiaankin ihania herkkuja siellä linkin takana.

    VastaaPoista
  11. Tosi kivan näkösiä ja herkullisen kuulosia leivoksia :)

    VastaaPoista
  12. Mielenkiintoinen ohje, varmasti herkullisia!!

    VastaaPoista
  13. Jonna:nimenomaan ovat herkullisia.Nämä ovat erittäin täyttäviä,joten pieni annos kerralla riittää.

    VastaaPoista
  14. They look so intriguing! I've never tried anything like those :)

    VastaaPoista
  15. Lorraine:These are really worth a try....

    VastaaPoista
  16. Nam! Rakastan mangoa ja rakastan limeä! Kuola valuu.

    VastaaPoista
  17. Onpas herkullinen ohje. Sulla näitä piisaa, iskee oikein valinnan vaikeus, mitä seuraavaksi kokeilisin. :)
    Ja minä myös kiitän tuosta ihanasta linkkivinkistä! <3

    VastaaPoista
  18. ESC:kiitos:-) Nämä on herkullsia,tosin aika lailla pähkinöitä menee näihin.

    VastaaPoista
  19. ser otroligt gott gut. nyss hemkommen ska rota i skåpen och se om det alla ingredienser finns hemma!

    VastaaPoista
  20. Aivan uskomattoman ihania juttuja taas kerran.

    VastaaPoista
  21. Those look delicious! Aren't the mangoes wonderful now?

    VastaaPoista
  22. Vaikken ole marsipaanin ystävä niin noita voisin maistaa.
    Useasti blogiasi selaillut, nyt lisäsin itseni lukijaksesi.
    Irlannin iltapäivä auringosta
    Heljä

    VastaaPoista
  23. Ompa pirteän värisiä herkkuja! :) Kaikki postauksesi olen lukenut mielenkiinnolla, mutten ehtinyt sitten kommentoimaan. Ite en oo elävään keittiöön ihmeemmin kerennyt tutustumaan, mutta ajattelin toivoa viimeistään joululahjaksi paria elävän keittiön kirjaa. Blogistasi toki ajattelin muutamaa vegeherkkua myöskin testata kunhan aikaa jää ;)

    VastaaPoista
  24. Sara>Välkommen tillbaka!De här var jättegoda!

    Vellipoika:-)

    Robin:They indeed are:-

    Rouva H:Kiva kun kävit kommentoimassa:-) Näihin ei tule marsipaanin makua lainkaan jos jättää manteliaromin pois.

    Insanity:Kiitoksia! Sulla onkin blogissasi niin hienoja juttuja, että ihan jännää katsoa,mitä saat aikaiseksi elävän keittiön aineksista.

    Hannele:Juu,kokeile...

    VastaaPoista
  25. Hanna;kiva kun jätit kommentin:-)

    VastaaPoista
  26. Tein tänään noita mango-lime torttuja. En ole aikoihin (koskaan?) syönyt mitään NIIN HYVÄÄ.

    Kiitos. Valtavan ihana blogi sinulla.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...