torstai 11. joulukuuta 2008

Perulainen kala-äyriäiskeitto


Ihastuin perulaiseen ruokaan vieraillessani siellä 2 kertaa vuonna 2005,yhteensä noín 6 vk.Ehdin sinä aikana jonkun verran tutustua perulaiseen keittiöön, joka mielestäni on parhain eteläisen Amerikan keittiöistä. Muistan miten olin haltioissani perulaisessa supermarketissa Limassa, jossa näin lukemattomia eri perunalajikkeita, vaikka minkä värisiä! Lisäksi chili-ja paprikalaatuja oli uskomattoman paljon, samoin eri maissilajikkeita. Nykyinen perulainen keittiö on saanut vaikutteita inkojen, espanjalaisten, afrikkalaisten, ranskalaisten, italialaisten sekä Kantonin kiinalaisten ja japanilaisten keittiöistä. Perun matkailijoita saattaa hämmästyttää suuri kiinalaisten ravintoloiden määrä, varsinkin Limassa.Näitä ravintoloita kutsutaan nimellä "chifa" ja ne itse asiassa tarjoavat ruokaa,mikä on saanut vaikutteita sekä kiinalaisesta että perulaisesta keittiöstä.

Yksi suosikeista Perussa oli äyriäiskeitto nimeltä Parihuela,aivan ihana keitto! Olen joutunut improvisoimaan reseptiä joidenkuiden ainesten puutteesta johtuen, mutta tämä keitto on todella herkullinen myös tällä reseptillä. Alkuperäisessä Parihuelassa käytetään kahta eri perulaista chililajia :


1. Aji panca (aurinkokuivattu punainen, ei vahva chili)
2. Aji mirasol (aurinkokuivattu keltainen, vahva chili)
Näitä chilejä myydään Perussa kaupoissa jauheena sekä tahnana. Koska näitä on vaikeata löytää Perun ulkopuolella, korvasin ne tavallisella paprikalla sekä chilihiutaleilla.Alkuperäiseen Parihuelakeittoon tulee tietysti paljon ihania mereneläviä, tässä korvasin ne pakastetuilla äyriäisillä.
Perulainen
 Kala-äyriäiskeitto


  • 4½ rkl öljyä paistamiseen
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 3 kuorittua tomaattia
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 laakerinlehti
  • 1½ rkl paprikajauhetta
  • ½ rkl chilihiutaleita
  • 2 rkl tomaattisosetiivistettä
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 2 dl valkoviiniä
  • pari pakastekalafilettä
  • 400 gr äyriäisiä (tämä voi olla mikä vain, itse käytin pakastettua katkarapu, simpukka ja mustekalasekoitusta)
  • 1 rkl hienoksi silputtua persiljaa
  • 1 rkl hienoksi silputtua tuoretta korianteria
  • 3 litraa valmista kalalientä(kalaliemikuutioista tai oikeaa kalalientä, tai fondia)
  • 1 rkl limen mehua
  • pippuria, suolaa
  • kevätsipulia

Valmista kalaliemi ensin erikseen. Silppua sipuli ja valkosipuli,ja kuullota öljyssä, älä kuitenkaan ruskista. Lisää kuoritut tomaatit (mulla on Tupperwaren kuorija, joka aivan loistavasti kuorii myös ohutkuoriset tomaatit ja hedelmät)paprikajauhe, chilijauhe tai hiutaleet,vähän suolaa, pippuria, oregano , tomaattitiiviste sekä laakerinlehti, ja paista 4-5 minuuttia. Lisää viini. ja keitä miedolla lämpötilalla viitisen minuuttia.Lisää nyt kalaliemi sekä soijakastike, ja anna kiehua 20 minuuttia.Lisää tämän jälkeen kalafilee/palat sekä äyriäiset, korianteri-ja persiljasilppu. Anna kiehua vielä 10-15 minuuttia. Puristele keittoon limen mehua juuri ennen tarjoilua ja keitto voidaan vielä koristella kevätsipulin palasilla. Buen provecho!

10 kommenttia:

  1. Oijoi, joutuu tätäkin varmaan kokeilemaan, kun kuulostaa taas niin hyvältä :-)

    Kiva kun sulta saa tietoa tosta Etelä-Amerikan keittiöstä - ainakin mun kulinaristisella kartalla tuo maanosa on nimittäin totaalisen musta aukko. Miten se on jäänytkin niin pimentoon :-O Aika jännä, että tuo perulainen keittiö on saanut vaikutteita noinkin monesta maasta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Hippu, toi on ehdottomasti yksi lempikeitoistani, todella hyvää.
    Etelä Amerikka on uskomattoman kiinnostava alue kulinaarisesti. Tuo,että esimerkiksi kiinalaiset ja japanilaiset ovat vaikuttaneet siihen keittiöön, niin vastakkaiselta rannalta Aasiasta tultiin toiselle puolelle Tyyntä merta eli siis Kiinasta ja Japanista Peruun. Niitä tuli paljon 1800-luvulla ja esim.Limassa on viehättävä Chinatown. Ja entinen presidenttihän oli japanilaissukuinen..

    VastaaPoista
  3. En edes aiemmin tajunnut, kuinka tuntematon tuo E-Amerikka mulle onkaan, ennen kuin nyt sun blogisi myötä. En oo edes oikein törmännyt keittokirjoihinkaan siltä alueelta. Aika outoa. Tosin eihän Afrikan maiden keittiötkään ole täällä kauhean tunnettuja (paitsi ehkä Pohjois-Afrikan).

    Mutta tosi kiva, että nyt oppii siitäkin jotain! Siellä tuntuu tosiaan olevan vaikka mitä mielenkiintoista ruokaa!

    VastaaPoista
  4. Varmasti maistuvaa keittoa aineksista päätellen!:P

    VastaaPoista
  5. näyttää ihan hyvälle- toimiskohan esim. lohella myös? Mulla on noiden kalojen kanssa vähän, et tarttis vaan lähtee kokeileen jotain uutta. kalaa tulee syötyä nii vähän

    VastaaPoista
  6. Nelle, kyllä siihen varmaan lohikin käy, tosin lohella on aika vahva ominaismaku, joka muuttaa sitten keiton makua varmaan.Itse käytin Niilin ahventa kalana.Ja äyriäiset on ihan must tässä keitossa.

    VastaaPoista
  7. Voi nams. Tähän voisinkin upottaa espanjasta tuliaisiksi saamani äyriäis-säilykkeet. Perulaisesta ruoasta olen saanut hirmusti suosituksia mutten ole koskaan tehnyt itse. Kokeilulistalle ehdottomasti :)

    VastaaPoista
  8. Hanna :-) perulainen ruoka on tosi ihanaa ja siis tama keitto kans, vaikkei niita alkuperaisia chileja ja tuoreita ayriaisia kaytakaan.

    VastaaPoista
  9. Kuulostaa juurikin siltä että söisin iloisesti koko kattilan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chef Jones,no sen arvoista tämä keitto onkin,samoin kuin se sun boullabaissesi!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...