perjantai 26. joulukuuta 2008

Vihreä pizza ja epäonnistuneet Tosca-tarteletit

Menen viikonloppuvierailulle ja ajattelin viedä jotain makeaa mukaan; toscapiirakka on ihanaa ja en ole aikoihin sellaista tehnyt. Suunnitelmissa olivat vegaaniset toscapiirakat ja olin varma että kaikki ainekset löytyvät kotoa. Taikinaa tehdessäni huomasinkin että vehnäjauhoa oli vain puolet tarvittavasta, joten loppuosan korvasin täysjyväjauhoilla ja maizenalla. Tulos oli kamala!!!Toscakuorrute oli hyvää, mutta itse taikinapohja oli täysin epäonnistunut tekele. Koko tuliainen oli pilalla ja kotoa ei löytynyt kunnon aineksia johonkin muuhun kakkuun.Siispä sadetta uhaten (tähän aamuun saakka täällä satoi 2 päivää melkein non-stop :-) menin lähimpään kauppaan, ja ostin kananmunia, voita ja jauhoja. siis täysin ei-vegaanisia aineksia. Jauhoin monitoimikoneessa jo valmiiksi paistetut toscapäällykset ja lisäsin ne uuteen toscapäällysseokseen.Tein piirakkapohjan ja tartelettien sijasta tein yhden kokonaisen piirakan. Pikkuruisen koepiirakka maistui hyvältä, joten toivottavasti piirakka kelpaa kylässä.
Samalla teki mieli leipoa vielä jotain ja tällä kertaa suolaista ja helppoa.Eli siis pizzaa,jota laitan aika harvoin, sillä se on tosi hyvää ja sellaista mitä mun tulisi kyllä välttää...Hyvä pizza mielestäni kaipaa myös juustoa, jota yritän syödä äärimmäisen harvoin..Tein samanlaisen pizzataikinan kuin mitä käytin aikaisemmin tekemässäni vuohenjuusto-viikunapizzassa,paitsi että en laittanut öljyä enkä antanut taikina seisoa jääkaapissa seuraavaan päivään asti. Sen sijaan laiton taikinaan ennen kohoamista 3 suurta ruokalusikallista aiemmin tekemääni pestoa,jolloin taikinasta tuli vihreäpilkkuinen ja myös öljyinen. Taputtelin pizzataikinan käsin pellillä olevan leivinpaperin päälle. Koska tässä taikinassa jo itsessään on sekä makua että rasvaa, täytteitä ei paljon tarvita.Sivelin päälle vielä hieman pestoa, ja laitoin päälle halkaistuja kirsikkatomaatteja, aurinkokuivattujen tomaattien palasia sekä parmesaanilastuja. Paistoin uunissa 250C 10 minuuttia tai kunnes pizza oli hieman ruskistunut. Olipa hyvän makuinen taikina, pestossahan oli myös juustoa ja koko taikinapohja oli tosi herkullinen. Peston sijasta voisi käyttää muitakin yrttejä, esim. persiljavalkosipulitahna olisi varmaankin tosi hyvää tällaisessa taikinassa.

Ylläolevassa kuvassa epäonnistuneet tarteletit (vain pohja oli epäonnistunut... Uuden piirakan taikinan tein seuraavan ohjeen mukaisesti, kirjasta" Leipominen on ihanaa"

Muropiirakkataikina

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

125 g margariinia tai voita

1 muna

3/4 dl sokeria

Tee vehnäjauhoista, joihin on sekoitettu leivinjauhe, rasvasta, sokerista ja munasta tasainen taikina nyppimällä ainekset nopeasti sekaisin.Pane 30 min. viileään. Kauli taikina ja vuoraa sillä voideltu piirakkavuoka. Paista uunin alaosassa 225 asteessa 15 minuuttia.Valmista sillävälin toscakuorrutus ja kaada se puolikypsän piirakkapohjan päälle.Paista uunin keskiosassa 175-200 asteessa puolisen tuntia. Tein pikkuruisen koepiirakan, ja taikina oli tosi hyvää ja mureaa.Sopii erinomaisesti tämän tyyppisiin piirakoihin.

Tänään on Tapaninpäivä ja huomenna joulukuun 27. päivä. Nämä kaksi päivää ovat aina vähän vaikeita koska vanhempani kuolivat juuri joulun aikaan näinä päivinä, tosin eri vuosina, molemmat aivan liian aikaisin vaikeaan sairauteen. Laitankin tähän tämän kynttilän heidän muistokseen, ja ajattelen heitä samalla.

14 kommenttia:

  1. Eihän nuo epäonnistuneelta näytä, hyviä varmaan.

    VastaaPoista
  2. Hannele, päällys oli hyvä, mutta pohja oli kuin kengänpohja.....

    VastaaPoista
  3. Herkulliselta nayttaa,uusi versio varmaan viela maistuukin taydelliselta.
    Lampimia ajatuksia!

    VastaaPoista
  4. Tosca-tarletit näyttävät ihan hyviltä. Ja taikinaohje kuulostaa makoisalta. Varmaan maistuivat.

    Hyvää loppuvuotta ja hyvää Uutta Vuotta 2009 sinulle.

    VastaaPoista
  5. Vesi tuli kielelle kaikkia ruokakuvauksia lukiessa :)

    Osanottoni joulujesi surumielisyyteen. Jotenkin ymmärrän että ihmiset menehtyvät pitkän pimeän vuodenajan kestettyä kauan ja verotettua voimia. Isoäitini kesti tammikuuhun asti muutama vuosi sitten.

    VastaaPoista
  6. Ihana pizza, kävin tsekkaamassa myös sen viikunapizzan. Se se vasta hyvältä näytti. Aivan ihanat täytteet, voin kuvitella maun suuhuni. Njam!

    VastaaPoista
  7. Tuula, Pikkujutut, Arleena, kiitos kommenteista ja samoin hyvaa loppuvuotta.

    Rita, kiva kun tulit vastavierailulle ja kiitos sanoistasi. Varmaankin pimealla vuodenajalla on myos merkitysta jaksamisen suhteen.

    Nemo, kiitos :-)

    VastaaPoista
  8. Kyllä näyttivät nuo leipomukset hyviltä ja maistuis kyllä mullekin!

    Lämmin osanottoni läheistesi vuoksi. Onneksi meillä on jälleennäkemisen toivo, mutta muistot kirvelevät kauan, yhteiset muistot,ikävä...

    VastaaPoista
  9. Marja-Leena, kiitos.Niinhän se on,muistot ja ikävä jäävät aina...

    VastaaPoista
  10. Hyviltä munkin mielestä nuo sinun leipomuksesi näyttävät! Kyllä mulle kelpais oikein hyvin! :-)

    Ja jaksamista sinulle vanhempiesi poismenon takia... Itseltänikin on yksi omainen kuollut juuri joulun alla, ja jotenkin nuo juhlapyhät aina tuplaavat ikävän, joka jo muutenkin on suuri. Voimia!

    VastaaPoista
  11. Hippu kiitos :-) Tuo ajankohta just tekeekin sen vaikeammaksi.
    Se piirakka,minkä sitten tein tartelettien jälkeen, oli oikein onnistunut, tarteleteissa pohja oli todellinen kengänpohja, eihän sellaisia voinut vierasvarana viedä....

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...