keskiviikko 28. tammikuuta 2009
Sitruksinen nuudelisalaatti
Pari päivää sitten oli kiinalainen uusi vuosi, ja samalla alkoi härän vuosi. Siitä muistuikin mieleeni kiinalainen uusi vuosi 2005,jonka vietin Limassa, Perussa. Limassahan on suurehko kiinalainen yhteisö: siellä on myös viehättävä Chinatown( Barrio de Chino),joka on yksi ensimmäisiä kiinalaisia kaupunginosia Amerikan mantereella. Kiinalaisperulaisia ravintoloita, chifoja, on siellä sun täällä, ja kiinalaisilla on myös oma koulunsa sielläpäin. Perun väestöstä 3 % on aasialaisperäistä. Eksän kanssa vietimme kiinalaista uutta vuotta Los Delfines nimisessä kasinossa, jossa usein kävimme. Uuden vuoden iltana siellä vieraili “lohikäärme” tanssimassa, tarjoilu oli kiinalaista uuden vuoden kunniaksi ja kaikki paikalla olevat saivat jopa lahjankin, tälläisen, joka nyt roikkuu katossa tässä tietokoneeni yläpuolella.
Jossain vaiheessa jossakin söin herkullista sitruksella maustettua noodelisalaattia, jota teki nyt mieli tehdä. Pitkät nuudelit edustavat pitkäikäisyyttä ja appelsiinit ja muut sitrushedelmät vaurautta ja terveyttä, joten sitruksinen nuudelisalaatti sopiikin loistavasti näin kiinalaisen uuden vuoden aikaan. Googlasin reseptiä ja löysin joitakin hyviä sitrusnoodelisalaattia,joita jonkun verran muuntelin tällaiseksi:
Sitruksinen nuudelisalaatti
1 paketti nuudeleita (riisi tai tavallisia, tai sobanuudeleita)
1-2 appelsiinia
1 greippi
1 rkl hienonnettua minttua
1 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
Keitä nuudelit.Itse käytin japanilaisia sobanuudeleita (tattarinuudeleita)koska niiden viimeinen päivämäärä oli juuri edessä,mutta tähän salaattiin sopivat myös riisi-tai sellofaaninuudelit, ja tavallisetkin nuudelit.
Kuori appelsiinit ja greippi ja irrota niistä kalvottomia lohkoja. Itse en koskaan kunnolla onnistu saamaan niistä lohkoista tarpeeksi siistejä;näin joku aika sitten Chef’n laitteen, jolla esim. siistien greippilohkojen teko onnistuu kuin leikiten!
Valmista kastike:
2 rkl appelsiinimehua
1 rkl kalakastiketta
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl makeata chilikastiketta
2 tl hunajaa
1 tl riisietikkaa
1 tl maapähkinävoita
suolaa , pippuria maun mukaan
1 murskattu valkosipulin kynsi
Sekoita kaikki kastikkeen aineet tasaiseksi. Täällä käytin suolatonta ja sokeritonta maapähkinävoita, joten suolaa sain lisätä enemmän, mutta Suomessa saa ihanaa suolalla maustettua Lidlin maapähkinävoita,joka mielestäni on herkullisin tietämäni maapähkinävoi. Sekoita kastike nuudelin joukkoon, lisää silputut mintun sekä korianterin lehdet ja sekoita, lisää lopuksi sitruksen lohkot ja sekoita.Anna vetäytyä jonkun aikaa ennen tarjoilua.
Tunnisteet:
Etelä-Amerikka,
Peru,
Salaatit
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Oi, kuulostaa ihanalta, mä haluan kokeilla tätä! Nauratti oma "lukihäriö": Kuori appelsiinit ja greippi ja irrota niistä KELVOTTOMIA lohkoja. Heh, se on meikäläiselle helppoa, lohkot ovat aina ulkonäöltään kelvottomia :)
VastaaPoistaTämä salaatti olikin tosi hyvää! Mun lohkot tosiaankin oli aika kelvottomia, ihan tekis mieli hankkia se Chef'n laite, kun muutenkin tykkään jutuista,jossa on sitrushedelmiä.
VastaaPoistaTätä aion kyllä kokeilla. Sitrukset sopivat hyvin salaatteihin.
VastaaPoistaTeen joskus sitruunaista pastasalaattia, joka on ihan suosikkiani ja pystyn syömään sitä isot määrät!
Kiitos ohjeesta, kokeilen kastiketta heti tänään!
VastaaPoistaTosin mulla ei ole maapähkinävoita, mutta ehkä tämä toimii ilmankin?
Mulle tulee illalla vieras ja tarjoan kalaa, nuudeleita ja vihreitä vihanneksia. Tämä kastike toimii varmasti niille hyvin.
Öh, voisin vannoa eilen lukeneeni yhdestä blogista että Kiinassa alkoi lehmän vuosi... Ehkä se päättyi?
VastaaPoistaHauska sana tuo "sitruksinen" :)
mielenkiintoiselta kuulostaa tuo kiinalainen uusi vuosi.taalla turkissakin naytetaan televisouutisissa naitten juhlien ilotulistuksia. ne ovat todella upeita.
VastaaPoistamaukkaan naköinen salaatti.
ihanaa paivan jatkoa.taalla pilvessa,ja kosta varmaan taas sataa. mutta lamminta ollut tanaan +19.
Sooloilija:munkin mielestä sitrukset sopivat tosi hyvin pastan kanssa :-)
VastaaPoistaVeera: Varmaankin kastike on ihan hyvää ilman maapähkinävoitakin.Näin yhdessä reseptissä käytettävän paahdettuja maapähkinöitä, mulla ei sellaisia ollut,joten maapähkinävoi tuli sen sijalle ja se sopi loistavasti kastikkeeseen.Eli varmaankin voit laittaa joukkoon joitakin pähkinöitä.Kerro sitten miten onnistui :-)
Rita: year of the ox kuulemma.....taisi olla rotta se viime vuoden elukka siinä kiinalaisessa kalenterissa ;-)
Sateenkaari: kiinalainen uusi vuosi on ihanan värikäs!Ihanaa päivänjatkoa myös sinulle , täällä lämmintä ja odotetaan että se sade joskus tulisi jo....
VastaaPoista(Tosiaan, en minäkään löytänyt sitä nelospostaustasi, johon haastoin sinut 13.1.)
VastaaPoistaIhanan kuuloinen salaatti taas, Yaelian :-)
VastaaPoistaHippu: kiitos :-)
VastaaPoistaHappy Chinese New Year Yaelin! :) The noodles look great, the sauce sounds lovely too!
VastaaPoistaLorraine, thank you and same to you:-)
VastaaPoistaNäyttääpäs herkulliselta tuo nuudeliannos! Täytyypä kokeilla. Muutenkin täällä blogissasi on tosi herkkuja ohjeita. :P Totta, pitkät nuudelit tietävät pitkää ikää ja näin uuden vuoden aikaan niitä olisi hyvä pyrkiä syömään katkomatta. ;)
VastaaPoistaTuossa aiemmin oli puhetta, että onkos se nyt lehmän vaiko härän vuosi alkanut. Kumpikin käy. Myös puhvelin ja vesipuhvbelin nimitystä käytetään. Mutta kuulin kiinanopettajaltani, että härän vuosi on oikeastaan energialtaan "yin" eli naaraspuolinen, joten härän sijaan tarkempi ilmaus olisi lehmän vuosi.
MiaO: kiitos:-) Ja kiitos myos selityksesta, eli nyt selvisi, etta molemmat kay, enpa olisi tiennytkaan! Hassua, etta haran vuosi onkin naispuolinen energialtaan!
VastaaPoistaTein kastikkeen ilman mitään pähkinäistä ja oli erinomaista!
VastaaPoistaSekoitin kastikkeen suoraan nuudeleihin ja jouduttiin vieraan kanssa kumpikin ottamaan nuudeleita vähän lisää. :)
Veera:kiva että maistui:-)Munkin mielestä kastike oli ihan hyvää ja varmaankin oli ihán hyvää ilman pähkinöitäkin :-)
VastaaPoistaIhanaa salaattia.
VastaaPoista