Tahinin parissa edelleenkin....Kun söin kokkausryhmätyökurssilla mielettömän hyvää tahinijäätelöä,ihastuin siihen suunnattomasti,vaikkakin se oli hieman liian makea. Pari päivää mietin miten siitä saisi täydellisen vegaaniversion, niin ettei rakenne kärsisi ,ja viikonloppuna syntyi sellainen! Aivan yhtä hyvä ja ehkä vieläkin parempi ilman munia ja kermaa. Kerma oli helppo korvata kermaisella kookosmaidolla,mutta entäs munankeltuaiset? Ne korvasin aquafabasta-eli kikherneiden keitinvedestä tehdyllä vaahdolla,joka muistuttaa munanvalkuaisvaahtoa ,mutta joka sopi täydellisesti tämän jäätelön pohjamassaan. Jäätelö on helppotekoinen ja laitan tähän step-by-step ohjeet;kuvat eivät ihan parhaimpia koska kuvasin illlalla,mutta niistä pitäisi selvitä miten tämä jäätelö valmistetaan.Olen aiemminkin täällä blogissa postannut tahinijäätelöstä ,mutta tämä aquafaban lisäys kyllä tekee tästä vieläkin paremman!
Vegaani tahinijäätelö
- noin 3 dl aquafabaa eli kikherneiden keitinvettä (käytin purkkikikherneiden nestettä mutta Mieliruoka-blogissa sitä tehtiin itse keitetyistä kikherneistä
- 3,2 dl vaaleaa laadukasta tahinia
- ½ litraa kermaista kookosmaitoa
- 2,2 dl taatelisiirappia
- mausteita (vaniljaa,kahvia (3 rkl) kaakaota ,ym. ym)
- 1/3 tl ksantaania
Huom. Taatelisiirappia on kahdessa muodossa:joko 100% taatelia ,tai sitten sellaista ,johon on lisätty sokeria,ja käytin tässä jäätelössä sellaista. Taatelisiirappia saa esim. Ruohonjuuresta ,mutta se taitaa olla makeuttamatonta ja sitä käyttäessä tulee lisätä makeutusta jäätelöön.Makeutettua taatelisiirapppia saa Helsingissä esim. täällä tai täällä. Jos taatelisiirappia ei löydy,voi sen korvata tummalla siirapilla.
Vispaa aquafaba eli kikherneiden keitinvesi kuohkeaksi
Yhdistä taatelisiirappi ja tahini tasaiseksi seokseksi
Kookosmaito oli maustettu murukahvilla.Alkuperäisessaä ohjeessa piti varoa ettei kuuma kerma tee munankeltuaisista munakokkelia,mutta tässä vegaanisessa versiossa ei tarvitse olla yhtä tarkka...
Yhdistä taatelisiirappi ja tahini tasaiseksi seokseksi
Kookosmaito oli maustettu murukahvilla.Alkuperäisessaä ohjeessa piti varoa ettei kuuma kerma tee munankeltuaisista munakokkelia,mutta tässä vegaanisessa versiossa ei tarvitse olla yhtä tarkka...
Vispataan kuohkeaksi ja tasaiseksi seokseksi.Lisäsin tässä vaiheessa myös hieman ksantaania mutta sen voi varmaan jättää poiskin. Jäätelömassan annetaan jäähtyä kunnolla ennen pakastimeen menoa. Jäätelön valkuaisvaahto saattaa nousta pinnalle,joten jäätelömassaa sekoitetaan pakastumisen aikana muutaman kerran ennenkuin se jäätyy kunnolla.Tämä jäätelömassa ei lainkaan kristallisoidu ,ja se pysyy ihanan jäätelömäisenä pakastimessa. Jäätelömassaa ei kannata maistaa kuumana ,sillä sen herkullinen maku tulee esille vain kylmän jäätelön muodossa. Tämä jäätelö on vain lievästi makea,joten tarjottaessa päälle voi kaataa vaikka taatelisiirappia.
Ensimmäinen satsi oli vaaleampi,koska siihen en lisänyt kahvia vaan hieman vaniljaa.Kahvilla maustettu jäätelö oli hieman tummempi kuin tämä.Amerikkalainen täällä vieraileva ystävä oli koekaniinina ja suorastaan rakastui tähän jäätelöön!
P.S. Käytän aina vaaleaa tahinia. Tumma tahini on terveellisempää,mutta siinä on aina vähän kitkerä maku,joten suosin vaaleaa,kuten tässäkin jäätelössä. Hyvää tahinia saa Helsingin Zaafran-kaupasta ja muista etnisistä kaupoista.
Kookosmaidon laatu vaikuttaa tämän jäätelön rakenteeseen:käytin Aroy-D:n kookosmaitoa,joka on hyvin kermaista 100% kookosmaitoa,kun taas muihin on yleensä lisätty muitakin aineksia.
Ensimmäinen satsi oli vaaleampi,koska siihen en lisänyt kahvia vaan hieman vaniljaa.Kahvilla maustettu jäätelö oli hieman tummempi kuin tämä.Amerikkalainen täällä vieraileva ystävä oli koekaniinina ja suorastaan rakastui tähän jäätelöön!
P.S. Käytän aina vaaleaa tahinia. Tumma tahini on terveellisempää,mutta siinä on aina vähän kitkerä maku,joten suosin vaaleaa,kuten tässäkin jäätelössä. Hyvää tahinia saa Helsingin Zaafran-kaupasta ja muista etnisistä kaupoista.
Kookosmaidon laatu vaikuttaa tämän jäätelön rakenteeseen:käytin Aroy-D:n kookosmaitoa,joka on hyvin kermaista 100% kookosmaitoa,kun taas muihin on yleensä lisätty muitakin aineksia.
Näyttää niin herkulliselta. Löytäisinköhän näitä kaikkia tarvikkeita?
VastaaPoistaUnelma:marketeista varmaankin löytyy kikherneitä purkissa ja kookosmaitoa. Taatelisiieapin voi korvata tummalla siirapilla
VastaaPoistaÅh, det här ser och låter så gott!
VastaaPoistaHovkonditorn,Det var nog jättegott!
PoistaEipa uskoisi etta kikherneiden keitinvedesta saa tuollaista vaahtoa!
VastaaPoistaAnu;niinpä! Suosittelen kokeilemaan...
PoistaNäyttää vähän samalta kuin toffeen makuinen tofujäätelö.
VastaaPoistaAurinkoista maanantai-iltaa!
Outi:sitä olenkin kerran maistanut ,ja totta ,aika lailla samanlainen väri tässä. Ihanaa viikkoa sinulle Outi:)
PoistaNäyttää todella hyvältä. Ostin purkin tahinia ja se oli hirveän kitkerää ja äklön väristä. Niissäkin taitaa olla eroja?
VastaaPoistaHanne:kiitos,hyvää onkin.Ostit varmaankin tummaa tahinia,eli kuorimattomista seesamnsiemenistä tehtyä tahinia.Se on kyllä terveellisempää mutta aina kitkerähkön makuista,joten käytän vaaleaa tahinia.Tahineissa voi olla suuriakin eroja.
PoistaI'm so intrigued by this recipe Yaelin!! :D I love sesame but find tahini a bit bitter so adding sweetness from the date syrup would be good :)
VastaaPoistaLorraine:) I guess you have used the dark tahini made of unhulled sesame seeds,which always has a bit bitter flavor,so I would suggest using the light colored tahini instead.
PoistaKiitos Jael reseptistä, johon ihastun varmasti kokeiltuani. Täällä jo kevät näyttää kyntensä, sillä aurinko paistaa siniseltä taivaalta jo toista päivää putkeen. Jäätelökesä sen kun lähestyy! :))
VastaaPoistaJatta:ole hyvä,kiva jos sinäkin teet tätä:) Ja mukava kuulla että kevät lähestyy hyvää vauhtia.Meillä on ollut harvinaiset 30 astetta (onneksi kuivaa) pari viimeistä päivää,joten jäätelö on maistunut..
PoistaHei kiitos tuhannesti tästä ohjeesta! Harmittelin ei vegaanisen tahinijäätelön kohdalla paljonkin, tahini on suurta herkkuani ja ohje oli kivan simppeli. Mietin jo silloin olisiko tuo aquafaba ratkaisu ongelmiini, näköjään oli :) Tämä menee kokeiluun, kunhan törmään taatelisiirappiin :)
VastaaPoistaLemmi:kiva kuulla:) Ja tämä vegaaniversio on mielestäni parempikin kuin se ei-vegaani versio.Olen tätä tehnyt jo kahdesti,kerran ilman ja kerran kahvilla. Aquafaba tosiaankin nosti tämän jäätelön uusiin sfääreihin:) Jos ei löydy taatelisiirappia niin sen voi aina korvata tummalla siirapilla.
PoistaOi-oi-oi-oi... näyttää ihanalta ja varmaan maistuu hyvältä. Laitan ohjeen talteen ja kokeilen tätä joskus lämpimämmällä säällä, nyt on vielä liian kylmää syödä jäätelöä ;-)
VastaaPoistaIhanaa viikonjatkoa sinulle =)
Birgitta:kiitos ihanainen ,tämä oli niin hyvää:) Minä taas voin helpostikin syödä jäätelöä myös kylmällä;D Kiitos samoin sinulle ihanaa viikonloppua!
PoistaSpeaking of delicious ice cream... My goodness, what a decadent treat! I hadn't yet seen aquafaba used in a frozen dessert, so I'm especially excited by your sweet success. :)
VastaaPoistaHannah:this was oh so yummy ! And made of only 4 ingredients,and with no ice cream machine:) I now know that aquafaba works really well in frozen desserts too:)
Poista