maanantai 29. helmikuuta 2016

Vegaani tahinijäätelö step-by-step

Tahinin parissa edelleenkin....Kun söin kokkausryhmätyökurssilla  mielettömän hyvää tahinijäätelöä,ihastuin siihen suunnattomasti,vaikkakin se oli hieman liian makea. Pari päivää mietin miten siitä saisi täydellisen vegaaniversion, niin ettei  rakenne kärsisi ,ja viikonloppuna syntyi sellainen! Aivan yhtä hyvä ja ehkä vieläkin parempi  ilman munia ja kermaa. Kerma oli helppo korvata kermaisella kookosmaidolla,mutta entäs munankeltuaiset?  Ne korvasin aquafabasta-eli kikherneiden keitinvedestä tehdyllä vaahdolla,joka muistuttaa munanvalkuaisvaahtoa ,mutta joka sopi täydellisesti tämän jäätelön pohjamassaan. Jäätelö on helppotekoinen ja laitan tähän step-by-step ohjeet;kuvat eivät ihan parhaimpia koska kuvasin illlalla,mutta niistä pitäisi selvitä miten tämä jäätelö valmistetaan.Olen aiemminkin täällä blogissa postannut tahinijäätelöstä ,mutta tämä aquafaban lisäys kyllä tekee tästä vieläkin paremman!

Vegaani tahinijäätelö
  • noin 3 dl aquafabaa eli kikherneiden keitinvettä (käytin purkkikikherneiden nestettä mutta Mieliruoka-blogissa sitä tehtiin  itse keitetyistä kikherneistä
  • 3,2 dl vaaleaa laadukasta tahinia
  • ½ litraa kermaista kookosmaitoa
  • 2,2 dl taatelisiirappia 
  • mausteita (vaniljaa,kahvia (3 rkl) kaakaota ,ym. ym)
  • 1/3 tl ksantaania 
Huom. Taatelisiirappia on kahdessa muodossa:joko 100% taatelia ,tai sitten sellaista ,johon on lisätty sokeria,ja käytin tässä jäätelössä sellaista. Taatelisiirappia saa esim. Ruohonjuuresta ,mutta se taitaa olla makeuttamatonta ja sitä käyttäessä tulee lisätä makeutusta jäätelöön.Makeutettua taatelisiirapppia saa Helsingissä esim. täällä tai täällä. Jos taatelisiirappia ei löydy,voi sen korvata tummalla siirapilla.
Vispaa aquafaba eli kikherneiden keitinvesi  kuohkeaksi
Yhdistä taatelisiirappi ja tahini tasaiseksi seokseksi
Kookosmaito oli maustettu murukahvilla.Alkuperäisessaä ohjeessa piti varoa ettei kuuma kerma tee munankeltuaisista munakokkelia,mutta tässä vegaanisessa versiossa ei tarvitse olla yhtä tarkka...
Vispataan kuohkeaksi ja tasaiseksi seokseksi.Lisäsin tässä vaiheessa myös hieman ksantaania mutta sen voi varmaan jättää poiskin. Jäätelömassan annetaan jäähtyä kunnolla ennen pakastimeen menoa. Jäätelön valkuaisvaahto saattaa nousta pinnalle,joten jäätelömassaa sekoitetaan  pakastumisen aikana muutaman kerran ennenkuin se jäätyy kunnolla.Tämä jäätelömassa ei lainkaan kristallisoidu ,ja se pysyy ihanan jäätelömäisenä pakastimessa.  Jäätelömassaa ei kannata maistaa kuumana ,sillä sen herkullinen maku tulee esille vain kylmän jäätelön muodossa. Tämä jäätelö on vain lievästi makea,joten tarjottaessa päälle voi kaataa vaikka taatelisiirappia.
Ensimmäinen satsi oli vaaleampi,koska siihen en lisänyt kahvia vaan hieman vaniljaa.Kahvilla maustettu jäätelö oli hieman tummempi kuin tämä.Amerikkalainen täällä vieraileva ystävä oli koekaniinina ja suorastaan rakastui tähän jäätelöön!

P.S. Käytän aina vaaleaa tahinia. Tumma tahini on terveellisempää,mutta siinä on aina vähän kitkerä maku,joten suosin vaaleaa,kuten tässäkin jäätelössä. Hyvää tahinia saa Helsingin Zaafran-kaupasta  ja muista etnisistä kaupoista.

Kookosmaidon laatu vaikuttaa tämän jäätelön rakenteeseen:käytin Aroy-D:n kookosmaitoa,joka on hyvin kermaista 100%  kookosmaitoa,kun taas muihin on yleensä lisätty muitakin aineksia.

20 kommenttia:

  1. Näyttää niin herkulliselta. Löytäisinköhän näitä kaikkia tarvikkeita?

    VastaaPoista
  2. Unelma:marketeista varmaankin löytyy kikherneitä purkissa ja kookosmaitoa. Taatelisiieapin voi korvata tummalla siirapilla

    VastaaPoista
  3. Åh, det här ser och låter så gott!

    VastaaPoista
  4. Eipa uskoisi etta kikherneiden keitinvedesta saa tuollaista vaahtoa!

    VastaaPoista
  5. Näyttää vähän samalta kuin toffeen makuinen tofujäätelö.
    Aurinkoista maanantai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:sitä olenkin kerran maistanut ,ja totta ,aika lailla samanlainen väri tässä. Ihanaa viikkoa sinulle Outi:)

      Poista
  6. Näyttää todella hyvältä. Ostin purkin tahinia ja se oli hirveän kitkerää ja äklön väristä. Niissäkin taitaa olla eroja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne:kiitos,hyvää onkin.Ostit varmaankin tummaa tahinia,eli kuorimattomista seesamnsiemenistä tehtyä tahinia.Se on kyllä terveellisempää mutta aina kitkerähkön makuista,joten käytän vaaleaa tahinia.Tahineissa voi olla suuriakin eroja.

      Poista
  7. I'm so intrigued by this recipe Yaelin!! :D I love sesame but find tahini a bit bitter so adding sweetness from the date syrup would be good :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lorraine:) I guess you have used the dark tahini made of unhulled sesame seeds,which always has a bit bitter flavor,so I would suggest using the light colored tahini instead.

      Poista
  8. Kiitos Jael reseptistä, johon ihastun varmasti kokeiltuani. Täällä jo kevät näyttää kyntensä, sillä aurinko paistaa siniseltä taivaalta jo toista päivää putkeen. Jäätelökesä sen kun lähestyy! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta:ole hyvä,kiva jos sinäkin teet tätä:) Ja mukava kuulla että kevät lähestyy hyvää vauhtia.Meillä on ollut harvinaiset 30 astetta (onneksi kuivaa) pari viimeistä päivää,joten jäätelö on maistunut..

      Poista
  9. Hei kiitos tuhannesti tästä ohjeesta! Harmittelin ei vegaanisen tahinijäätelön kohdalla paljonkin, tahini on suurta herkkuani ja ohje oli kivan simppeli. Mietin jo silloin olisiko tuo aquafaba ratkaisu ongelmiini, näköjään oli :) Tämä menee kokeiluun, kunhan törmään taatelisiirappiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmi:kiva kuulla:) Ja tämä vegaaniversio on mielestäni parempikin kuin se ei-vegaani versio.Olen tätä tehnyt jo kahdesti,kerran ilman ja kerran kahvilla. Aquafaba tosiaankin nosti tämän jäätelön uusiin sfääreihin:) Jos ei löydy taatelisiirappia niin sen voi aina korvata tummalla siirapilla.

      Poista
  10. Oi-oi-oi-oi... näyttää ihanalta ja varmaan maistuu hyvältä. Laitan ohjeen talteen ja kokeilen tätä joskus lämpimämmällä säällä, nyt on vielä liian kylmää syödä jäätelöä ;-)

    Ihanaa viikonjatkoa sinulle =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:kiitos ihanainen ,tämä oli niin hyvää:) Minä taas voin helpostikin syödä jäätelöä myös kylmällä;D Kiitos samoin sinulle ihanaa viikonloppua!

      Poista
  11. Speaking of delicious ice cream... My goodness, what a decadent treat! I hadn't yet seen aquafaba used in a frozen dessert, so I'm especially excited by your sweet success. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah:this was oh so yummy ! And made of only 4 ingredients,and with no ice cream machine:) I now know that aquafaba works really well in frozen desserts too:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...