Kotikadullani asuva ystäväni joutui viime kuussa aivoaneurysma-leikkaukseen , ja tällä viikolla hänellä oli tarkistuskäynti kirurgin luona. Evelyn halusi viedä kirurgilleen jotain hyvää, ja koska hän ei itse leivo, pyysi hän minua leipomaan alfajores-pikkuleipiä , sekä jotain muuta hyvää.
Leivoin Evelynin kirurgille alfajores-pikkuleipiä, kahdella eri ohjeella, minkä vuoksi takana olevat ovat hieman vihreitä. Aljajores-pikkuleivistä olen kirjoittanut blogiin täällä.
Tein myös taatelitryffeleitä , mutten kirjottanut ohjetta ylös. Niistä tuli hurjan hyviä ja harmittelin etten ollut kirjoittanut ohjetta, mutta muistin mitä aineksia olin laittanut tryffeleihin, ja kun Evelyn pyysi minua valmistamaan hieman lisää tryffeleitä , tuli niistä kuin ne aiemmin tekemäni. Olen täällä blogissa aiemminkin postannut taatelipallosista, mutta nämä nyt tekemäni ovat erilaiset.
Taatelitryffelit
- 15 taatelia
- 4,5 rkl kaakaojauhetta
- ripaus suolaa
- ripaus vaniljaa tai vanilja-aromia
- ripaus rommiaromia tai oikeaa rommia
- 2.5 rkl kookosöljyä (kylmäpuristettua)
- 2 rkl tahinia
- 2,5 dl kookoshiutaleita
- 2,5 rkl appelsiinikuorihilloa
- ½ dl kaurahiutaleita
- (muutama tl tomusokeria)
Jos taatelit ovat kuivia , ne tulee ensin liottaa pehmeiksi. Olin säilyttänyt taateleita jääkaapissa, ja ne olivat kuivahtaneita, joten ensin liotin niitä joitakin tunteja lämpimässä vedessä, minkä jälkeen poistin siemenet. En halunnut liikaa taateleihin tullutta nestettä, joten laitoin taatelit joksikin aikaa valumaan lävikköön.
Taatelit ja kaakaojauhe jauhetaan mahdollisimman sileäksi massaksi. Lisätään kookos-ja kaurahiutaleet, ja jauhetaan lisää kunnes ainekset hienontuneet. Lisätään suola, vanilja, rommi , sula kookosöljy, hillo sekä tahini. Käytin itse tekemääni appelsiinikuorihilloa, joka on aika kirpeää, ja antaa kivasti kontrastia makeille taateleille. Mutta toki tässä voi käyttää tavallistakin appelsiinihilloa, kunhan siinä on jonkin verran kirpeyttä. Valmis tryffelimassa laitetaan jääkaappiin jähmettymään. Massan voi jähmettää myös pakastimessa jonkun aikaa.
Jähmettynyt massa on pehmeähköä , mutta kuitenkin sellaista että siitä voi pyöritellä pallosia. Ensin kannattaa maistaa massaa ja lisätä vaikka hieman tomusokeria jos tuntuu siltä ettei makeutta ole tarpeeksi. Lisäsin ehkä pari teelusikallista tomusokeria. Massasta tehdään pieniä pallosia, jotka pyöritellään kookoshiutaleissa.
Näistä tuli niin hyviä! Tuo kirpeähkön appelsiinihillon lisäys on se joka tekee näistä niin hyviä:)
Taatelinamuja säilytetään kylmässä ennen tarjoilua.
Oi mitä herkkuja olet tehnyt. Taatelitryffelit näyttävät ja kuulostavat aivan ihanilta.
VastaaPoistaMukavaa iltaa sinulle Jael <3
Outi:Kiitos ihanainen, olivatkin tosi herkullisia:) Mukavaa tiistai-iltaa Outi:)
PoistaNäyttäis ihan mun herkulta ;-)
VastaaPoistaLeena;Voin uskoa, oli niin hyviä. Ja kirurgi joka niitä sai kuulemma tykkäsi:)
PoistaAi jai jai. Ihania herkkuja olet taikonut!
VastaaPoistaBirgitta:kiitos ihanainen:)
PoistaNuo taatelipallot muistuttaa suuresti täällä päin tunnettuja Negerbollar. Olen aivan varma että nuo taatelipallot ovat erittäin maukkaita. Olet tunnetusti taitava ruuanlaittaja ja leipoja. Nämä Neekeripallot eivät ole niin kovin makeita mutta lapset niistä tykkää. Kaurahiutalepakkauksen kupeesta löytyy resepti täällä Ruotsissa. Niitä voi kouluakäyvät lapset pyöritellä itse kun niitten tekoon ei tarvita uunia eikä hellaa, eikä edes veitsiä. Laitan reseptin tähän jos joku antaa vaikka omien lastensa kokeilla reseptiä.Useimmista kodeista löytyy aineksetkin.
VastaaPoista75 g voita tai margariini.
1½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 kuppi kaurahiutaleita
2 ruokalusikallista kaakaota
3 rkl vahvaa kylmää kahvia
Sekoita kaikki ainekset käsin ja lopuksi kahvi. Pyöitä taikisnat pullia ja pyöräytä pullat raesokerissa tai kookoshiitaleissa. Reseptiä voi muokata hieman oman makunsa mukaankin.
Donna Roomassa:) Samaa näköä on mutta aika lailla kuitenkin eri ainekset, eli ehkä terveellisempi versio niistä Negerbolleneista. Meilläkin oli niitä lapsuudessa ja laitoin niitä pojalleni, ja täällä Tel Avivissa ruotsalaisella FIka-leipomolla on niitä puodeissaan, mutta koska Negerbollar on tänään hm, vähän epäkorrekti sana niin de heter chokladbollar:) Mukavaa viikkoa sinulle:)
PoistaDe ser så goda ut och en eller två bollar till kaffet är perfekt :)
VastaaPoistaKatarina:Tack så mycket, de var ochså riktigt goda, och passar också så bra till kaffestund
PoistaVoi että - ja tällaisia sitten katselee, kun alkamassa on paasto;)
VastaaPoistaIhanaa maaliskuuta, Jael <3
Lady: HIh, silmilläkin voi syödä;D Tsemppiä sinulle ekopaastoon:) Ja oikein ihanaa maaliskuuta sinullekin Arja:)
PoistaTaatelit ovat kyllä herkkuani ja vielä kookoksella, nam : )
VastaaPoistaHeli:On ne vaan niin hyviä💗
Poista