Kuva ei tee oikeutta hamantaschen-pikkuleivilleni, sillä kuvasin tämän huonossa valaistuksessa kännykällä |
Nyt on se aika täällä jolloin kolmion muotoisia täytettyjä pikkuleipiä näkee täällä joka paikassa. Nämä Hamanin korvat tai Hamantaschen-pikkuleivät liittyvät Purim-juhlaan, jota vietetään huomenna. Kolmiopikkuleivät tehdään yleensä hyvästä murotaikinasta, ja klassisin täytte on tehty unikonsiemenistä, mutta näihin käy mikä täyte tahansa. Vuosien aikana olen tehnyt lukuisia versioita näistä ihanista pikkuleivistä; esim. viime vuonna käytin niihin mm. piparitaikinaa. Muutama vuosi sitten pikkuleipäni olivat sitruunankeltaisia sekä gluteenittomia, ja vuonna 2015 tein vaaleanpunaisia kolmiopikkuleipiä.
Tällä kertaa kotikadullani asuva ystävä pyysi minua valmistamaan hänelle hyviä kolmiopikkuleipiä, jotka hän halusi viedä tutuille. Täällähän on tapana antaa purim-juhlan aikana ruokalahjoja, jotka yleensä ovat makeita. Tein ensin tosi hyvältä ja murealta kuulostavan 1-2-3-taikinan, johon tulee 1 osa sokeria, 2 osaa voita ja 3 osaa jauhoseosta, jossa vehnäjauhoa, mantelia ja Maizenaa, sekä kananmunaa. (minulla oli 100 gr sokeria, 200 gr voita ja 300 gr jauhoseosta, jossa oli 250 gr vehnäjauhoa, 25 gr jauhettua mantelia ja 25 gr Maizenaa). Taikinasta tuleekin ihanan mureita pikkuleipiä , ja laitoin taikinan pakastimeen odottelemaan. Taikina ei kuitenkaan ollut niin helposti käsiteltävää, joten päätin valmistaa uuden taikinan, ja säästää tuon 1-2-3-taikinan piirakkaa varten.
Toinen taikina oli sitten tällainen: 100 gr huoneenlämpöistä voita, 60 gr tomusokeria, 200 gr vehnäjauhoa, ½ tl leivinjauhetta, 1 kananmuna sekä ripaus hyvää vaniljauutetta. Tämä taikina oli helppotekoinen, ja ensin sekoitettiin (yleiskoneessa tai monitoimikoneessa) voi, jauhot, sokeri , leivinjauhe ja vanilja, ja muna lisättiin vasta kun muut ainekset olivat sekoittuneet. Selvästikin helpommin käsiteltävä taikina kuin edellinen, josta tosin tuli ne mureimmat kolmiopikkuleivät, mutta tosi hyviä tuli tälläkin taikinalla. Taikinan annetaan levätä jääkaapissa vähintään tunnin, mutta sen voi jättää jääkaappiin myös yön yli. Hamantaschenit paistetaan 170 asteen lämmössä, noin 15-17 minuutin ajan, kunnes kolmioiden pinnat alkavat saada hieman väriä.
Lehamim-leipomon (Breads Bakery New Yorkissa ) perus-hamantaschenit. |
Täytteitä tein peräti 3 erilaista: Tummaa suklaata ja karamellisoitua banaania, valkosuklaata ja hapankirsikkahilloa sekä valkosuklaata ja maapähkinävoita. Täytteet laitoin pursotuspussiin , ja pursottelin taikinaympyröiden keskelle. Jos täyte on löysähköä, kannattaa taikinaympyrät ensin sivellä kananmunanvalkuaisella, niin täyte pysyy hyvin kasassa.
Ja jos joku teistä vielä haluaisi leipoa näitä Hamantaschen-pikkuleipiä, niin tällä videolla näytetään miten pikkuleivät täytetään ja taitetaan:)
Herkullisen näköisiä leivonnaisia. Teki mieli heti keittää kupponen minttuteetä ja napata yksi leivos mukaan :)
VastaaPoistaIhanaa iltaa sinulle Jael <3
Oi, mitä herkkuja. Viron reissulta juuri palanneena minulle tulee mieleen makeat leivonnaiset siellä. Tuskin edes ovat samanlaisia, mutta tällainen mielijohde. Maistuisi kyllä muutama kahvikupillisen kera.
VastaaPoistaKivaa viikkoa sinulle <3
Kuules: millaisissa leivonnaisissa oli viikunahilloa...kuvan nähtyäni luulin ensin näiden olevan niitä. Tai sitten sotken jo maat ja leivonnaiset. Mutta joka tapauksessa nämä täytyy kokeilla. Kiitos taas sinulle leivontainspiraatiota antavasta ohjeesta!
VastaaPoistaDe ser så goda ut och mums vilka fyllningar! Ha en fin dag!
VastaaPoistaNuo ovat varmasti herkkua! Mukavaa torstaita❤
VastaaPoistaAi mitä herkkuja :)
VastaaPoistaMinäkin muistelen nähneeni joskus viikunatäytteisiä kolmiopikkuleipiä.