sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Mantelimaito

Luopuessani pari vuotta sitten lehmänmaidosta löysin vegaaniset maidot. Tosin osa niistä oli minulle tuttuja aikaisemminkin,kuten mantelimaito sekä seesamimaito. Mantelimaito on suosittua monessa maassa, esimerkiksi latinalaisessa Amerikassa sitä kutsutaan nimellä horchata ja siihen lisätään usein sokeria, kanelia ja vaniljaa. Täällä Israelissakin sitä juodaan ja siinä yleensä on marsipaaninen maku;myös mantelimaitotiivistettä löytyy useasta paikasta.
Aikaisemmin tein postauksen cashewmaidosta, mutta cashewmaitoa ei tarvitse siivilöidä kun taas mantelimaito siivilöidään ennen käyttöä. Tätä maitoa on todella helppoa tehdä, ja se sopii hyvin juotavaksi ihan noin vain, se on hyvä pohja pirtelöille, sitä voi käyttää ruuanlaitossa ja leivonnassa, ja manteliesanssilla terästettynä se antaa myös kahvilleni kivan amarettomaisen maun.
.
Mantelimaito
1 dl manteleita (voivat olla kuorittuja tai kuorimattomia, ei väliä)
½ l vettä
sokeria tai makeutusainetta maun mukaan
manteliesanssia tai vaniljaa
Laita mantelit veteen likoamaan vähintään tunniksi. Huuhtele ja laita mantelit tehosekoittimeen pienen vesimäärän kanssa, sekoita ja lisää vettä vähitellen.Lisää sokeri/makeutusaine ja manteliesanssi/vanilja.Itse käytin manteliesanssia,se antaa ihanan mantelisen maun tälle maidolle. Siivilöi maito ja säilytä jääkaapissa, käytä 3 päivän kuluessa.Siivilöinnin jäljiltä jäävää mantelirouhetta voidaan pakastaa:sitä voi käyttää leivonnassa, leivässä, liha/kasvispullissa.
Kivan pirtelön mantelimaidosta saa kun se laitetaan tehosekoittimeen yhdessä pakastettujen banaanipalasten kanssa.

12 kommenttia:

  1. Luit taas ajatukseni, Yaelian. Meinasin nimittäin lähipäivinä postata ohjeen intialaiselle mantelimaidolle :-D Intiassa jauhetut mantelit sekoitetaan maitoon ja maustetaan mm. kardemummalla, ja tätä mantelimaitoa juodaan sekä lämpimänä että kylmänä.

    Hieno idea kyllä nämä pähkinäiset maidot semmoiselle, joka ei käytä maitoa! Tuo manteliesanssi toi kyllä nyt veden kielelle :-)

    VastaaPoista
  2. Intialainen mantelimaito kuulostaa ihan jännältä,kardemumma varmaankin antaa kivan maun. Jeps, manteliesanssin antaa sille tosi ihanan maun. Sitä kutsutaan rosetaksi.

    VastaaPoista
  3. Tama kuulostaa ihanalle, taidan kokeilla!
    Mukavaa alkavaa viikkoa sinne!

    VastaaPoista
  4. Nam!
    Rakastan pähkinöitä ja siemeniä yli kaiken, mutta ne on Suomessa ikävän kalliita.

    VastaaPoista
  5. Saara :-) Hyvaa alkavaa viikkoa sinnepainkin.

    Elina: pahkinat ovat ihania ja monipuolisia,ja Suomessa kalliita, mutta esim,. Punnitse&Saasta-kaupoissa hinnat ovat aika ok, ja monesti tarvitaan vain pieni maara...

    VastaaPoista
  6. Vautsi, pitaa kokeilla! En ole tostakaan koskaan kuullut.

    VastaaPoista
  7. Susa, jos sa meet vaikka Whole Foods-kauppaan tai Trader Joe's-kauppaan, niin sielta loytyy helposti "Almond Milk" kartonkeja.Mutta jos luet niiden tuoteselostuksia, niissa yleensa on paljon muutakin kuin manteleita ja vetta ja sokeria jne.Sita on niin helppo tehda kotona ja ei tarvitse laittaa lisa aineita...

    VastaaPoista
  8. Tätä pitäis kokeilla mutta mulla on tehosekoitin rikki. Käytetään pirtelön ym tekoon sauvasekotinta.
    Mies tykkää manteleista ja juo nyt sairastuttuaan erilaisia hedelmäpirtelöitä, mitenköhän tuo onnistuis??

    VastaaPoista
  9. Finkinja,mä luulen että sauvasekoittimella ei niistä manteleista helpolla saa maitoa.Onko sulla mitään laitetta joka jauhaa , sillä vois ensin ja sitten sauvasekoittimella veden kanssa...

    VastaaPoista
  10. Voin kuvitella kuinka hyvältä tämä maistuisi kahvin tai kaakaon kanssa!:P

    VastaaPoista
  11. Kmsu, ihan kiva vaihtoehto maidolle :-)

    VastaaPoista
  12. Kiitti hyvästä ohjeesta! Itse tein juuri mantelimaitoa sauvasekoittimella ja mielestäni se onnistui oikein hyvin :) Laitoin mantelit kuitenkin likoamaan yöksi, että pehmenevät mahdollisimman paljon. Tehosekoitin pitää joka tapauksessa seuraavaksi ostaa, kun se vaikuttaa niin kätevältä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...