sunnuntai 7. joulukuuta 2008

Sitruunatorttu Meyer sitruunoista

Kuten varmaan blogiotsikosta voi arvata, pidän paljon sitrushedelmistä.Pidän niiden väreistä, tuoksuista ja monien sitrushedelmien maku on ihana.Erityisen ihastunut olen sitruunoihin; varsinkin limesitruunoihin ja nyt näihin Meyer-sitruunoihin. Näin kerran näitä sitruunoita vuosi sitten torilla, ihastuin ja etsin niitä sen jälkeen,kunnes pari viikkoa sitten näin niitä taas torilla.Ostinkin niitä sitten pari kiloa! Meyer-sitruuna on hybridi: sen uskotaan olevan sitruunan ja mandariinin risteytys ja Frank Meyer niminen henkilö toi sen Kiinasta Yhdysvaltoihin vuonna 1908. Netistä huomasin että sitä täälläkin on viljelty kauan, mutta kaiketi viime vuosina vähän enemmän.Se kuitenkin on vielä suhteellisen harvinainen sitruuna, eikä sitä helposti näy löytyvän.
Meyer-sitruuna on ehdottomasti ihanin käyttämäni sitruuna: sen väri on ihanan oranssinen, se on ohutkuorinen,muoto melkein kuin tavallisen sitruunan ja se on täynnä mehua. Se ei ole yhtä kirpeä kuin tavallinen sitruuna ja maku todellakin muistuttaa hieman mandariinia. Sen tuoksu on aivan ihana! Kun puristin mehua näistä sitruunoista, en olisi millään raaskinut pestä käsiäni, sillä ne tuoksuivat niin hyvältä...
Mietin mitä tehdä sitruunoista ja päädyin sitruunapiirakkaan. Tämä on vegaaninen piirakka ,johon olen käyttänyt Silken tofua, jota löytyy ainakin Helsingissä hyvin. Täällä Israelissa en ole sitä mistään löytänyt, ja niinpä käytin tähän piirakkaan viimeisen Suomesta tuomaani Silken tofu-paketin. En tiedä löytyykö Meyer-sitruunoita Suomesta, mutta ehkä mandariinimehun-ja sitruunamehun sekoitus olisi jotenkuten lähellä näiden ihanien sitruunoiden makua.Piirakkani tosin jäi vähän rumaksi: olin niin keskittynyt surffailemiseen että unohdin sen uuniin liian kauan! Sitrusmassa oli ehtinyt kiehua yli ja pinta jäi rumaksi..en sentakia edes laita kuvaa piirakanpalasesta.Mutta maku oli ihana!
Vegaaninen (Meyer)sitruunatorttu
Pohja
2½ dl mantelimurskaa tai rouhetta(käytin mantelimurskaa, jota jää jäljelle tehdessäni mantelimaitoa)
1 dl kaurajauhoa (jauhoin kaurahiutaleita jauhoksi)
1 dl kookoshiutaleita
1 dl rusinoita
1 dl vaalea siirappia tai vaahterasiirappia, käytin taatelisiirappia
manteliesanssia
hyppysellinen suolaa
Jauha kaikki ainekset monitoimikoneessa.Taputtele taikina piirakkavuokaan. Paista 125C asteessa noin 30 min. Anna jäähtyä ja laita pohja jääkaappiin jähmettymään.
Täyte
1 paketti Silken tofua
2½ Meyer sitruunaa tai 1½ dl mandariinisitruunamehua
1 ½ rkl sitruunan/mandariinin raastettua kuorta
2 dl soija-, manteli tai muuta maitoa
3 rkl tapiokajauhoa
2 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoa
Valmista ensin tapiokakiisseli: keitä maitoa, osa mehua, sokeri sekä tapiokajauho miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen,kunnes kiisseli paksunee. Tästä kiisselistä pitäisi tulla sellaista "liimamaista".Anna kiisselin jähmettyä ja kylmettyä. Kun kiisseli on kylmää, laita se tehosekoittimeen/monitoimilaitteeseen yhdessä Silken tofun, vehnäjauhon ,kuoriraasteen ja lopun mehun kanssa.Tarkista maku, lisää mehua tai sokeria jos on tarve. Seoksen tulee olla aivan sileätä. Laita uuniin 180 C 45 min. Huom. jos käytät tätä pohjaa, peitä kuoren reunat hopeapaperilla palamisen estämiseksi. Anna piirakan jähmettyä ja laita jääkaappiin.Tarjoillaan kylmänä.

11 kommenttia:

  1. Hienon näköinenhän tuo torttu on! Kyllä mun ainakin heti rupesi tekemään tuota torttua mieli - ja noita Meyer-sitruunoita, kun kuvailit niitä niin houkuttelevasti :-)

    Heh, tuo on paha, jos surffailee samalla, kun tekee ruokaa...:-D Itselle on monta kertaa käynyt samalla tavalla, että unohtuu siihen koneelle. Myös puhelimeen puhuminen ruokaa laittaessa on aika vaarallista :-D

    VastaaPoista
  2. sama juttu - mieleni alkoi tehdä kovasti maistaa noita Meyer-sitruunoita.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaapa ihanalta tämä sitruunatorttu, njam!

    VastaaPoista
  4. Kuulosti niin herkulliselta. Olen tehnyt sitruunapiirakkaa, mutta aivan erilainen ohje. Sekin oli hyvää.

    VastaaPoista
  5. Hippu, kiitos, pitää olla kaukana tietokoneesta kun jotain on uunissa....

    Hyppsellinen, Sari,Arleena, kiitos:-)
    Nämä sitruunat ovat tosiaankin aivan uskomattoman ihania.Kävin vielä torilla katsomassa jospa löytyisi lisää, yhdellä myyjällä oli vielä vähän joten ostin kai ne viimeiset...Mutta luulen, että mandariinimehun ja sitruunamehun sekoitus olisi aika lähellä tämän sitruunan ihanaa makua ja tuoksua....

    VastaaPoista
  6. ihanalta näyttää tämäkin ohje! :)

    VastaaPoista
  7. Ihana blogi myös sinulla, herkullisen näköisiä reseptejä pullollaa! :)

    VastaaPoista
  8. Oho, mielenkiintoinen sitruunalajike! Ja olisi varmasti juuri minun makuuni :)

    Torttu näyttää herkulta, pitääpä pistää ohje muistiin.

    VastaaPoista
  9. Meyerit kuulostavat ihan taivaallisilta - Suomessa sitruunat ovat aina niin äärimmäisen kirpeitä (kai ne poimitaan raakoina ennen rahtia). Ja piiras näyttää herkulliselta myös! Hauska idea tuo mandariinin ja sitruunan yhdistelmä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...