perjantai 17. heinäkuuta 2009

Jäätelöä uunissa paahdetuista banaaneista

jaatelo 1 Pitkän hellekauden nyt koittaessa onkin oikea aika ottaa jäätelökone taas käyttöön. Se onkin levännyt käyttämättömänä jo liiankin kauan;viime vuonna käytin sitä tosin aika ahkerasti. Kun sitten näin Elana’s Pantry-blogissa jäätelöpostauksen, jossa jäätelö oli valmistettu paahdetuista banaaneista, tiesin,että minunkin oli tehtävä tämä jäätelö! Elanan jäätelö oli täysin sokeriton;makeus tuli pelkästään hedelmien kautta.

jaatelon valmistus

 Valmistin jäätelön tänään, eikä se ollut lainkaan hullumpaa. Tosin jäätelömassasta tuli niin paksua, että jäätelökoneeni ei oikein jaksanut massaa sekoittaa, joten tämän voi aivan hyvin valmistaa myös ilman jäätelökonetta.

Ohje on tosi helppo ja aineksiakaan siinä ei paljon ole.

Jäätelö paahdetuista banaaneista

  • 4-5 kypsähköä banaania
  • 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (voi hyvin käyttää myös rypsiöljyä tai margariinia)
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl vaaleaa siirappia tai taatelisiirappia
  • purkki kookosmaitoa
  • ½ tl ksantaania
  • muutama tippa aitoa vaniljamaustetta tai vaniljatangosta 1/4 lusikallinen

Laita banaanit uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle ruokalusikallinen sokeria ja kookosöljy (tai rypsiöljy jne.)

Anna banaanien olla uunissa 180 C asteessa puoli tuntia tai kunnes banaanin ovat saaneet väriä mutteivät ole palaneet. Laita banaanit, vanilja ,siirappi ja kookosmaito  tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen.(itse käytin tähän kookoskermaa, joka on paksumpaa ja myös rasvaisempaa kuin kookosmaito.Jos laittaa kookoskermapurkin jääkaappiin, kookoskerma jähmettyy pinnalle ja  nesteet painuvat alas..Tätä kookoskermaa voi vatkata ja laittaa kakkujen päälle). Sekoita tasaiseksi seokseksi ja lisää lopuksi ksantaani ja sekoita vielä vähän.Oma seokseni oli tosi paksua;kookosmaidolla siitä olisi voinut tulla ohuempi.Myös ksantaani vaikutti rakenteeseen.

Käytin siirappina taatelisiirappia ,johon ei ole lisätty lainkaan sokeria,Elana käytti taateleita,jotka myös laitettiin uuniin paahtumaan,mutta muistin sen liian myöhään. KUVAT 092

Kommenteissa kysyttiin ksantaanista. Sitä löytyy marketeista tällaisessa pienessä purkissa. Sitä käytetään sitkon korvikkeena gluteenittomasa leivonnassa ja vegaanisissa jäätelöissä se on hyvä sakeuttaja ja vaikuttaa mukavasti myös jäätelön rakenteeseen.

18 kommenttia:

  1. Tama oli varmaan todella herkullista. Mita tuo ksantaani muuten on? En ole koskaan kuullut tuosta. Onko se israelilainen tuote?

    VastaaPoista
  2. Uuunibanaanit on herkkua, joskus paistipannussa voissa paistan, inkivääriä ja vähän fariinisokeria.

    VastaaPoista
  3. Anna>Ksantaania saa ihan Suomestakin supermarketeista,(Farina tuotemerkki) se on hyydykeaine, jka valmistetaan bakteerikäymisen avulla sokeriliemestä.Gluteenittomassa leivonnassa se antaa sitkoa ja tässä jäätelössä se toimii sakeuttajana.On hyvää ja kermaista jätskiä!

    Hannele:Banaaneista tuleekin hyviä kun niitä lämmitetään.

    VastaaPoista
  4. Että osaakin olla houkuttava postaus! Nam! Jäätelökonetta en ole nähnyt, mutta siitä tulevat mieleen vanhat Aku Ankat ja Mummo Ankka :)

    VastaaPoista
  5. Rita>kiitos:-) Mulla on ollut mun vanha Philips jäätelökoneeni ainakin 15 vuotta;tuli aikanaan hankittua Stockalta, ja hyvin se vieläkin toimii.En muista mutta oliko Mummo Ankalla jätskikone?

    VastaaPoista
  6. åh, så gott! vår granne gör glass från frysta bananer. det smakar så himla gott, helt utan socker. han fryser in hela bananer och sen blandar han dom i mixer med olika sorters frukt alternativt bär. den blir otroligt krämig och söt även utan tillsatser.

    VastaaPoista
  7. Voi mitä herkkuja taas... :-) Söisin!

    VastaaPoista
  8. Minä söisin myös. Ja santsaisin.

    VastaaPoista
  9. Kiitti ja tosi kiva kuulla jos olet tykästynyt reseptiin! :)

    VastaaPoista
  10. Ai että kuulostaa hyvältä!! :D uskaltaisikohan kokeilla ilman jätskikonetta?? :)

    VastaaPoista
  11. Sara> Jag har också gjort glass av enbart frysta bananer med cacao (dock med socker...) till min son när han var liten och han tyckte det var gott.

    Hippu:Tätä oli helppo tehdä ja oli hyvää:-)

    Välispiikki:-)

    Noora:-) Joo,tykästyin todellakin!

    Kermaruusu:Itsekin tein tämän ilman jätksikonetta,kun se massa oli liian paksu sinne koneeseen.Sekoitin vain käsivispikoneella aina välillä ja laitoin takaisin pakkaseen.

    VastaaPoista
  12. Ihan muistaisin että Mummo Ankalla oli vanhan puuämpärin näköinen jäätelökone jossa oli kampi...

    VastaaPoista
  13. Rita>nyt kun sanot,niin jotain sellaista minäkin muistan,pitäisikin muistaa kun meille tuli Aku Ankka-lehti aina kotiin...

    VastaaPoista
  14. Ai että, kyllä maistuis, mieluiten heti! :)

    VastaaPoista
  15. Kuka terveydestään huolehtiva käyttää margariinia, juoksevia margariini sotkuja tai muita kasvisrasvoja(en puhu tässä oliiviöljystä)??? Se joka ei ole perehtynyt niiden haittoihin KUNNOLLA riippumattomista lähteistä.

    VastaaPoista
  16. Anonyymi> nykyäänhän on olemassa margariineja,joissa ei ole transrasvoja, jotka ovat parempia kuin ns.tavalliset margariinit. Itse käytin kylmäpuristettua kookosöljyä, joka on parempi kuin monet muut rasvat, kannattaa perehtyä sen ominaisuuksiin....

    VastaaPoista
  17. Hi,

    can you tell me how to use KSANTAANI ?

    how many?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...