torstai 15. lokakuuta 2009

Persiljainen tonnikalapihvi

Tonnikala

Aina välillä tekee mieli kalaa.Yleensä se on lohta,vaikka pitäisikin suosia täkäläisiä kaloja, jotka tulevat läheltä eivätkä kaukaa,kuten norjalainen lohi. Tonnikalaa ostan tosi harvoin, ja yleensä se on ollut pakastettua,sellainen möhkäle,josta myyjä siivuaa viipaleita sähköisellä laitteella.Tämä on vaaleaa tonnikalaa ,eli albacorea, jota tulee myös Välimerestä. Tosin siinä kuulemma voi olla elohopeaa, joten ihan usein sitä ei viitsi syödä.

Tonnikala 1

Olin aikaisemmin tehnyt persiljatasosetta, eli iso nippu persiljaa, suolaa ja oliiviöljyä tehosekoittimeen surr surr, ja sitten se onkin jo valmista.Lisäsin tähän myös puolikkaan vihreän chilipippurin,josta poistin siemenet. Valkosipulia en laittanut sekaan kun ajattelin,että se palaa helposti pannussa.

PersiljasoseTässä soseessa öljyn osuus on aika suuri,ja seoksen voisi siivilöidä vihreäksi persiljaöljyksi,mutta pidän tästä juuri tällaisena.Se onkin hyvä pohja monelle jutulle;pastalle ,salaattiin, leivän päälle….Sivelin persiljasosetta tonnikalapihvien päälle ja sivuille ,ja annoin olla öljyn kanssa tunnin ennen paistamista jääkaapissa.Otin ne ulos hyvissä ajoin ennen paistamista, että ehtivät lämmetä huoneenlämpöisiksi. Paistoin ne pikaisesti grillipannussa, enkä lisännyt pannulle öljyä ,koska kalaa peittävässä soseessa sitä oli ihan tarpeeksi. Vaikka paistoin pihvit ihan lyhyen ajan grillipannussa, olivat ne hieman sitkeitä;olivat kai olleet liiaan kauan pakkasessa siellä kaupassa.Ennen kyllä aina ovat olleet ihan hyviä,joten uskallan kai vielä sieltä tulevaisuudessakin ostaa……

6 kommenttia:

 1. Valkoista tonnikalaa... enpä ole tiennyt, että tuollaistakin on olemassa.

  Onko siellä kala muuten minkä hintaista esim. Suomeen verrattuna? Suomessahan varsinkin valkolihaiset kalat ovat usein ihan hirveän hintaisia. Onneksi iskä kalastaa, joten meillä on melkein aina ahvenia pakkasessa. :-) Lohta saa usein tarjouksessa edullisestikin.

  VastaaPoista
 2. Hippu:No ei tuo ihan valkoista ollut,sellaista harmaanvalkoista. Punainen on parempaa ja kalliimpaa ,ainakin tonnikalassa. Tuo on luullakseni mitä kutsutaan myös nimellä bonito.Vaikea sanoa,kun oli pakastettu möhkäle.Ovatko kalat täällä kalliita,riiippuu tietenkin kalasta.Sanoisin keskihintaisia.Lohtahan tuodaan NOrjastaja on tietysti kalliimpaa kuin Suomessa;marketin kalatiskillä noin 14-15 euroa kilo. Jaffan satamasta saa ostettua suoraan kalastajilta.Parasta tietenkin olisi se kalastaaa itse;se oli mun lempipuuhia lapsena....

  VastaaPoista
 3. Joo, mäkin tykkään kalastaa - niin kauan kun ei tule saalista! Mä en nimittäin uskalla koskea elävään kalaan.. :-D

  Aika kallista tuo lohi sielä, mutta onhan sinne tietysti pitempi matkakin kuin Suomeen. Täällä on lohi nytkin tarjouksessa (valmiiksi pakattuna tosin, ei tiskiltä) 5.90/kilo. Ahvenet (ja muut vaaleat kalat) lähentelevät joskus jopa kolmenkympin kilohintaa.

  VastaaPoista
 4. Hippu;Oikun on halpaa lohi! Jopa pakastettu lohikin on täällä paljon kalliimpaa! Mutta täällä (Välimeressä) on monta tosi hyvää kalaa,en vain hyvin tunne niiden nimiä.Mä en ole pitkäääään aikaan kalastanut,mutta kyllä mä voin siihen kalaankin tarttua ,jos sellaisen saan pyydystettyä;-)

  VastaaPoista
 5. Me laitetaan joskus "tavallista" tuoretta tonnikalaa, sushilaatuista ja sitä ei kyllä pitkään saa kypsentää eli sen pitää olla "medium". Ekaa kertaa elämässämme meiltä kysyttiin muutama vuosi sitten Bostonin kalaravintolassa, miten me halutaan se kala eli well-done vai medium jne. Silloin me oltiin vielä ihan maalaisia tonnikalan suhteen.

  VastaaPoista
 6. Allu:Totta,tonnikala pitää vaan pikaisesti käydä pannulla ja olla keskeltä raaka,ettei kuivu.Tuo taisi olla hieman liian kauan pannulla. Kaikista parasta se tonnikala on kuitenkin ihan raakana,nam! Bostonissa onkin ihania kalaravintoloita,minäkin olen sellaisessa käynyt...

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...