lauantai 31. toukokuuta 2014

Raikas jugurttinen gazpacho sekä juustokakku-raparperi-tarteletin hankala tie juustokakku-raparperi-tarteletiksi.....

Lämpimällä säällä tekee mieli tehdä kevyitä ruokia ,ja jugurttinen gazpacho-keitto syntyikin silmänräpäyksessä keittiössä.Ensi viikon Shavuot-juhlaan (lempipyhäni täällä)kuuluvat maitotuotteet ja marketista tarttui mukaan tarjouksessa ollut lampaanmaitojugurttipurkki gazpachoa varten.Tähän gazpachoon antaa makua  parhaiten lampaan-tai vuohenmaitojugurtti,mutta myös muut paksuhkot jugurtit sopivat tähän hyvin.

Jugurttinen gazpachokeitto
  • 2 -3 suurta tomaattia tai noin 10 kirsikkatomaattia,paloiteltuna
  • 3½ dl lampaan-tai vuohenmaitojugurttia tai muuta jugurttia 
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 10 basilikan lehteä +muutama koristeeksi
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 kevätsipulia,sekä vihreät että valkoiset osat
  • muutama jääkuutio
  • 1½ tl punaviinietikkaa
  • suolaa maun mukaan 
  • mustapippuria
  • chilihiutaleita
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai käytä sauvasekoitinta ja jauha ainekset keitoksi.Maista ja lisää suolaa tai etikkaa ,tarpeen mukaan. Koristele basilikan lehdillä ja tarjoile.
Ja koska tuohon Shavuot-juhlaan kuuluvat niin olennaisesti juustokakut,mietin millaisen juustokakun tekisin tänä vuonna. Jonkinlaisen vision sain katsellessani täkäläistä upeaa leivontaan keskittynyttä Oogio-blogia,(linkin takana kuvat)jonka kuvat herättävät ihastusta.Oogion Natalie tekee usein upeita tarteletteja ja halusin tehdä hieman samannäköisen tarteletin mutta erilaisilla aineksilla ja  näinpä sitten syntyi idea raparperisiin juustokakkutarteletteihin,joihin tulee myös valkosuklaata.Eli tartelettipohja,täytteenä raparperia ja tuorejuustoa,päällä valkosuklaalla päällystetty juustokakkympyrä ja vielä valkosuklaaganachekuorrutus tarteletin sivuille. Mutta huh,olipa tässä vaikeuksia matkalla.....

Halusin siis tehdä tarteletin ,jossa on kauttaaltaan saman levyinen ja sitä varten tarvitsin muottirenkaita. Minulla on muutama sellainen,mutta ne ovat ympärysmitaltaan liian suuria. Oikean kokoista oli yksi,mutta liian korkea sellainen. Kävin muutamassa keittiötavarakaupassa,mutta oikean mittaiset muottirenkaat olivat kaikki lopussa. Käytin sitten 4 kuvassa näkyvää pientä torttuvuokaa ja tuota liian korkeaa muottirengastani.
Pohjataikina oli lähes sama kuin tässä piirakassa,paitsi että  puolitin ohjeen ainekset,lisäsin hieman sokeria ja aitoa vaniljaa ja korvasin jauhomäärästä 50 gr mantelijauholla,mikä teki pohjataikinasta erittäin murean ja herkullisen,joskin ilman mantelia taikina on helppokäyttöisempi.
 Juustokakkuympyrät tein päivää aikaisemmin ja niihin tuli seuraavat ainekset:

Valkosuklaalla päällystetyt juustokakkuympyrät
  • 500 gr tuorejuustoa *
  • 85 gr vaniljavanukasjauhetta
  • 3 dl jugurttia
  • 2,5 dl tomusokeria
  • ripaus aitoa vaniljaa
  • 7 grammaa gelatiinijauhetta (täällä kaupoissa on myynnissä kalasta valmistettua gelatiinijauhetta;erikoiskaupoista saa gelatiinilehtiä)
  • 0,6 dl vettä gelatiinia varten
*Täälläpäin käytetään joko 5% tai 9 % valkoista,pehmeää tuorejuustoa,jonka alunperin toivat tänne saksalaiset templerit .Templereitten valmistama juusto oli hieman rahkamaista,nimeltään Weißkäse.  Myöhemmin tuosta kermaisen pehmeästä juustosta tuli täällä kaikkein suosituin juusto. Tämän tilalla voi hyvin käyttää  vaikka jugurttirahkaa.

Sekoitin sauvasekoittimella muut ainekset paitsi gelatiinin tasaiseksi seokseksi ja lisäsin sulaneen ja jäähtyneen gelatiininesteen hyvin sekoittanen juustomassan joukkoon. Koska juustomassaa oli enemmän kuin tähän tarvitsin;otin osan talteen ennenkuin lisäsin gelatiinia. Massan laitoin tällaiseen silikonimuottiin. Kun massa oli hieman hyytynyt;laitoin muotin pakkaseen. 

Tein taikinan,annoin sen levätä jääkaapissa, voitelin muotit,laitoin päälle leivinpaperia ja täytin pavuilla. Muotit menivät uuniin (180C) 10 minuutiksi,jonka jälkeen poistin painoina olleet pavut sekä leivinpaperit ja täytin tartelettipohjat raparperin ja tuorejuuston sekoituksella (esikeitettyä raparperia,josssa kanelia ,vaniljaa ja ruokosokeria +tuorejuustoa). Tarteletit menivät uudestaan uuniin vielä 15 minuutiksi.Liian korkeassa muottirenkaassa olleen tarteletin pohja ei kypsynyt kokonaan,muut pohjat sen sijaan hienosti. Annoin tartelettien jäähtyä ja siirsin ne kahdella lautasella jääkaappiin. Tarteletteja oli siis yhteensä 5. Otin pakastimesta silikonimuotin ja poistin ympyrät.Kuorrutusta varten sulatin ja  temperoin valkosuklaata mutta herkkukaupastani ostamani espanjalainen valkosuklaa käyttäytyi oudosti ja jäi kamalan paksuksi.,kunnes lisäsin hieman kermaa suklaan joukkoon.Asettelin juustokakkupuoliympyrät  ritilän päälle (alle leivinpaperia )ja kaadoin niiden päälle sulaa ja jäähtynyttä valkosuklaata,joka heti jähmettyikin vielä jäässä olevien juustokakkuympyröiden pinnalle.Ja kiiltokin oli hyvä. Siirtäessäni kuorrutetut juustokakkuympyrät jääkaappiin tapahtui katastrofi ja toinen jääkaappiin laittamistani tartelettilautasista putosi lattialle ja tarteletit -suoraan roskikseen sillä ne menivät ihan soossiksi.  Jäljellä oli siis 5 valkosuklaalla kuorrutettua juustokakkuympyrää ja 3 raparperilla täytettyä tartelettia....Siirsin tartelettien päälle juustokakkuympyrät ja reunaan pursottelin valkosuklaaganachea.Huh,meni vähän pipariksi mutta 3 ainakin jäi jäljelle,joista 2 meni sairaana olevalle suklaaholistinaapurille ja tuo vähän epäkypsä jäi minulle. Suklaalla kuorrutetut juustokakkuympyrät olivat tosi herkullisia ja kävisivät sellaisenaan jälkiruoaksi,vaikka marjasoseen päällä. 

Shavuot -juhlaan siis kuuluvat juustokakut ja muut juustoiset herkut,joista olen aiemmin kirjoittanut  täällä ,täällä,täällä,täällä, täällä  ja täällä.

17 kommenttia:

  1. Vaikeuksien kautta voittoon. :) Olet kyllä todella taitava noiden leivonnaisten kanssa, vaikuttavan näköinen leivos jälleen kerran!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommirusina;vähän välissä tuntui ettei tästä tulekaan mitään;D Kiitos,tosin en ihan ollut täysin tyytyväinen ulkonäköön,kun en löytänyt niitä sopivia rengasmuotteja,mutta maku oli hurjan hyvä ja naapuri tykkäsi:)

      Poista
  2. Ser väldigt gott ut och vilken fin bakelse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:tack snälla du,de här smakade jättebra fast var inte helt nöjd med utseendet..

      Poista
  3. no olipa urakka..mutta hyvältä näytti..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli:juu urakka oli vähän huh;D mutta jos teen näitä uudestaan niin sujuu takuulla paremmin;D

      Poista
  4. Upeat leivokset haasteista huolimatta. Viileä keitto on oivallinen helleruoka.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta:kiitos.Oli vielä hellettä joten tuntuikin vähän urakalta;D Viileä keitto onkin ihanaa helteellä:)

      Poista
  5. Onpa ihana idea laittaa gazpachoon jogurttia! tätä täytyykin testata, olen suuri gazpachofani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne:gazpacho on kyllä niin hyvää helteellä ja jugurtin lisäys tekee siitä vähän täyttävämmänkin,.

      Poista
  6. Voi miten nätit tartaletit! Ei onnistuisi multa, olen liian kärsimätön...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta:voi kiitos:) En ollut täysin tyytyväinen ulkonäköön,maku sen sijaan oli napakymppi. Ja täytyy sanoa että pari kertaa tuli vähän rumia sanoja ulos suusta tuon prosessin aikana;D

      Poista
  7. Kiva idea tuo jogurttu gazpachossa! ...en ole ikinä tullut ajatelleeksikaan. Se varmasti pehmentää mukavasti makuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sofia:jugurtti teki tuosta tosiaankin vähän ruokaisemman:)

      Poista
  8. den där rabarberbakelsen? för visst var det med rabarber? ser helt makalöst god ut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara,javisst med rabarb;D Inne i tartaletten,under ostkakabollen .Och tack,det var nog jättegott,så sade alla:)

      Poista
  9. voi ihanuus miten kauniita! Hag sameach!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...