keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Ajoblanco eli kylmä valkosipulimantelikeitto Espanjasta

Espanjan keittiö on antanut maailmalle muutaman ihanan kesäisen kylmän keiton. Kaikki taitavat tietää mikä on gazpacho-keitto ,mutta sen lisäksi löytyy myös  Salmorejo-keitto sekä Ajoblanco-keitto. Olen kauan sitten maistanut ajoblancokeittoa Espanjassa,mutta vasta nyt tein sitä itse,ja reseptin sain täältä. Ajoblanco-keitto on mielettömän helppotekoinen,eikä siihen tarvitse kuin muutama aines,ja näin helteisellä säällä se maistuu ihanalle:) Keittoa pidetään gazpachon vaaleana serkkkuna ja on suosittu etenkin Malagan ja Granadan alueilla.Ajoblanco on perintö Espanjan maurien valtakunnan ajoilta;arabit käyttivät paljon mantelia ruuanlaitossa.Tälle keitolle on jopa omistettu oma festivaalikin,jota vietetään vuosittain syyskuussa Almacharissa Malagan lähistöllä. Ajoblancoa voi valmistaa paksumpana keittona mutta myös juoksevana,lasissa tarjoiltuna, kuten minun keittoni. Ja tämä keitto on myös vegaaninen.

Ajoblanco

 • 2 valkosipulin kynttä
 • 300 gr kuorittuja manteleita
 • 700 ml kylmää vettä
 • 250 ml oliiviöljyä
 • pala leipää,josta reunat on poistettu
 • 8 tippaa omenaviinietikkaa
 • ripaus suolaa
 • viinirypäleitä 
 • viikunahilloketta (valinnainen)


Tässä lyhyt video josta näkyy miten valmistuu ajoblanco-keitto. Eli ensin jauhoin mantelit,sitten lisäsin muut ainekset ,viinirypäleitä lukuunottamatta.  Puolitin viinirypäleet ja kun asettelin ne keiton pinnalle painuivat ne kaikki pohjalle..No, paksummassa versiossa näin ei pitäisi käydä:D Keiton kannattaa antaa jäähtyä jonkun aikaa jääkaapissa ennen tarjoilua. Tein hieman pienemmän määrän,eli puolitin ohjeen ainekset.
Päälle ripottelin myös hieman oliiviöljyä. Ihana keitto,  ja pidin edenkin tämän helppotekoisuudesta, ja siitä että se valmistuu lähes hetkessä. Tuolla Espanja-Loman sivuilla on muitakin videoreseptjä,kuten vaikka ihanilta kuulostavien  katkarapukakkujen ohje  tai fideuan video-ohje.

10 kommenttia:

 1. Tämähän täytyy testata. Sopii varmasti hyvin alkukeitoksi tai väliruuaksi illalliselle.

  VastaaPoista
 2. Tämähän täytyy testata. Sopii varmasti hyvin alkukeitoksi tai väliruuaksi illalliselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppukokki:sopii hyvinkin,ja valmistuu hetkessä:)

   Poista
 3. Mmm. herkullista! Jotain vastaavaa olen joskus tehnytkin. Viikonloppuna olisi tarkoitus tapastella, tässähän olisi raikas keittoshotti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumo:no tapasten kanssa tämähän sopisi todella hyvin,ja on niin helppotekoinenkin:)

   Poista
 4. Varmaan tosi hyvää kuumana päivänä. Pitäisi muistaa testata, jos tulee lämmin kesä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luimupupu:hyvää lämpimänä ja miksei viileänäkin päivänä.Mutta eikös teillä just nyt ole kesä?

   Poista
 5. Hmm...varmasti herkullinen. Tätä on testattava. :) Kiitos reseptistä.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...