sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Ameriikan makaroonilootaa

Edellisessä juustokakkupostauksessa kerroin Shavuot-pyhästä,jota nyt juuri vietetään,ja ystävän Shavuot-ateriaa varten toin mukanani pari makaroonilaatikkoa,jotka olivat saanet inspiraationsa Baked Ziti-pastaruuasta.  Baked Ziti kuuluu amerikanitalialaisten keittiöön,ja New Yorkissa asuessa ihastuin tähän ruokaan niin että tein sitä usein Suomessakin,kunnes poikani sanoi että "taasko tuota Baked Zitiä...". Shavuot-pyhänähän syödään paljon juustoja,ja tästä makaroonilaatikosta sitä löytyy. Zitiin kuuluu käyttää zitipastaa,jonka voi korvata pennepastalla,mutta itse käytin laatikkoon simpukkapastaa.En laittanut aineksia ylös  joten tässä tulee suuntaanantava ohje. Zitistä on olemassa monta eri versiota ,jotan sitä voi muunnella haluamallaan tavalla,mutta zitiin tulee aina sekä tomaattinen että juustoinen kastike.

Ameriikan Makarooniloota eli Baked Ziti
  • 500 gr pastaa (penne olisi tässä paras mutta itse käytin siis simpukkapastaa)
  • tomaattikastiketta (tein itse tomaateista mutta purkkitomaattisose/purkkitomaattimurskasta tehty kastike on myös ok. Kastiketta varten minulla oli noin kilo kaltattuja tomaatteja,ja kastikkeeseen tuli valkosipulia,ripaus sokeria ,suolaa,mustapippuria ,oliiviöljyä sekä muutama tippa balsamietikkaa)
  • 1 pakkaus ruokakermaa
  • juustoja (minulla oli 3 erilaista juustoa raastettuna:emmentalia,lampaanfetaa sekä manchegojuustoa,mutta juustona voi käyttää erilaisia juustoja,joissa on makua. En laittanut ylös määrää mutta juustoa taisi tulla itse ruokaan 3 desiä,ja lisää vielä päälle)
  • 2 kananmunaa
  • vihanneksia:minulla oli paistettuja munakoisokuutioita sekä puolitettuja kirsikkatomaatteja
  • mausteita:juustoissa on suolaa joten en lisännyt kuin tipan suolaa,sekä reilusti yrttimaustetta,mustapippuria paprikaa
  • öljyä vuoan voitelemiseen
Valmistus:
  1. Keitin pastan ,siivilöin ja lisäsin pastaan hieman oliivöljyä ettei se kuivuisi liikaa. 
  2. Valmistin tomaattikastikkeen
  3. Paistoin munakoisokuutiot
  4. Kaadoin pastan suureen astiaan,kaadoin päälle tomaattikastikkeen ja sekoittelin.Lisäsin munakoisokuutiot.
  5. Vispasin eri astiassa ruokakerman ja kananmunat. Kaadoin seoksen pastan joukkoon.Lisäsin nyt myös raastetut juustot sekä mausteet. Lopuksi lisäsin puolitetut kirsikkatomaatit.
  6. Voitelin uuniastian. Kaadoin seoksen uuniastiaan,taputtelin lastalla tasaiseksi ja ripottelin vielä päälle juustoraastetta sekä yrttimaustetta.
  7. Uuni oli aiemmin lämmitetty 175 C-asteeseen. Uuniastia ,jonka olin peittänyt foliolla ,meni uuniin 20 minuutiksi.Sen jälkeen otin folion pois ,ja annoin zitin olla uunissa kunnes ruuan pinta oli saanut hyvin väriä. Tarjoillaan lämpimänä. Kylmänä zitin voi leikata palasiksi,ja lämmittää erikseen annoksina.
Shavuot-pyhänä suurimmat meijerit jakavat reseptivihkosia. Mielenkiintoista oli huomata että niissä oli entistä enemmän suolaisia ohjeita ja vähemmän makeita ohjeita.
Juustokaupoissa on pyhän alla riittänyt vipinää.Kuva torin suuresta juustokaupasta.
Täältä ostin minäkin juustot zitiä varten.
Shavuot -pyhän alla kaupoissa/marketeissa on tosi hyviä tarjouksia kaikesta mikä liittyy juustokakkuihin ,maitoisiin jälkiruokiin tai pastaruokiin. Otin puhelimella  muutaman pikaisen salakuvan marketissa.
Pastaa ja juustokakkujen aineksia 
Lisää pastaa....


13 kommenttia:

  1. Nyt kyllä alkoi mieli tekemään justiinsa tätä! Katson löytyykö jääkaapista ja kaapeista tarvikkeet, kun kauppaan en nyt pääse. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuula:toivottavasti löytyy ainekset:) Tästä pidettiin paljon kyläpaikassa:)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa hyvälle reseptille, tulee harvoin tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelli:suhteellisen helppotekoinen,helposti muunneltavissa ja tosi hyvää:)

      Poista
  4. Wow miten ihanan näköisiä juustoja!! Suu vettyi salamana. :-D Baked ziti on tosi hyvää, kiitos kun muistutit siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta:olin pitänyt taukoa juustoista mutta nyt tuon pyhän aikana niitä tuli taas syötyä. Ja Baked Ziti on tosiaankin hyvää,ja tästä tykättiin paljonkin:)

      Poista
  5. Kiitos Ameriikanherkusta ja upeista juustomaailman kuvista. Makarooniloota on aina ollut perheeni ykkösruokia ja perinne näyttää jatkuvan. Tämä sinun ohjeesi osui ja upposi ainakin minun makuhermooni täydellisesti ja tarvikkeet taitavat löytyä kaapistani juuri sopivasti sen valmistusta varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannu:ole hyvä vaan.Tosi harvoin tulee jotain tällaista syötyä mutta oli kyllä hurjan hyvää.Ja minähän vein 2 tuollaista mukanani vierailulle,ja hyvin meni kaupaksi:D Toivottavasti löytyi tarvikkeet...

      Poista
  6. Kiva kun saa uusia reseptejä, tuota kyllä teen.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkokujalla:kiva jos löytyy uusia ohjeita:) Ja tämä oli tosi hyvää.Pitääkin tulla katsomaan tuota arvontaasi.

      Poista
  7. Ai että miten herkullinen kasvismakaroonilaatikko! Itse asiassa tähänhän voi laittaa vaikka grillauksesta jääneet paahdetut kasvikset ja sitten raastaa kaikki jämäjuustot jääkaapista. Niin herkkua!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli<tämä on hurjan hyvää;ei ihme että niin ihastuin siihen USAssa asuessa ,ja tein sitä kyllästymiseen asti. Ja todellakin voi varioida vaikka miten,kun vaan on tuo tomaattinen ja hyvn juustoinen kastike siinä,Olen tehnyt mm. sienillä+sipulilla ym. ym.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...