sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Bretagnen letut ja niiden tekemisen vaikeus

Oletteko koskaan syöneet tai tehneet tattarisia Bretagnen lettuja? Vuosi sitten en tainnut edes tietää mitä ne ovat, mutta kun Tel Avivin keskustassa avattiin vuoden alussa tattarisiin lettuihin erikoistunut La Creperie Bretonne, heräsi kiinnostus, sillä pidän tattarista: sekä vihreästä tattarista joka on ihana raakaherkuissa, kuin paahdetusta tattarista. En ole koskaan käynyt tuossa Creperie-paikassa; aina kun olen mennyt ohitse on paikka töpötäynnä. Tattariletuthan ovat gluteenittomia,ja osa paikan lettutäytteistä vegaanisia. Jauhavat kuulemma itse oman tattarijauhonsakin. Bretagnen tattarilettuja tehdään kahdella eri tavalla,riippuen siitä mistä kohtaa Bretagnea on kotoisin: ylä-Bretagnessa letut tehdään pelkästään tattarijauhoista,vedestä sekä suolasta ,ja näin ne tehdään esimerkiksi tuossa Tel Avivin lettupaikassa. Ylemmän Bretagnen lettutaikinaan pitäisi tulla 500 grammaa tattarijauhoa,15 grammaa  suolaa ja litra vettä. Kuulostaa helpolta eikö niin....Katselin muutaman videonkin ,ja kaikki näytti si facile eli  niin helpolta...
Minulla oli kaupasta ostetun tattarijauhon sekä itse jauhetun tattarijauhon sekoitusta,ja vaikka kuinka tein ohjeen mukaan niin tulos oli aina tämä kun lettua piti kääntää.....Jossain vaiheessa huomasin myös että  lettupannuni ei ollutkaan hyvä tällaiseen:se on aivan liian ohutpohjainen. Koirani Bambi näytti ihastuneen rikkinäisten lettujen tuoksuun,joten se sai niistä osansa,ennenkuin lensivät roskikseen...
Koska pelkästä jauhosta ,vedestä ja suolaista valmistetut letut eivät onnistuneet,piti siirtyä alemman Bretagnen tattarilettuversioon. Siinä jauhojen joukkoon lisätään kananmunaa ja maitoa. Omaani lisäsin maidon sijaan soijamaitoa, koska oikeaa maitoa ei keittiöstäni löydy.Ohjeisiin lisätään myös vehnäjauhoa mutta halusin pitää letut gluteenittomina, joten käytin pelkästään tattarijauhoa johon lisäsin hieman riisijauhoa 

Bretagnen tattarilettu
  • 580 gr tattarijauhoa +20  gr riisijauhoa  (tai 500 gr tattarijauhoa+100 gr vehnäjauhoa)
  • 1,25 litraa maidon ja veden sekoitusta (käytin soijamaitoa)
  • 1 rkl suolaa
  • 1 kananmuna
Jauhot laitetaan astiaan,keskelle tehdään kolo,johon rikotaan muna.Lisätään suolaa ja sekoitetaan ja maito-vesiseos lisätään vähitellen,kunnes taikina on vellimäistä. Taikina laitetaan jääkaappiin tasoittumaan vähintään pariksi tunniksi.Taikinan voi tehdä myös illalla ja paistaa letut aamulla.Paistinpannu sivellään kevyesti öljyllä (tai voilla) ja taikinaa kaadetaan ohuesti kuumalle pannulle.Kun lettu  näyttää reikäiseltä kuten kuvassa,on se valmis käännettäväksi.Toista puolta paistetaan minuutin verran. Hieman jäähtyneet letut voi täyttää erilaisilla  suolaisilla täytteillä: lainaan tässä yhtä La Creperie Bretonnen täytettä .eli savulohta,creme fraichea,kevätsipulia,kaprismarjoja,sitruunaa,rukolaa ja lisämaksusta St.Maure-juustoa.
Salaatteja Tel Avivin keskustan kauppakeskuksen valmisruokatorista.Salaatteja saa ostaa mukaansa,tai syödä niitä vaikka pitaleivän sisällä.

16 kommenttia:

  1. Onpa ihanan kuohkeita lettuja kun niissä on noin runsaasti ilmareikiä. Mieheni äiti tekee jotain vastaavia, mutta luulen, että ne ovat mannaryyneistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Kiitos ihana,lopuksi tuli ,kaikkien epäonnistumisien jälkeen,ihan hyvät tattariletut:) Varmaankin anoppisi tekee ne mannaryyneistä,niitähän käytetään paljon marokkolaisessa keittiössä.

      Poista
  2. Rakastan blinejä juuri tattarijauhojen vuoksi, uskon että nämä letut ovat jumalaisen hyviä! Ihania nuo kuvat ruokatorilta, viinilehtikääryleetkin maistuisivat hyviltä juuri nyt : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli:minäkin rakastan tattaria:) Näiden ero blineihin on se että Bretagnen lettujen pitää olla tosi ohuita,vielä ohuempia kuin nuo minun. Ihania juttuja oli tuolla ruokatorilla,ja niin kauniin värikästä:)

      Poista
  3. Oi kyllä! Minun rakkauteni kohteina ovat niin les galettes kuin les crêpes Jos täältä löytyisi oikea Crêperie niin olisin vakioasiakas! Ja nimenomaan tattarijauhoista tehdyt ovat parhaita

    Itselläni on myös valurautainen Bretagnesta raahattu valurautainen lettupannu sekä oikeaoppinen puinen levittäjäpuikko. Olen tainnut tehdä noilla ehkä kerran edes suurin piirtein sinnepäin onnistuen. ( http://jakaikkeamuuta.blogspot.fi/2013/02/galettes-bretonnes-lisaa.html) Ei ole ihan niin helppoa kuin miltä näyttää :-) Vaikka sinulla näyttää kyllä menneen aika hyvin putkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna:mä tiesin että juuri sinä tiedät ja pidät näistä ja odotinkin kommenttiasi:)Ooh,sulla on vielä aidot välineetkin,mulla on lettupannu mutta aivan liian ohutpohjainen. Mun pitää varmaan menne sinne Creperieen syömään yksi ihan oikealla tavalla tehty galette...

      Poista
    2. Minna:sullahan oli siellä niin hienosti onnistunut lätty että. Mulla onnistui vasta kun lisäsin kananmunaa,pelkällä jauho-vesiseoksella ei vaan onnistunut.

      Poista
    3. En taida kertoa, monesko oli pannusta ja miten monta päätyi bioroskikseen ennen kuvattua ;-)

      Poista
  4. Blinejä on tullut tehtyä ja syötyä juurikin noista tattarijauhoista, näitä varsinaisia lettuja ei ole tullut maistettua, pitääpä kokeilla. Ihanat pöydät täynnä herkkuja teidän torilla, tuli kauhea nälkä. Mukavaa päivää sinulle Jael :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari:noita lättyjä ennen mullekin oli tuttuja vain blinit. Mutta nämä olivat tosi hyviä ja sopivat niin hyvin täytettäväksi:) Täällä on kyllä herkulliset toripöydät,ei ihme että olen pulskistunut;D
      Kiitos ,samoin sinulle mukavaa iltaa Sari.

      Poista
  5. Kiitos ohjeesta. Olipa mukava löytää lettuohje ilman vehnää - hyvä sellainen kun ollut jo hetken hakusessa ja tässä osui oikeastaan kaikki kohdalleen. :) Ihanaa viikkoa sinulle, Jael. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maria:kiva jos tykkäät.Minulla on nyt toiset gluteenittomat,ja vegaaniset lettuset tekeillä,joten pysyhän kuulolla:;D Ihanaa viikkoa sinullekin Maria:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...