perjantai 21. lokakuuta 2016

Samarialaisten salaatteja

Tällä viikolla täällä on vietetty lehtimajajuhlaa. Sitä ovat täällä naapurustossani  viettäneet myös samarialaiset,mutta hieman eri tavalla.Samarialaisista olen aikoja sitten kirjoittanut täällä ja täällä.
Samarialaisten lehtimaja on heidän kotonaan,ja siihen kuuluu hedelmistä koottu mielettömän upea kattorakennelma. Olin nähnyt ruokajutun,jossa kerrottin samarialaisten lehtimajajuhlan ruuista. Ajattelin valmistaa lehtijutussa olleet 2 salaattia,ja sattumalta tapasin tuon hedelmäkaton alla (tai sivulla,samarialaiset eivät koskaan istu suoraan katon alla..) lehtijuttua varten salaatit valmistaneen naisen tyttären,ja kerroin että aion tehdä ainakin munakoisosalaatin äitinsä ohjeen mukaan. Teinkin sitten 2 salaattia,pienin muunnelmin.Munakoisosalaattiin tuli granaattiomenaa  ja sen tarkoitus oli olla täysin punainen,mutta kauniin granaattiomenani siemenet olivatkin haalean punaisia. Ihanan makeita, hapokkuutta vain hitusen,mutta kalpean värisiä.Joten värinsä puolesta munakoisosalaatista ei tullut sellaista kun piti,mutta tosi hyvää se on silti.

Samarialainen munakoisosalaatti
  • 1 keskikokoinen munakoiso,,kuutioituna 
  • 2½ rkl öljyä paistamiseen
  • 1 granaattiomena
  • kourallinen tuoretta silpottua minttua (tai kuivattua minttua 1 rkl)
  • 1/4 rkl suolaa
  • 1 murskattu valkosipuli
Alkuperäisessä ohjeessa munakoiso kuorittiin ennen kuutioimista.Jätin kuitenkin kuoren tallelle. Munakoison voi myös paahtaa uunissa.Munakoisot paistetaan öljyssä,keskilämmöllä,kunnes ne ovat täysin pehmenneet ja ruskistuneet. Munakoisokuutiot siirretään lävikköön,jossa ylimääräinen öljy saa valua pois. Munakoiso pitäisi tässä vaiheessa muussata,mutta jätin kuutiot kokonaisiksi. Granaattiomena halkaistaan ja sen mehu puristetaan munakoison päälle. .Siemeniäkin saa tulla munakoison päälle.Lisätään suola,valkosipuli ja minttu,

Oranssinkeltainen tahini
  • 1 keskikokokoinen bataatti
  • 1 dl hyvälaatuista tahinia
  • 1 dl vettä
  • 4 rkl sitruunamehua
  • suolaa maun mukaan
  • ripaus juustokuminaa
  • 1 murskattu valkosipuli
Tein kevyemmän version samarialaisten oranssinkeltaisesta tahinista. Alkuperäiseen versioon tulee sekä bataattia että kurpitsaa,ja kuutiot paistetaan öljyssä,eikä keitetä,kuten omassa  versiossani. Bataatti kuoritaan ja kuutioidaan, ja kuutiot keitetään mahdollisimman pehmeiksi.Keittämisen jälkeen bataatit saavat kuivua lävikössä kunnes kaikki neste on niistä haihtunut. Bataatti,tahini ,vesi,suola,,sitruunamehu,valkosipuli ja juustokumina blendataan sileäksi tahnaksi,sauvasekoittimella ,monitoimikoneella ym. Tahnasta tuli tosi hyvää,ja olisi varmasti vieläkin parempaa jos kuutiot olisi paistettu.Ihanaa leivän päällä ja lisäkkeenä. Tahiniin sopivat muutenkin monet kasvikset;olen usein vamistanut tomaatti-tai paprikatahinia,ja useimmiten yrttistä tahinia.

Munakoisosalaattiin käyttämäni granaattomena oli hyvin suuri ja kaunis, mutta sen siemenet olivat kalvakoita.Ne olivat kuitenkin todella makeita,ja hapokkuutta oli tosi vähän.Usein ne haalean väriset granaattiomenat ovat kaikkein makeimpia. Tässä hieman nippelitietoa granaattiomenasta:
  • Granaattiomenan kaikkia osia,myös lehtiä ,kukkia ja kuorta,pidetään terveellisinä.Ne sisältävät hyödyllisiä fytokemikaaleja.
  • Punainen väri tulee antosyaaneista
  • Täällä Israelissa kasvaa yli sata granaattiomenalajiketta,niistä 8 kaupalliseen tarkoitukseen,
  • Granaattiomena on kotoisin keskisestä Aasiasta,ja Lähi-Itään granaattiomena saapui noin 5000 vuotta sitten.
  • 60 % täkäläisestä tuotannosta menee vientiin. Vulcani-instituutissa on kehitelty ja kehitellään uusia lajikkeita. Siellä kehiteltiin myös laite,joka erottelee siemenet toisistaan  ja kuorioasta.
  • Granaattiomenan kypsyminen kestää 5-8 kuukautta
  • Granaattiomenasta on olemassa myös musta versio

6 kommenttia:

  1. Så fräscht det låter. Tack för tipset om färgen på granatäpple.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:Fräscht och gott:) Och granatäpplen är just nu så goda:)

      Poista
  2. What a wonderful looking celebration Yaelin!! I love the arbours although you don't see them much here. Sometimes (faux) vine leaf ones in Uighur restaurants.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lorraine:thank you,that was really a lovely celebration. Arbours are beautiful,and this special fruity thing is how the samaritans celebrate their feast of Tabernacles.

      Poista
  3. Oi, miten ihanan näköisiä herkkuja taas.
    Enkä kyllä minäkään taitaisi haluta istua ihan suoraan noin suuren hedelmämäärän alla. Upean näköinen, mutta kai sieltä voi joskus jotain tipahtaa päähän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna:kiitos Minna:) Aika hyvin nuo on kiinnitetty kehikköön,yksitellen,joten en usko että ihan helposti putoavat päälle,mutta eihän sitä tiedä;D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...