perjantai 13. tammikuuta 2017

Maapähkinäinen parsakaalikeitto ja tutustuin mustaan valkosipuliin

En ole mitenkään innokas keitonsyöjä,mutta kun joku aika sitten oli sisälläkin tosi kylmää  niin keitto tuli ensimmäiseksi mieleen. Sisällä oli kylmää koska ilmastointi/lämmityslaitteeni ei enään toimi,mikä toisaalta ei kauheasti häiritse sillä en muutenkaan sitä juuri käyttänyt. Talvella voi aina lisätä vaatteita ja syödä keittoa,kun taas kosteassa kesäsäässä ei auta vaikka ottaisi kaikki vaatteet pois;D Parsakaali on suosikkikaalejani,ja sitä olen käyttänyt viime aikoina paljonkin;tällä kertaa sitä päätyi tähän herkulliseen keittoon. Maapähkinästä tulee  sekä makua että rakennetta keittoon,ja tähän on parasta käyttää sellaista maapähkinävoita johon ei ole lisätty makeutta. Keitto on myös vegaaninen ,joten se sopii hyvin tammikuun vegaanihaasteeseen.
*******************************************************************************
Maapähkinäinen parsakaalikeitto (3 annosta)
  • noin 300 gr parsakaalia,varsineen (tuoretta tai pakasteesta)
  • 1 iso sipuli,pieneksi paloiteltuna
  • 2 valkosipulin kynttä,murskattuna
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl jeeraa eli juustokuminaa
  • ½ tl (tai vähemmän) chilijauhetta
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 2½ rkl maapähkinävoita
  • noin litra vettä
*******************************************************************************
Jos käytät tuoretta parsakaalia,leikkaa kukinnot pieniksi,ja tee samoin varren kanssa. Lämmitä öljy keskilämmöllä  paksupohjaisessa kattilassa,lisää jeera sekä chili,ja kun öljy alkaa tuoksua,lisää paloiteltu sipuli. Anna sipulin kuullottua noin 5 minuutin ajan ,sekoitellen. Lisää valkosipulimurska,ja anna paistua muutama minuutti.Lisää nyt parsakaali. Alenna lämpö miedoksi ja pehmennä vihanneksia kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää tämän jälkeen vesi ,ja keitä kunnes parsakaali on täysin pehmeä. Soseuta keitto sauvasekoittimella,ja laita keitto uudelleen kiehumaan.Lisää nyt soijakastike sekä maapähkinävoi ,ja anna keiton kiehua vielä 5-6 minuuttia. Tarjoile keitto lämpimänä.
Mmm,oli hyvää soppaa.
Kävin tällä viikolla vierailulla ystävän ystävän kattoasunnossa, jossa katon isäntä,sokea mies,on todella taitava tekemään kaikkea. Parvekkeella näin astian jossa mustia valkosipulin kynsiä ,vedessä. Kun kysyin niistä ,Carlos kertoi että oli vahingossa tehnyt virheitä mustan valkosipulin valmistusprosessissa,ja että valkosipulin kynnet olivatkin kuivuneet,mutta kun niitä laittoi  veteen likoamaan niin niistä tuli taas pehmeitä.Musta valkosipulihan on pitkään matalassa lämpötilassa kypsytettyä valkosipulia,jonka tuloksena valkosipuli menettää kitkeryyttään ja voimakasta makuaan  ja siitä tulee makeaa ja hieman siirappimaista.  Carlosilla oli myös pehmeitä mustia valkosipuleja,ja se maku,aah! Mielettömän hyvää.  Nämä kuvassa näkyvät valkosipulin  kynnet olivat sen sijaan täysin kuivia. Carlos oli kypsentänyt valkosipuleitaan 2 viikkoa uunin alhaisimmassa lämpötilassa,ja ajattelin että jos niin teen niin se saattaa näkyä aika ikävästi sähkölaskussa. Tosin Utelias Kokki oli onnistunut valmistamaan mustaa valkosipulia 3 päivässä!
Sain mukaani 6 mustaa ,kuivaa valkosipulinkynttä. Kotona tietenkin jauhoin mustat valkosipulinkynnet jauheeksi,ja nyt kaapissa on pikkuinen purkki mustaa valkosipulijauhetta.Vielä mietin mihin sitä käytän... Kotona muistin myös että olin viime toukokuussa  laittanut valkosipulinkynsiä purkkiin jossa oli etikkaa. Olin täysin unohtanut tuon purkin,ja nyt otin sen esille: valkosipulit olivat edelleenkin vaaleita,mutta pehmentyneet jonkun verran pitkän odottelun jälkeen. Lisäsin lusikallisen ruokosokeria purkkiin,ja laitoin purkin takaisin kaappiin....

15 kommenttia:

  1. Vau, mustia valkosipulinkynsiä, nyt täytyykin tarkkailla kaupassa josko niitä löytyisi täältäkin jostain ja pääsisi maistamaan. Varmaan herkullista myös tuo keitto, mä nimittäin olen melkoinen pähkinän syöjä :). Mukavaa viikonloppua sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari:noitahan voi tehdä itsekin,jos ei pelkää korkeaa sähkölaskua;D Mustat valkosipulit olivat kuin karkkia,aivan ihania:) Keittokin oli todella hyvää,ja lämmitti ihanasti:) Oikein hyvää viikonloppua sinullekin Sari:)

      Poista
  2. Aijai, tuotapa pitäisi tehdä. Ehkä jo huomenna.

    VastaaPoista
  3. Valkosipuli kuuluu meillä lähes jokaiseen ruokaan. Olisikin kiva testata tuollaista mustaa valkosipulin kynttä.
    Ihanaa viikonloppua Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:samoin minulla,sitä kuluu paljon. Kun valkosipuli karamellisioituu mustaksi,niin sen maku muuttuu makeaksi ja ihanaksi.Mietin just että se valkosipulijauheeni sopisi vaikka jäätelöön;D

      Poista
  4. Musta valkosipuli kuulostaa ihanalta! Tohtisikohan sitä pitää uunia päällä kahden viikon verran.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selina: kun maistoin sitä tuolla vierailulla,olin että vau,sillä se oli niin hyvää. Kauheasti tekisi mieli tehdä tuota itsekin ,mutta 2 viikkoa uuni päällä...vähäj liikaa;D

      Poista
  5. En soppa helt i min smak. Jag har aldrig ätit svart vitlök.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:det vet jag,du ,precis som jag,älskar jordnötssmör;D

      Poista
  6. Oho, onpa pitkä aika uunissa! Kiinnostava idea, mutta taitaa jäädä toteuttamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumo:lopputulo ihana,mutten minäkään tuota kotona tekisi;se näkyisi suuremman sähkölaskun lisäksi myös vahvana valkosipulin tuoksuna;D

      Poista
  7. Mielenkiintoista, kyllä tekisi mieli kokeilla! Ihana tuo keittokin, sopisi niin hyvin sunnuntain iltaruoaksi : )

    VastaaPoista
  8. Okei, så de här svarta vitlökarna väckte nu nog mitt intresse totalt. Måste få!!! Ser härligt ut och jag kan bara inbilla mig den fantastiska smaken. Slurp!

    VastaaPoista
  9. I absolutely adore black garlic! I could eat that stuff like candy... If money was no concern, of course. ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...