sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Trendiherkkuja 2017

Foodloversin  Trendiherkut 2017-konseptin innostamana päätin tehdä pienen katsauksen tämän vuoden trendiherkkuihin,. Onkin  mielenkiintoista seurata miten ruokatrendit muuttuvat, ja miten ennen pinnalla olevat herkut ovat lähes unohtuneet uusien herkkujen noustessa suosikeiksi. Katsauksessa käyn lyhyesti  läpi 3 eri kategorian ruokatrendiä:

  1. Etniset katukeittiöt 
  2. Kasvisruoka
  3. Kasviperäiset proteiinit

Etnisistä katukeittiöistä Intialainen katuruokakeittiö nousi suosikiksi jo viime vuoden puolella,mutta uskon sen suosion jatkuvan myös tänä vuonna  ,eikä ihme sillä intialainen katuruokakulttuuri on todella rikas ja monipuolinen. Intialaisen katuruokakeittiön yksi herkuista on   Bhajimausteiseen kikhernetaikinaan upotetut vihannekset,jotka uppopaistetaan rapeakuorisiksi herkuiksi. Valmistin tällä kertaa bhajit kananmunilla.
______________________________________________________________________
Kananmunabhajit
  • 3 keskikokoista kananmunaa
  • 2 dl  kikhernejauhoa
  • 1 rkl riisijauhoa
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • ½ tl leivinsoodaa
  • 1 tl chilijauhetta
  • ½ tl kurkumaa
  • 1 rkl valkosipuli-inkivääritahnaa (1 osa valkosipulia+1 osa inkivääriä+oliiviöljyä hienoksi jauhettuna)
  • suolaa maun mukaan
  • öljyä uppopaistamiseen
Kananmunat keitetään koviksi,kuoritaan  ja halkaistaan. Kikhernejauho,riisijauho,vehnäjauho,mausteet ja leivinsooda sekoitetaan keskenään.Valkosipuli-inkivääritahna sekoitetaan jauhoihin,minkä jälkeen lisätään vettä sen verran että seoksesta tulee tasainen taikina.  Taikinan  ei kuitenkaan tule olla liian paksua tai liian vetistä,vaan sellaista että se tarttuu hyvin kananmunien pinnoille. Munanpuolikkaat lisätään seokseen,niitä käännellään lusikalla kunnes taikina peittää kananmunapuolikkaan molemmat puolet. Öljy lämmitetään kuumaksi,ja bhajit paistetaan rapeaksi molemmin puolin. Bhajit tulee syödä lämpiminä,sillä jäähdyttyään ne eivät enään ole yhtä rapeita. Kananmunabhajit sopivat mainiosti vaikka viikonlopun  aamiaisherkuksi.  Jäljelle jäävään bhajitaikinaan voi vaikka dipata kasviksia ja paistaa ne öljyssä. Intialaisen katukeittiön helmiin kuuluu myös herkullinen dosa.
______________________________________________________________________

Muutkin aasialaiset keittiöt  ovat nyt pinnalla ,esimerkiksi  filippiiniläinen keittiö on  nousussa. Filippiiniläisesttä keittiöstä löytyy esimerkiksi  Ube-jäätelö,jota  valmistetaan  trendikkäästä violetista bataatista. (Edit:Ube on itse asiassa violettia jamssia) Violetit ruuat ovatkin  tänä vuonna paljon esillä. 💜
Syksyllä violetti bataatti innosti ,ja yhdistin sitä sen tutumman oranssin bataatin kanssa. 
______________________________________________________________________
Kasvisruuan 💚 suosio jatkaa kasvuaan tänä vuonna, ja uusia kasvislajikkeita ilmestyy markkinoille. , Yhä useammat vähentävät lihansyöntiään, sillä kasvissyönti on trendikästä,terveellistä kuin myös eettisempi vaihtoehto. Kasviksia käytetään  myös aiempaa monipuolisemmin, ja niistä käytetään hyväksi kaikki mahdolliset osat,kuten  naatit,kuoret ym.
Avokado  on suositumpi  kuin koskaan, Sille ollaan jopa  pyhittämässä kokonainen ravintola Amsterdamissa.

______________________________________________________________________

Kasvisperäiset proteiinit kasvattavat suosiotaan tänä vuonna. Härkis ja  nyhtökaura ovat osoittaneet  että sellaisille on yhä kasvava kysyntä. Vuosi 2016 oli palkokasvien vuosi,mutta ne tulevat olemaan näyttävästi esillä myös tänä vuonna,ja palkokasveista tehtyjä tuotteita näkee yhä enemmän  kauppojen tuotevalikoimissa.  Korkean proteiinitason omaava kirjodurra tulee  myös entistä enemmän esille tänä vuonna,ja sitä saa sekä jyvinä että jauhoina. (kuvassa) . Durraa voi valmistaa kvinoan tapaan,ja   durra tuleekin ehkä  syrjäyttämään kvinoan suuren suosion.Paahdettu  durra on hyvä vaihtoehto popcornille. Durraa tullaan näkemään myös proteiinipatukoissa,leivissä sekä kekseissä.Durran rinnalla suosittuja ovat myös amarantti sekä teff.

13 kommenttia:

  1. Intressant läsning, tack för att du delar med dig. Ha en fin söndag!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:Trevligt att höra att du tyckte om det jag skrev.Avokado-restaurangen i din nuvarande hemstad låter kul😃

      Poista
  2. Samoilla linjoilla isoista trendeistä. Intialaisen katukeittiön toivoisin tuovan katukeittiöön myös lisää kasviksia, bhajit ovat hyvä esimerkki siitä mihin kaikkeen kasviskin taipuu!

    Tuo durran proteiinipitoisuusväite ihmetyttää. Löysin durralle arvon 11g/100g kahdesta lähteestä (Wikipedia ja SelfNutritiondata), ja kvinoan proteiinipitoisuushan on kuitenkin tätä korkeampi (13-20g/100g, lähteenä Wiki, SelfNutritiondata ja paketti).

    Toki pitoisuudet vaihtelevat viljelyalueen mukaan: tuleeko jostain sitten erityisen proteiinipitoista durraa ja tiedätkö mistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaurapelto:Kiva kuulla😃Intialainen katukeittiö on niin inspiroiva,ja täällä omalla suunnallani on ollut tosi suosittu viimeisen buoden aikana.
      Aika jännää että durran proteiinipitoisuus vaihtelee niin suuresti, riippuen mistä katsoo.Pitääkin tarkistaa tuo ja korjailla.Katsoin muutamasta lähteestä ja näkyi durralle korkeammat arvot.Mutta varmaan durra muutenkin ehkä nousee nyt kvinoaa suositummaksi,kun se on uudempi juttu markkinoilla🌱

      Poista
  3. Kiva katsaus vuoden 2017 ruokatrendeihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari.Kiitos😃 Sinullakin omi tosi hyvä katsaus trendeihin💚

      Poista
  4. Oh my, such stunning colors! Talk about tasting the rainbow. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah:thank you :) The markets here are so colorfull:)

      Poista
  5. Intialaiset on niin jees, hetki vielä niin kasviksien hinnat tippuu reilusti ja voi taas käyttää kukkakaali, munakoisoa jne. Oikein odotan, nyt täytyy tyytyä porkkanaan ja muihin juureksiin. Mukavaa alkavaa viikkoa Jael :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari:intialainen keittiö on tosiaankin rikas:) Meillä taas on just se aika kun kaikki kaalit ovat parhaimmillaan,ja niitä tuleekin käytettyä ihan päivittäin,kesällä ei sitten ollenkaan. Ihanaa viikkoa sinullekin Sari:)

      Poista
  6. Ihanan vehreät ja vihreät trendiherkkukuvat <3 Sai samalla väriterapiaa :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...