perjantai 17. maaliskuuta 2017

Temppeliruokaa

Muutama viikko sitten tuijotin lumoutuneena Chef's Table-sarjan kolmannen kauden ensimmäistä jaksoa. Kaunein ja erilaisin näkemäni jakso tuosta sarjasta ,ja olisin voinut katsoa jakson uudelleen ja uudelleen. Jaksossa on  pääosassa Jeong Kwan,korealainen nunna joka ei ole kokki eikä ole koskaan työskennellyt ravintolassa. Sen sijaan Kwan valmistaa kaunista vegaaniruokaa Baegyangsa -luostarissa Etelä-Koreassa,luostarin väelle  sekä satunnaisille matkailijoille. Välillä hän poistuu luostarista pitääkseen perinteisen korealaisen temppeliruuan kursseja. Kwanin mukaan ruuanvalmistus on tietynlainen meditaation muoto,ja lähes kaikki hänen käyttämänsä ainekset kasvavat luostarin puutarhassa.
Kuva on ruutukaappaus ohjelmasta
"Voimme jakaa ja kommunikoida tunteitamme ruuan avulla" ,sanoo Kwan. Jaksossa hän kertoi isästään joka tuli elämänsä loppupuolella joksikin aikaa luostariin,ja kysyi tyttäreltään mikä on hänen paras ruokalajinsa. Kwanin mielestä hänen paras annoksensa on yksinkertaisesti valmistettu siitakesieniannos.Minunkin oli ihan pakko tehdä tuo siitakesieniannos. Kwanin ohjetta tosin ei löydy mistään,mutta netistä löysin ohjeen jossa oli arveltu sen tehtävän näin. Kävin marketissa ostamassa 10 siitakesientä: yritin löytää ne kauneimmat mutta se oli hieman vaikeaa..Kokeilin ensin tuota linkin takana olevaa ohjetta 4 sienellä: vähensin hieman soijakastikkeen määrää koska sieniä oli 2 vähemmän. Lopputulos oli niin suolainen etten voinut edes syödä sitä. Jäljellä olevien 6 siitakesienen kanssa vähensin edelleenkin soijakastikkeen määrää  ,ja olivathan ne ihan hyviä: tuoreet siitakesienethän ovat hyviä (ja kalliita..:) 

Temppeliruokaa eli siitakesienet melkein kuin korealaisessa temppelissä
 • 6 tuoretta siitakesientä
 • 2.5 rkl seesamiöljyä
 • 2 rkl soijakastiketta 
Sienet kuivataan puhtaaksi paperiliinalla,ja niistä poistetaan jalkaosat;tässä käytetään vain lakit. Lakkeihin yritetään kaivaa pienellä veitsellä raot niin että lakissa on tähden näköinen osa.Sienen pinnat kuivataan vielä hyvin paperiliinalla.
Seesamiöljy lämmitetään pannussa keskilämmöllä. Sienet paistetaan  ensin niin että pinta paistuu.  Kun sienten lakkien pinnat ovat saaneet väriä,ja ovat hieman rapeita,ne käännetään ja lisätään soijakastike.  Tässä kannattaa alentaa lämötilaa pieneksi sillä roiskui aika lailla kun lisäsin soijakastikkeen. Sieniä paistetaan vielä joitakin minuutteja kunnes kastike on paistunut kokoon 
(sienet kyllä imevät nestettä aika ahkerasti) . Sienet asetellaan kauniisti lautaselle ja tarjoillaan,mieluiten niin että ovat ensin jonkun aikaa jääkaapissa ennen tarjoilua.
Kuvakaappaus jaksosta
Vaikka tästä tulikin niin  hyvää että voisin tehdä toistekin, ihmettelin kuitenkin miten tämä oli Kwanin paras annos. Syyn on pakko olla soijakastikkeessa....Luostarissa Kwan valmistaa oman soijakastikkeensa,enkä tietenkään voi mistään kaupasta löytää sen kaltaista soijakastiketta.  Luostarin soijakastike valmistuu isoissa astioissa ,ja soijakastikkeella on tärkeä rooli Kwanin keittiössä. Sienien maku tulee parhaiten esille kylminä,jääkaapissa olon jälkeen:niissä tuntuu seesamin ja soijakastikkeen maku juuri sopivasti.

13 kommenttia:

 1. Näitähän voisi käyttää pihvin korvikkeena ihan missä vaan.
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:siitakesienet ovatkin aika "lihaisia" ,joten miksei:) Kaunista viikonloppua sinullekin Outi.

   Poista
 2. Siitakesienet ovat meidän yksi herkuista ja tehdään paljon grilliruokaa niistä. Mielenkiintoinen ohje mutta mitä tuon soijan tilalle laittaisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nelli:ne ovatkin ihania sieniä,ja aina silloin tällöin ostan. Hmm,kun tuossa on vain 3 ainesta niin vaikeaa korvata niistä yksi,ja soijakastike on tuossa tärkeä maun antaja.Harmi kun olet sille allerginen..

   Poista
 3. Svamparna ser så fina och goda ut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hovkonditorn:de blev riktigt goda när jag gjorde dom på nytt:) Första gången blev de för saltiga.

   Poista
 4. Voi miten kauniita...uskoisin että maistuisi tuollaisenaankin : ) Ihanaa viikonloppua & terkkuja!

  VastaaPoista
 5. Heli: kiitos,niistä tulikin aika kauniita,vaikkei ihan yhtä kauniita kuin Kwainin:Ihanaa viikonloppua sinnekin:)

  VastaaPoista
 6. Oi toivon että ohjelma lähetettäisiin myös täällä Tanskassa!
  Herkullinen ja ihanan yksinkertainen ohje. Noissa soijakastikkeissa on suuriakin eroja - sushia syödessä on erilaisia maistellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nina:toivottavasti tulee sinnekin sillä tuo ohjelma on kyllä aika ihana jos on vähänkin kiinnostunut ruoasta. Todella yksinkertainen ohje,ja lopputulos hyvä,kunhan ne ensin saavat kylmettyä jääkaapissa,lämpiminä ei ollut sama maku niissä. Ja todellakin soijakastikkeista on eroja;varmaan Kwanin oma kastike on ihan taivaallista sillä hän puhuu siitä niin usein tuossa jaksossa.

   Poista
 7. Täällä yksi myöhäisherännäinen tunnustaa, että intouduimme Chef's Tablesta vasta viikon sisään niin, että piti hankkia Netflix päästäkseen sarjan pariin. Ja mitä onkaan tullut missattua! Kolmas tuotantokausi häämöttää vielä kaukana edessä, täytyy varmaan säännöstellä jaksoja, että katseltavaa riittää mahdollisimman pitkäksi aikaa :)

  VastaaPoista
 8. Wau, rakastan sieniä! Ihania ja aurinkoisia päiviä sinulle Jael <3

  VastaaPoista
 9. Tuo oli kyllä aivan huikean inspiroiva jakso! Olen ahminut kaikki Chef's Table -kaudet yleensä aika vauhdilla, mutta tämä uusin kausi oli ehkä kaikista mielenkiintoisin.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...