keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Väritön tomaattipasta

Käyttämäni pasta oli gluteenitonta  maissipastaa, joka oli valmiiksi keltaista.
Joitakin viikkoja sitten täällä Israelissa alkoi MasterChefin 8. kausi. Eräässä alkukarsinnan jaksossa nuorimies valmisti pastaa,  joka oli  päällä  olevia tomaatinpaloja , basilikaa ja parmesaania lukuunottamatta täysin väritön.  Missä oli kastike?  Hämmentyneet tuomarit ihmettelivät oliko heille tuotu  pastaa jossa ei ollut muuta kuin  päällä olevat  lisäykset,  mutta kun he maistoivat pastaa,   nousi heidän kasvoilleen ihastunut ilme.  Pasta oli värittömyydestään huolimatta  täynnä makua.  Löysin ohjelman sivuilta pastan ohjeen,  jossa oli käytetty  väritöntä kastiketta,  ja tein omani suurin piirtein ohjeen mukaan, mutta muutin ainesten määriä.
Kuva täältä
MasterChef on täällä aika erilainen ja paljon värikkäämpi kuin Suomen versio:  joka vuosi on jotain uutta, ja alkukarsinnoissa  tänä vuonna oli 4 ovea,  jossa jokaisessa oli yhden kuvassa näkyvien MasterChef-tuomareiden kuva.  Jokainen ovi johti huoneeseen,  jonka  seinällä oli 3  tuomarin suosikkiannosta. Halukkaiden kilpailijoiden   piti tehdä valitsemastaan annoksesta oma versionsa,  ja sen pohjalta he  pääsivät/ tai eivät päässeet kokkaamaan tuomarien eteen,  jonka jälkeen he joko joutuivat palaamaan kotiin ,  tai saivat pääsylipun harjoitusleirille. Harvat ja valitut  saivat kultaisen esiliinan,  jolla pääsi suoraan  joukkueeseen.  Tomaattipasta kuului  kuvassa oikealla näkyvän Eyal Shanin   suosikkiannoksiin.   Eyal Shani on tullut tunnetuksi kukkakaalistaan , josta olen postannut täällä     ja hänellä on nykyään ravintolat täällä , Australiassa (Melbourne) , Pariisissa, Wienissä ja    New Yorkissa.

Pastan tehnyt nuorimies pääsi kokkaamaan toista annostaan   tuomarien eteen,  ja  kilpailijat kertovat tässä vaiheessa oman tarinansa ,  ja mikä sai heidät innostumaan kokkailusta. Välillä  kuulee nyyhky-ja selviytymistarinoita; täällä pidetään sellaisista....

Väritön tomaattipasta
  • pastaa 2-4 annosta linguine-pastaa (kilpailija teki itse oman pastansa, minulla oli gluteenitonta maissipastaa)
  • 550  gr kirsikkatomaatteja ( alkuperäisessä ohjeessa käytettiin 3 erilaista kirsikkatomaattia  , ja niitä oli yhteensä  hieman yli kilo , mutta minä tein puolella määrällä, ja tulos oli todella herkullinen myös sillä määrällä)
  • 1 porkkana
  • 1 varsisellerin varsi ,  ilman lehtiä
  • 2 salottisipulia
  • ½ tl sokeria
  • oliiviöljyä
  • ½ valkosipulin kynsi
  • 1 ½ dl vettä
  • 40 gr Parmesaania lastuina tai raasteena
Ota kirsikkatomaateista 4 kpl, ja laita ne sivuun myöhempää käyttöä varten

Jauha monitoimikoneessa  kirsikkatomaatit,  porkkana, selleri , sipulit, vesi ja sokeri  soseeksi (saa olla karkeaa sosetta), 

Sose siirretään kattilaan.   Alkuperäisessä ohjeessa  sose lämmitettiin  koko ajan sekoittamalla 86 asteeseen, mutta minä annoin  soseen saavuttaa kiehumispisteen (koko ajan sekoittaen)   , jonka jälkeen  otin kattilan pois tulelta.

Seuraavassa  vaiheessa tarvitaan harsokangasta: sose siirretään harsokankaalla peitettyyn siivilään.  Nesteen  annetaan valua soseesta, kunnes itse sose (karkea sose) näyttää kuivalta.

Jäljelle jääneet  kirsikkatomaatit leikataan palasiksi (4 osaan) . Pannulla lämmitetään   noin 1 rkl  oliiviöljyä,  johon lisätään puolikas valkosipulin kynsi.  Lisätään kirsikkatomaattipalat, ja seosta paistetaan muutaman sekunnin ajan.  Seos laitetaan kulhoon jäähtymään.   Soseesta valunut neste  lisätään samaan pannuun, ja nestettä lämmitetään kunnes siitä on jäljellä noin kolmannes alkuperäisestä määrästä.  Tässä vaiheessa nesteen maku tiivistyy aivan ihanaksi:)

Pastaa keitetään   ohjeen mukaan. Keitetty pasta  lisätään pannulle, ja pastaa sekoitellaan kunnes kastike on tarttunut pastan pinnoille.   Päälle lisätään parmesaanilastuja tai parmesaaniraastetta,  muutama revitty basilikalehti,  sekä aiemmin kevyesti paistetut kirsikkatomaatit. Minusta pasta tarvitsi myös hieman öljyä joten lisäsin hieman oliivöljyä pastaan.   Kastike ei näy pastassa mutta sen maku todellakin tuntuu:)
Sose joka jäi jäljelle sen jälkeen kun nesteet olivat siitä valuneet,  on myös käyttökelpoista: kun siihen lisätään hieman öljyä, vettä, tomaattipyreetä  ja mausteita saa siitä  tehtyä toisen hyvän kastikkeen:)
Niin hyvää🍅🍅
Kastikkeen voi tehdä myös pelkistä tomaateista (kirsikkatomaateissa enemmän makua) mutta silloin maku ei ole yhtä syvä kuin ohjeen kastikkeessa.  Tein väritöntä   tomaattinestettä niin että pilkoin tomaatit,  ja asettelin tomaattipalat  leivinpaperilla päällystetylle lautaselle.  Kun tomaattiseos oli  jäässä,  otin leivinpaperin pois,  ja laitoin  jäiset tomaatit siivilään,  joka sai olla jääkaapissa. Tällä tavoin   tulee kirkasta tomaattivettä.    Pilkottuihin tomaatteihin voi myös sekoittaa suolaa, ja antaa nesteen valua niistä  lävikössä.  Nestettä keitetään kokoon kastikkeeksi , tai siitä voi tehdä  kirkasta tomaattilientä.

7 kommenttia:

  1. Så spännande och det ser gott ut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina: Tack, det var nog så mycket bättre än jag kunde tänka mig:)

      Poista
  2. Kuulostaapa hyvältä. Tässä onkin tosi paljon enemmän makua kuin spagetissa jota tein nuorena. Siinä pasta keitettiin maustetussa liemessä, sitten nostetaan lautasella ja siihen sekoitettiin teelusikallinen suolaista voita ja päälle lisättiin ruohosipuli ja tomaatinpalasia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:kiitos,tuosta tiivistetystä liemestä tuli tosiaankin ihana maku pastaan:) No ei kuulosta hullulta tuo sinun nuoruutesi pastakaan;D

      Poista
  3. Tänne vasta odotellaan uutta Master Cheffin tuotantokautta, syksyllä kai alkaa. Mielenkiintoinen resepti, uskon että makua on enemmän kuin ulkonäköä. Tykkään muuten kovasti tuosta maissipastasta, Lidlistä sai sitä maissispaghettia aiemmin, nyt ei enää ole ollut, liekö lopetettu ; (

    VastaaPoista
  4. No tämäpäs kuulostaa hyvältä reseptiltä. Pistän kokeiluun, vaikka joudun jättämään sellerin pois. Pitänee miettiä voisiko sen korvata jollain.

    Mukavaa heinäkuun alkua sinulle :D

    VastaaPoista
  5. Sometimes I feel like I'm the only one not watching MasterChef! Now I do feel like I'm missing out... What a stellar recipe. So fresh and lovely, simple yet creative. I guess I need to go download a few episodes. ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...