torstai 21. toukokuuta 2020

Juustoinen aprikooskakku

Ensi viikolla täällä taas vietetään shavuot-juhlaa,   joka on yksi lempipyhistäni täällä, ja jota kutsun leikillisesti  juustokakkupyhäksi,  sillä silloin  juustokakut ja kaikki juustoiset herkut ovat juhlan pääosassa.  Shavuot osuu aina lähes samaan aikaan kuin helluntai, jonka juuret ovat tässä shavuot-juhlassa.   Ennen juhlaa  juustokakkuihin  ym. ym. tulevat ainekset ovat joka paikassa tarjouksessa,  ja tein  jo etukäteen tällaisen  juustoisen aprikoosikakun,  joka on kuin kakun ja juustokakun välimuoto.  Vein tästä suurimman osan taas ystävälleni,  joka asuu samalla kadulla,  ja kakusta tykättiin paljon. Yhden palan kanssa tosin sattui kommellus kun Evelyn oli jättänyt kakkulautasen  keittiön pöydälle,  ja hänen kissansa  kävi syömässä suurimman osan  kakkupalasta.....

Juustoinen aprikoosikakku
  • 500 gr rahkan tapaista juustoa (minun juustossasi  oli rasvaa 5%, mutta  rasvan osuus voi olla myös suurempi.  Sekoittamalla pari erilaista rahkaa  tullaan lähelle tuota käyttämääni juustoa, Myös kermarahka kävisi tähän hyvin)
  • 3 munaa
  • ripaus vaniljauutetta
  • 3 dl sokeria
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 2.5 dl vehnäjauhoa
  • 3 rkl Maizenaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 1/4  dl  aprikoosihilloa
  • öljyä vuoan voiteluun
  • hieman tomusokeria koristeluun
Vatkaa munat ja sokeri,  Lisää vatkattujen munien joukkoon  juusto, öljy   sekä vanilja, ja  sekoita hyvin.  Sekoita kuivat aineet keskenään,  ja lisää ne käännelleen juustomassaan, niin että ne sekoittuvat hyvin keskenään.
Tein kakun  English Cake-tyyppisessä vuoassa. Laiton vuokaan  leivinpaperia, mutta tämä ei ole välttämätöntä.  Kaada  puolet taikinasta vuokaan.  ja lisää hillo niin että lusikalla  levität sitä taikinan eri kohtiin. Jos hillo on liian paksua,  ohenna sitä pienellä tilkalla vettä, Käytin tässä  itse tekemääni aprikoosihilloa,  jota oli helppo levittää taikinaan.
Kaada toinen puoli taikinasta  vuokaan.  Kakkua paistetaan  170 asteen lämmössä  noin 50 minuutin ajan, tai kunnes keskelle työnnetty tikku tulee kuivana ulos. Paistamisen  keskivaiheilla  asetin foliopaperia kakun päälle, jotta pinta ei ruskistuisi liikaa. Kakun annetaan jäähtyä kunnolla, ja   siirretään jääkaappiin muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua.
Hyvää oli:)
Pitkän  ulkonaliikkumisajan aikana kaipasin  ehkä eniten tuttua  Carmel-toria, jotka suljettiin  maaliskuun alussa.  Ikävöin tuttua kahvikauppa-kahvilapistettä  ja sen    baristoja, joista tullut ystäviä.   Huolestutti  tuttujen torimyyjien puolesta,  joille myynti on ainoa tulo, ja  yli 2 kuukauden  tauko kun kulut pitää maksaa  ja  tukea ei tule valtiolta, karsi pois joitakin torikojuja, jotka nyt ovat kiinni. Tämän kuvan vihanneskojussa työskennellyt tuttu torimyyjä Tal ei enään ole tuolla mutta koju pystyssä   , ja  ilahduin kun "mehumieheni", jolta haen välillä raikkaan smoothien,   oli tutussa kojussaan. 

13 kommenttia:

  1. Minkälaista rahkan tapaista juustoa pitäisi siis käyttää? En täysin käsittänyt että mikä tuote sopisi tähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unknown: Siis ihan rahkaa. Kävin katsomassa Valion sivuilla ja yhdellä rahkalla on ainakin (taisi olla vaniljarahka mikä voisi käydä hyvin tähän) 7 % rasvaprosentti. Täällä käytetään rahkan tapaista juustoa jonka koostumus ehkä vähän pehmeämpää kuin normirahkan, ja rasvaprosentti tuo 5 % jota käytin tai 9 %- . Myös kermarahka voisi käydä hyvin tässä.

      Poista
    2. Ahaa! No näyttääpä hyvältä, taidampa kokeilla viikonloppuna!

      Poista
  2. Nam kun näyttää herkulliselta tuo aprikoosikakku! Kiitos ohjeesta! Monella yrittäjällä on nyt varmasti kovat ajat ja osalla toimeentulo on lakannut kokonaan, voimia heille! Leppoisaa viikon jatkoa sinne💕🌞

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden Paja: Kiitos,tosi hyvää tuosta tulikin:) Korona on todellakin tehnyt paljon hallaa myös taloudellisesti, ja tuolla torilla se kyllä näkyikin, siellä mitataan kuume portilla, eikä päästetä liikaa ihmisiä kerralla sisälle, joten myynnit eivät niin hyviä vieläkään. Oikein hyvää viikon jatkoa sinullekin Päivikki:)

      Poista
  3. Ah miten mehevän näköinen kakku - ei mikään ihme että houkutti kissankin varkaisille! :-D Voin vain kuvitella, että torimyyjillä on siellä vaikeat ajat, jotka jatkunevat vielä. :-( Toivon, että hallitukset kautta maailman tulevat yrityksiä reilusti vastaan nyt.

    VastaaPoista
  4. Kyllä maistuisi täälläkin tuo herkkukakku! Muistan sinun aiemminkin puhuneen tästä juhlasta ja on tainut olla jotain juustokakkuohjettakin edellisinä vuosina täällä.
    Ihanaa juhlaa ensi viikoksi <3 ja kaunista tulevaa viikonloppua sinulle Jael <3

    VastaaPoista
  5. Onpa mehevän näköinen kakku. Ja nythän aprikoositkin on ihan parhaimmillaan. Tuosta taitaa tulla seuraava makea mun to-do-listalle ;)

    VastaaPoista
  6. thank you for sharing recipe of delicious cake...love cheese.

    Have a great day

    VastaaPoista
  7. Yet again, you're reading my mind! I was just thinking about how long it had been since I enjoyed a good, juicy apricot, and how much I craved them. Seems a bit early for the season around here still, but I'll keep a close eye out to make this cake right away. :)

    VastaaPoista
  8. Valiolta tuli markkinoille uusi kermarahka, se voisi olla oikein hyvä tähän - täytyypä testata!

    VastaaPoista
  9. Olen katsellut täällä nyt muutaman viikon Koko Britannia Leipoo -ohjelmaa ja miettinyt samalla, että pitäisiköhän kokeilla jotain pitkästä aikaa. No tämä ohjeesi tuli kuin tilauksesta, joten ensiviikon loppuna testaan uutta kakkua :)

    Toivottavasti siellä tilanne alkaa olla hallinnassa ja kauppa alkaa käydä kuten ennenkin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...